Zondagdingen

Thee met een koekje

Het einde van het weekend komt altijd te vroeg. Zondag is bij ons een dag met een aantal vaste prikken en een laatste moment om te relaxen voor we de week weer in gaan. Vroeger was er niks te doen op zondag, behalve uitrusten (als je man was, want volgens mij is het voor de vrouwen in mijn familie nooit een rustdag geweest: het koken, wassen en opvoeden gaat namelijk gewoon door). Nu is er eigenlijk veel te doen, ook buitenshuis. Hoe ziet onze zondag er normaal gesproken uit?

Opstaan op zondag

Omdat je op zondag eigenlijk niks hoeft, kun je gerust uitslapen. En ik sta dan ook wel wat later op, maar niet heel erg veel. Onze hond Chi wil namelijk altijd graag uit op een bepaalde tijd. Hij voelt wel aan dat de zondagochtend anders is, want het is rustiger buiten. Geen buren die vroeg vertrekken naar hun werk, en ook de wekker gaat iets later af. Chi probeert dan wel altijd nog even op bed te komen liggen, maar omdat hij niert zo hoog kan springen, moet hij altijd afwachten of ik hem op bed til of niet. Meestal niet, want ik slaap niet zoveel meer uit. Ik wil eigenlijk gewoon op tijd opstaan. Ik wel. Mijn gozer en de kater niet. Die slapen dus samen nog even uit, terwijl Chi en ik – en onze kattedame – al buiten lopen. Chi bepaalt dan ook welke route we nemen: de lange. En het liefst met een exta stukje wandelen erbij. Na zo’n 20 minuten zijn we wel weer thuis en heb ik wel trek in ontbijt.

Ontbijt en tv

Men raadt altijd af om tv te kijken tijdens het eten, maar op zondagochtend hoort het erbij voor mij. Op zaterdag ook, hoor. We hebben meestal een vaste serie die we alleen op zondagochtend, of zaterdagochtend, kijken. Op zaterdag is dat vaak een tekenfilmserie en op zondag iets … volwasseners. We hebben alle series van Stargate gezien op zondag, bijvoorbeeld. En Farscape. En ik heb geprobeerd om mijn gozer te overtuigen van de lol van Xena. Nu we Netflix hebben, is de zondagochtend voor Ash vs the Evil Dead. Het is een komische horror-serie met een aantal acteurs uit Xena, toevallig. Niet alle scenes zijn geschikt bij het wegkauwen van je krentenbol, maar dat maakt het juist zo grappig voor mij.

De rest van de ochtend is meestal voor huishoudelijke zaken, zoals het schoonmaken van de kattenbakken, de was en stofzuigen. Dat soort dingen. Het liefst heb ik zoveel mogelijk gedaan voor de lunch. Dan is de middag vrij voor leukere dingen.

De leukere dingen op zondag

Wat zijn dat dan? Als het mooi weer is, nemen we Chi graag ergens mee naar toe. Het park, het Amsterdamse Bos, een winkelcentrum: als het maar een ‘avontuur’ is voor Chi. Hij vindt het namelijk saai om lang thuis te blijven en geniet van nieuwe plekken ontdekken. Nu we een bakfiets hebben, zijn we ook niet meer zo afhankelijk van de belabberde dienstregeling van Connexxion (of con-NOT-tion, want aansluiting is een lachertje in Amstelland). Als het minder lekker weer is, of als we geen fut hebben om er uit te gaan, dan spelen we graag een bordspel. Descent is dan een favorite, net als Imperial Assault. Gemiddeld duurt een rondje dan anderhalf uur, dus dat is best een flink deel van de middag. Daarna nog even met de hond uit en wat laatste klusjes, een beetje lezen of gamen. En dan natuurlijk koken.

Koken op zondag is niet zo zeer iets bijzonders, maar we proberen wel voor twee dagen te koken. De laatste tijd ben ik erg van de makkelijke taarten maken, omdat je die door de week dan alleen nog maar even hoeft op te warmen, zonder extra afwas. Ik kan echt alles in een hartige taart stoppen en het werkt.

Het einde van het weekend

Na zo’n dag zijn we al redelijk ontspannen en de avond rondt het weekend rustig af. Ik probeer zelf wel voor half negen niet meer online te zijn, maar juist iets creatiefs te doen. Daarom heb ik ook drie planners… Zondag is een prima dag om de puntjes op de i te zetten voor de planning van de komende week. Als ik daar mee klaar ben, of als ik iets anders wil doen, dan is er nog het beschilderen van de miniatuur-pionnen van de bordspellen die we spelen. Heel rustgevend om even lekker te kliederen met verf op de vierkante millimeter. Ook heb ik nog een borduurwerkje wat ik af wil maken. En anders is er altijd nog wel een boek op mijn to-be-read stapel. Lekker knus op de bank zitten met een hond of kat op schoot terwijl ik een boek lees: dat is toch ook wel hemels.

Of we nu wel of niet buitenshuis zijn geweest, als we het idee hebben ons ei goed kwijt te kunnen op de zondag, kunnen we er weer prima tegenaan de rest van de week.

Hoe is jullie zondag? Vaste afspraken of juist altijd weer een verrassing?


7 reacties op “Zondagdingen”

  1. Wat een fijne dingen ๐Ÿ™‚ Hier is het altijd weer een verrassing. Lekker rustig aan, mijn eigen dingen doen. Lekker wandelen met de hondjes, in huis rommelen, in de tuin zitten. Ik hou van de zondag

    • Het is ook heel lekker om spontaan iets te gaan doen op zondag, en ik geef toe: dat doen we ook wel hoor! Als het lekker weer is een langere wandeling of even op de fiets ergens naar toe. Maar het mooiste is dat niets hoeft, en dat je even lekker je eigen ding kan doen.

  2. Ok… even serieus… Xena rules!! Niet zo’n beetje ook. Zij is gewoon opperhoofd bad ass chick, zeg maar. Als we het hebben over mijn favoriete series ooit, hoort Xena er ook absoluut bij. Ik keek er altijd naar. Vroeger had je zelfs een attractie van Xena & Hercules in Universal Studios in Orlando. Super gaaf. Ik kocht er een mok en heb die nog steeds. Want hรจ, Xena rules.

    • Daarom heb ik de hele serie op DVD ๐Ÿ™‚ Ik wil eigenlijk ook Hercules nog op DVD, maar Xena rules. En Lucy Lawless is nog steeds kickass in Ash vs Evil Dead. Maar je moet wel van over the top horror houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.