Florence, 2017

Florence, een oud plein in de stad

Vorig jaar gingen we eindelijk samen naar Italië. Onze keus viel op Florence (Firenze), omdat het een heel erg oude stad met een rijke en belangrijke geschiedenis is. Er zijn veel musea, vol met kunstwerken uit de renaissance, maar ook veel leuke winkeltjes en prachtige natuur om Florence heen. Vanuit Florence konden we ook vrij eenvoudig dagtochtjes maken naar plaatsjes buiten de stad. En omdat ik niet zo heel erg van hele hoge temperaturen hou, gingen we voor de zomer. Maar natuurlijk, zoals bij alle eerdere stedentrips, vielen we ook in Italië weer in een hittegolfmet temperaturen rond en boven de 30 graden. Alleen … hier was het heerlijk.

Warm weer in Florence

Op onze eerste dag, we waren nog maar net aangekomen en in ons appartement neergestreken, liep de temperatuur al op naar 26 graden. Een goed excuus om buiten een ijsje te eten. Want het ijs (gelato: is echt anders dan het ijs wat hier verkocht wordt als gelato) is hemels. Aan het plein bij het Pitti Paleis gingen we tussen de vele, vele toeristen zitten en aten ons eerste ijsje. Het was warm in de zon, maar de luchtvochtigheid is zo anders in Italië, en Florence wordt omgeven door heuvels en ehm.. bergen? Daardoor viel het me ontzettend mee. We hadden gelukkig wel erg goede airco in het appartement.

De rivier die door Florence stroomt heet de Arno. Het werd natuurlijk redelijk vroeg donker, wat een mooi plaatje opleverde. Florence is één van de oudste steden in Europe en was vroeger erg rijk. De familie De’ Medici financierde van alles, onder andere ook kunstenaars. Ook de kerk financierde kunstenaars om de kerken en kathedralen op te vrolijken met plafondschilderingen en gouden ornamenten. Dat kunst nog steeds belangrijk is in Florence zie je overal: er staan schilders bij elk museum hun werk te verkopen en ‘live’ te schilderen. We hebben een prachtig portret van een chihuahua gekocht van een kunstenares die allerlei leuke dierenaquarellen verkocht. Ook als je zelf van tekenen en schilderen houdt, wordt je in deze stad geinspireerd. Elk hoekje heeft wel iets schilderachtigs wat je wil vastleggen.

Chocolade en koekjes

Een leuke anecdote uit onze familie is dat we ooit eens in Italië aankwamen midden in de zomervakantie. We waren met de auto en ik had als 6-jarige best lopen klagen dat het zo ontzettend warm was. Dus mijn ouders hadden mij een koud drankje beloofd. Ik had mijn zinnen gezet op koude chocomel. Mijn vader pakte in het restaurant zijn taalgidsje er bij en bestelde ‘chocolata caldo’. Caldo, dat zal wel ‘koud’ betekenen, toch?

Nee. Caldo is ‘heet’. Freddo is koud. Dus wat kreeg ik, met 30 graden? Hete chocolademelk!

Bovenstaande foto is van warme cacao. Het is geen chocolademelk, maar echt pure cacoa. Erg lekker, maar ontzettend machtig. We hebben wel heerlijk op dat terrasje gezeten en mensen gekeken. En de koekjes waren ook op.

Vanuit Florence zijn we een dagje naar Siena geweest. In dat plaatsje wordt elk jaar een paardenrenwedstrijd gehouden op het oude plein voor een oud gebouw: Piazza del Campo. Het is ook een enorm plein. Siena is kleiner dan Florence, maar ontzettend mooi, en vol met bijzondere winkeltjes. We vonden er de aller-allerbeste koekjes ooit in een winkel van Nino and Friends. Echt, als je daar bent: proef de koekjes.

Pracht en praal

Er zijn ontzettend veel kerken en kathedralen in Florence. De bekendste is de Duomo, oftewel de Cattedrale di Santa Maria del Fiore. Bovenstaande foto is de binnentuin van de Duomo. In de cathedraal, die nog gewoon in gebruik is, zijn veel graven van beroemde mensen te vinden. Er zijn prachtige kunstwerken in alle hoeken. De bijgebouwen zijn ook heel mooi en de rust die je in de binnentuin vind is heerlijk. Er zijn niet veel mensen die daar ook doorheen lopen. Men kijkt naar de grootse werken in de cathedraal en loopt dan snel door naar het volgende hoogtepunt.

En het is druk in Florence. Er zijn ontzettend veel toeristen. Daardoor voel je soms alsof je door een pretpark loopt. De meeste toeristen kijken toch heel oppervlakkig naar de stad. Het is dan een kwestie van snel overal een foto van maken en door naar het volgende gebouw. Toch kun je ook hier als je wilt makkelijk contact maken met de Florencianen (?). Omdat we een appartement hadden deden we boodschappen in de lokale supermarkt. Daardoor ontdekten we dat zelfs in de supermarkt het eten beter was dan in Nederland. Ik weet niet wat het is, maar we hebben alleen maar onzettend lekker gegeten… Omdat mijn gozer donker haar heeft, en mijn haar ook niet zo blond meer is, werden we vaak in het Italiaans aangesproken. Zeker op de niet-toeristische plekken. Helaas was mijn Italiaans nog niet zo goed dat ik spontane gesprekken kan houden. Maar ik voelde me daardoor toch wat minder ‘toerist’.

Florence, graag nog een keer

We hebben echt genoten van Florence en de omgeving. Het is een mooi landschap, er is heerlijk eten en het weer is prachtig zolang je niet in de zomer gaat. Misschien dat we de volgende keer buiten Florence zullen blijven, of toch een andere plaats in Toscane kiezen. Maar dat we nog eens teruggaan staat vast.


4 reacties op “Florence, 2017”

  1. Florence is zo ontzettend mooi! Ik ben er zelf 4 jaar geleden geweest en zou er dolgraag nog eens heen willen gaan. Dit jaar kamperen we weer in Toscane dus wie weet. Mooie foto’s heb je gemaakt, ik herken er véél van!

    • Oh, ik ben een beetje jaloers dat je nar Toscane gaat 😉 Geniet er van. En als je dus in Siena bent: zoek die koekjes-bakker op! Ze hebben ook koekjes om te proeven. Zo hebben ze mij over de streep getrokken… ik kon niet zonder koekjes de winkel uit.

    • Ik vond het absoluut een hoogtepunt. En ik heb ook al uitgezocht wat de mogelijkheden zijn om een hond mee te nemen 🙂 Dan kunnen we in principe onze kleine Chi meenemen als we met de trein gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *