Berlijn, 2016

Berlijn, 2016

Het is alweer een tijdje geleden dat we in Berlijn waren, twee jaar terug. We hadden voor deze stad gekozen omdat we ergens in Augustus zouden gaan en ik niet zo van heel veel warmte hou. Maar natuurlijk, net als in Zürich, kwamen we aan in een hittegolf. Temperaturen van 30+ graden en geen echte airco op de kamer. Dan kun je toch beter in zuidelijkere plaatsen zitten, hoor. Maar ondanks dat hebben we een redelijk leuke tijd gehad.

Geschiedenis en de oorlog

Je kunt er in Duitsland, en zeker in Berlijn, niet omheen: de Tweede Wereldoorlog heeft een hele lange nasleep gehad en dat voel je overal. Er was een prachtige en indrukwekkende tentoonstelling over de opkomst van het fascisme in Duitsland, waarbij er ook paralellen getrokken werden met het heden. Je ziet hoe geniepig het op kan komen, hoe makkelijk mensen verleidt worden de meest weerzinwekkende zaken normaal te gaan vinden. Tegelijk toonde die tentoonstelling ook aan dat Duitsers dat verleden goed verwerkt hebben en er echt lessen uit weten te trekken.

Berlijn: bord bij de Americaanse zone

Maar er zijn meer musea in Berlijn met een bredere blik op geschiedenis. Zo is er veel antieke kunst te zien uit het Midden-Oosten en uit Egypte. Net als in Londen liepen we er tussen, en dan wordt je toch een beetje ongemakkelijk, omdat veel van die voorwerpen in principe geroofd zijn. Maar … tegelijk is dat misschien ook de redding geweest van veel van de mooie kunstwerken uit de antieke wereld. De buste van Nefertiti bijvoorbeeld. Had dat prachtige portret in zo’n goede staat kunnen overleven zonder de zorg van het museum?

Egyptische beelden in museum in Berlijn

Het was voor mij trouwens wel een dingetje om Nefertiti en haar man Achnaton te zien. Zo gek: ik herkende zijn kop meteen, want hij had echt een afwijkend hoofd.

Eten en shoppen in Berlijn

We zijn in veel musea geweest. Die zijn er ook voldoende, van natuurhistorisch met dino’s tot moderne kunst. Maar ook het eten en drinken was een belevenis. Currywurst is een Berlijns of Duits dingetje, zoals onze kroket of frikadel. Er is zelfs een Currywurst museum! Ja, daar zijn we ook geweest en hebben we een stuk worst geproefd. Niet echt aan mij besteed. Maar ik heb nog nergens lekkerder ontbeten dan in Berlijn. Vlakbij ons hotel-appartement zat een geweldige plek om te ontbijten, met lekkere broodjes, fruit, kaas, en een croissantje.

Eten in Berlijn, friet, tomatenketchup en een hamburger

In het warenhuis Kaufhaus des Westens is één hele verdieping vol met knusse eethoekjes en eettentjes. Hamburgers, chocoladetaart, sushi, worst, echt van alles. Het KaDeWe is een enorme shopping experience. Denk aan de Bijenkorf, twintig keer groter en luxer. Gelukkig is er voor elk budget wel een shopping experience in Berlijn te vinden. Zelf vind ik bijvoorbeeld lokale winkelcentra altijd erg leuk. Gewoon, waar iedereen zijn normale boodschappen doet, niet te toeristisch. In het KaDeWe hadden we wel een luxe jas gescoord, maar in een van de budgetwinkels vond ik een enorm groot dienblad wat net in de koffer paste. Dat dienblad gebruiken we nog steeds. De jas ook hoor. Maar het dienblad is lekker praktisch.

De resten van de Berlijnse Muur

Architectuur: mooie plekjes in Berlijn

Berlijn heeft natuurlijk mooie historische gebouwen, maar niet veel. Er is veel gesneuveld in de oorlog en de nasleep. Maar ook het aanleggen van de trein en metrolijnen hebben dwars door woonblokken gesneden. Er zijn ook veel moderne gebouwen, waardoor je soms een beetje het Rotterdam-gevoel krijgt. In sommige gevallen zijn oude gebouwen compleet gerestaureerd of grotendeels opnieuw opgebouwd, zoals het paleis Charlottenburg. Dat werd platgebombardeerd en is opnieuw opgebouwd. Het is een decadent geheel, met veel gouden details. Aan de ene kant voelt het een beetje nep, omdat je weet dat dit allemaal recent gebouwd is. Aan de andere kant voel je dat het belangrijk is om toch die link met het verleden te behouden.

Gouden kandelaar aan de muur in een museum

Toch geen favoriet

Ondanks het mooie, te warme, weer en de vele mooie dingen die we gezien hebbe, is Berlijn toch niet een favoriet van ons geworden. Ergens is de grote stad een beetje als Amsterdam, waar je als toerist ook een beetje wordt weggekeken. Ondanks dat we ons echt tussen de Berlijners hebben proberen te voegen en probeerden te ‘blenden’, hadden we toch het idee dat de mensen wat stug waren. Toegegeven, dat kan ook aan het warme weer gelegen hebben. En misschien hebben we wel heel veel van het bruisende en creatieve leven in Berlijn gemist. We hadden een leuke tijd, maar ik zie ons niet snel terug gaan.


6 reacties op “Berlijn, 2016”

  1. Gaaf om te zien!! Ik wil heel graag een keer naar Berlijn. Het lijkt me zo’n gave stad.
    Hoewel ik persoonlijk niet zo’n enorme fan ben van Duitsland, heb ik het idee dat Berlijn echt wat meer een wereldstad is. Mooie foto’s heb je gemaakt. 🙂

    • We hadden ook prachtig weer! Berlijn is heel internationaal. En er is echt van alles: of je nu van shoppen houdt of van cultuur en creatieve dingen.

  2. Leuk om te lezen dat je veel musea hebt bezocht. Ik snap je punt. Het is inderdaad vreemd dat dingen getoond worden omdat ze ooit door het land zijn geroofd. Het is best maf dat als je in Egypte bent en bepaalde dingen wil zien, dat je dus naar the British Museum moet, omdat het merendeel daar ligt. Gelukkig zijn ze tegenwoordig allemaal op de hoogte waar alles ligt en wordt van alles verwezen naar elkaar. En wat je zegt, dankzij de musea worden collecties en items goed beschermd en bewaard gebleven.

    Berlijn is overigens ook niet mijn stad. Ik vond Dresden erg leuk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.