FireAlpaca: een prima grafisch programma voor tekentablets

Dit is een onafhankelijke, niet-gesponsorde review. Eén van mijn hobbies is tekenen. Heerlijk om op papier aan de slag te gaan met potlood of pen, of met verf als ik zin heb. En daarnaast heb ik een tekentablet om digitaal te kunnen tekenen. Om van het tablet extra goed gebruik te maken was ik wel op zoek naar een specialistisch programma waarmee ik kon tekenen zoals ik ook gewend ben op papier: goede reactie op mijn bewegingen van de pen, druk-gevoelig en goede kwaliteit en resolutie. Zo kwam ik op de (gratis) versie van FireAlpace. En nu heb ik via Steam ook en volledige en betaalde versie. Waarom ben ik er zo blij mee?

Niet duur

FireAlpaca alleen is nog geen 38 euro op Steam. Veel grafische programma’s zijn erg duur, maar zijn dan ook wat algemener dan alleen voor tekenen. En op zich kun je ook wel wat fotobewerking met FireAlpaca doen, maar daar is het niet voor. Daarnaast heb je wel een tekentablet nodig om het beste uit het programma te halen. Met alleen een muis tekenen kun je dan beter in een programma als Paint doen. Ik heb een Wacom Intuous tablet op A4 formaat. Dat is vrij dicht tegen professioneel aan. Het programma haalt dus ook het beste uit de opties van mijn tekentablet. Daar hing dan ook een prijskaartje aan. Ook met de goedkopere en kleinere versies van tekentabletten werkt het programma uitstekend (ik heb nog een kleiner tabletje, handig voor mee op reis met mijn laptop). Dus hoewel het programma niet duur is, kan het nog wel een hele uitgave zijn om een tekentablet aan te schaffen.

Drukgevoelig en mooie reactie op pennestreken

Als je met een potlood tekent op papier, kun je door harder of zachter te drukken andere lijnen maken. Net zoals je met een penseel van dunne lijnen naar dukke lijnen kan gaan. Denk maar aan kalligrafie, dan snap je een beetje wat drukgevoeligheid met een lijn kan doen. In het programma kun je door harder of zachter te drukken met de pen op je tablet realistische lijnen maken. Ook kunnen lijnen mooi gestroomlijnd worden, zodat je ook met een beetje bibberig handje iets moois kan neerzetten. (Dat bibberen heb je nog wel eens als je nog moet wennen aan je tekentablet: ineens kijk je niet meer op papier, maar recht voor je uit op je scherm! Correcties maken gaat dan wat trager, omdat je brein gewend is ook de streken van je potlood/penseel te zien.)

Doordat het programma snel reageert op je pennestreken kun je snel leren te corrigeren terwijl je tekent. Na een paar keer oefenen voelt het al heel natuurlijk aan. Aan mijn tekeningen in mijn Etsy shop kun je zien dat je er leuke dingen mee kunt maken.

Extra opties, ook voor striptekenen

Het mooie van digitaal tekenen is dat je gebruik kunt maken van extra opties van je programma. Zo kan FireAlpaca je helpen met perspectief tekenen, door je pennestreken te binden aan vastgelegde lijnen. Je kunt verschillende penseel- en potloodpunten kiezen en makkelijk de dikte van de lijnen aanpassen. En natuurlijk kun je elke kleur kiezen die je wil gebruken! Je bent dus veel minder beperkt dan als je tekent of schildert, waarbij je bijvoorbeeld verf moet mengen tot de kleur die je wilt hebben.

Er is ook een ‘tooltje’ om symmetrische tekeningen te maken, waardoor je eenvoudig patronen (zoals mandala’s) kunt tekenen. Ook kun je kiezen uit voorgebouwde strip-panelen, waarin je je eigen stripverhaal kan tekenen, als je daar zin in hebt.

Nadelen?

Je hebt hier wel een goed tekentablet voor nodig. Verder zijn er niet zo veel nadelen aan. Natuurlijk zijn er betere en duurdere programma’s, maar voor deze prijs is dit een prima keuze als je digitaal wilt tekenen en schilderen.

2 reacties:

  1. Ik vind de resultaten prachtig. Ik heb sinds kort een nieuwe laptop welke je ook als tablet kunt gebruiken en dus ook op kunt tekenen. Hij is er volgens mij niet speciaal voor maar goed. Het lijkt me een leuk programmaatje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *