Lord of The Rings Online – de MMO die al 11 jaar meedraait

Lord of the Rings is allang geen afgebakend terrein voor alleen nerds en boekenwurmen. Toen Peter Jackson in staat was met moderne effects een prachtige film-ode te maken aan de boeken van Tolkien, werd Midden-Aarde opengegooid voor een groter publiek. Juist de mensen die misschien nooit de dikke boeken zouden hebben gelezen. Sterker nog, de films staan prima op zichzelf en zijn een goede weergave van de boeken (hoeveel er ook uit geknipt is). De eerste film is ondertussen ook al 17 jaar oud. En iedereen weet wat een Hobbit is, toch? Maar weet je ook dat je in Midden-Aarde kan rondlopen? Virtueel? De MMO (of MMOrpg: Massive Multiplayer Online (role playing game)) Lord of the Rings Online, ook bekend als Lotro, draait alweer 11 jaar! En … wij spelen het ook al sinds 11 jaar. Bizar. Lees er meer over en verbaas je over mijn nerdiness!

Boeken

Ik was misschien 16 jaar toen ik Lord of The Rings in zijn geheel las. Het was mijn periode van ‘dikke boeken zijn heerlijk’ en LotR is dik. Met aanhangsels en appendixes. En footnotes. Ik was uren in Middle-Earth. Daarna las ik The Hobbit en kende ik aardig wat gedichten uit LotR uit mijn hoofd. Daarvan is er één blijven hangen (‘The world was young, the mountains green, no stain yet on the moon was seen …’). Dat gedicht ging over Moria. Dat is de plek waar de Dwergen woonden, in grotten en mijnen, en grote hallen die ze hadden uitgehakt in en onder een berg. Ik kom hier nog op terug. Omdat de boeken zo dik zijn heb ik de serie maar 2 keer in zijn geheel van kaft tot kaft gelezen. Maar ik grijp er nog wel eens naar om een klein stukje te herlezen. Toch ben ik geen grote Tolkien-fan, maar ik herken wel dat de boeken iets unieks hebben.

Films

De films kwamen uit toen ik tegen de dertig was. Ik had er een hard hoofd in. Er was namelijk al eens een poging gedaan met een tekenfilm en dat was niks geworden. En in de boeken komen zoveel fantasie-monsters en -wezens voor, dat het mij onmogelijk leek om die levensecht op het grote scherm te brengen. Dat en de grootse veldslagen met massa’s orcs en elven: hoe dan? Tot dan toe werden fantasy-achtige films altijd gezien als wat amateuristisch en lachwekkend. Draken die met stopmotion net niet echt leken, make-up en rare pruiken die meer op de lachspieren werkten dan dat kijkers werden weggevoerd in een andere wereld.

Maar The Fellowship of the Ring was adembenemend. Ook de critici stonden er meer open voor. Want aan het verhaal zelf mankeert niks: het gaat om vriendschap, opoffering, hoe je als kleine hobbit toch invloed kan hebben op de grote gebeurtenissen die in de wereld spelen. Het eerste deel trok veel mensen, die misschien eerst niets met fantasy hadden. Harry Potter kan er wel iets mee te maken hebben gehad: veel jonge kijkers waren met de serie opgegroeid en er zijn genoeg overeenkomsten om HP fans aan te trekken. Belangrijk was dat men zag dat er een publiek was voor de verhalen.

Online game van Lord of the Rings

In 2007 kwam eindelijk een online game uit waarbij je je personage of ‘toon’ kon laten rondlopen in Middle-Earth. Tot dan had ik wel eens Guild Wars (origineel) gespeeld, en we hadden een trial van World of Warcraft gespeeld, maar eerlijk gezegd was ik niet super-geinteresseerd in online games of MMO’s. Ik had toch het idee dat mensen daar te veel tijd mee doorbrachten en dat je het alleen ‘goed’ kon spelen als je elke dag 6 uur achter je scherm zat. Ook omdat het spel per maand geld kostte. In mijn ogen wilde je dan je geld er uit halen door zoveel mogelijk te spelen. Maar we  speelden toch een trial van Lord of the Rings Online, waarbij we een aanbieding hadden om in één keer een levenslang-account aan te schaffen. En dat deden we. Beste investering ooit.

Nu is Lotro een ‘free-to-play’ game. Dat betekent dat je het spel gratis kan downloaden en in principe gratis kunt spelen. In het spel kun je dan, met micro-transacties, extra’s aanschaffen om het spel makkelijker of aangenamer te maken. Iedereen kan dus in Midden-Aarde rondlopen en de sfeer proeven. Zelfs na 11 jaar zijn de graphics nog steeds mooi en is de community nog steeds erg gezellig. Wij spelen al lang niet meer elke dag, zelfs niet elk weekend. Er gaan soms maanden voorbij voor we weer eens binnenstappen. Vaak is er dan zoveel veranderd, of zijn we zoveel vergeten, dat we steeds als noobs rondrennen.

Massive Multiplayer: community

Lotro heeft een ontzettend volwassen community. Ten eerste valt mij altijd op dat er veel mensen zijn die in de chat echt de ‘lore’ of achtergrond van de verhalen en quests kennen, van de boeken en de film. Iedereen helpt elkaar en ook als je alleen maar wil rondrennen om orcs met je zwaard te prikken ben je welkom. Je hoeft geen Tolkien-fan te zijn, je wordt geaccepteerd zoals je bent. Wat mij wel opviel was dat zeker in het begin, veel jonge jongens er voor kozen om dwergen te zijn (het Gimli effect). Daardoor ben ik een beetje anti-dwerg geworden, want ze waren soms bloedirritant aan het puberen. Maar ook wel weer erg lief, als ik in de problemen zat met mijn menselijke jager.

Ook elven werden door bepaalde types gekozen als personage, en daar was ik ook niet zo’n fan van. Tegelijk vind ik dat wel weer een leuke bijkomstigheid: ik speel een mens, en in de boeken zijn mensen het opkomende ras, de elven zijn aan het emigreren of ‘faden’. Uit sommige scenes in de boeken proef ik ook wel dat het niet botert tussen mens en elf. Daarom is die filmscene dat de elven de mensen komen helpen bij Helm’s Deep (waarbij Legolas op een schild van de trap af surft, weetjewel?) ook zo bijzonder. In het spel heb ik op een of andere manier die trekken van de mensen overgenomen.

Dwergen, elven en hobbits

Ondertussen heb ik wel een elven-personage, en een hobbit, en een beorning. Maar gek genoeg heb ik me er nooit toe kunnen zetten om een dwerg helemaal te spelen. En nu kom ik ook even terug op Moria, waar het stikt van de dwergen. Toen we nog aan het levelen waren en de uitbreiding Moria er aankwam, leek het ons leuk om daar een tijdje door te brengen. We zijn maanden in Moria geweest. En het is een donkere ondergrondse plek waar het nooit gezellig is, of waar je zonlicht ziet. En ik weet wel: het is geen echte plek. Maar ik voelde me echt kriegel, daar onder de grond. Ik was zo blij toen we een quest kregen  waarbij we aan de andere kan van Moria naar buiten mochten! En argh! De eerste quest die we daar kregen verplichte ons weer terug te gaan naar Moria! Gelukkig hoeven we daar niet meer naar terug. Tenzij we met andere personages nog eens alle verhaal-quests willen doen.

Ontspanning in Middle-Earth

Ondanks mijn gebitch over Moria is er veel ontspanning te vinden in Middle-Earth. Je kunt een paard aanschaffen en lange afstanden afleggen over weggetjes die door de landen lopen. Vroeger duurde dat best wel een tijd. Je kon echt een uurtje bezig zijn met reizen, als je dat wilde. En dat klinkt saai: maar de omgeving is zo mooi. Er waren ook wel events die door spelers werden georganiseerd waarbij je van één kan van de kaart naar de andere kant ging, per paard of te voet. Niks geen quests, geen veldslagen, maar gewoon samen reizen. Gelukkig heb je ook de optie om te ‘snel-reizen’, waarbij je gelijk wordt afgeleverd bij je bestemming. Dat scheelt wel tijd als je graag een opdracht of quest gelijk wil afmaken.

Je kunt zelfs een hobby oppikken, zoals vissen. Of je kunt je eigen huis kopen/huren en inrichten. En wat dacht je van craften en je eigen kleding, wapens en meubels maken. En je kunt muziek maken.

Het muziek maken is een favoriete bezigheid voor ons. We hebben programma’s die bestaande liedjes kunnen omzetten in bestanden die we kunnen ‘spelen’ op onze instrumenten in het spel. En we hebben een leuk reportoire opgebouwd. We hebben ook wel eens speciaal ingelogd om een half uurtje muziek te spelen in de crafting hall. Zonder ook maar een quest te doen!

Elf jaar

En Lord of the Rings online bestaat dus al elf jaar. Het is door zeker drie verschillende game companies onderhouden. Er zijn veel uitbreidingen uitgebracht. De community is nog springlevend. En het is van abonnement naar free-to-play gegaan. Als je op een druilerige dag eens niks te doen hebt, en je wilt eens zien hoe het er uit ziet: maak dan eens een account aan. Het kost je niks en als je een beetje van fantasy houdt, of Game of Thrones, dan kun je hier echt een uurtje met plezier doorbrengen. Misschien zie ik je daar wel.

Ik verwacht eigenlijk niet dat bezoekers van Tuxedo Cat iets hebben met MMO’s of pc games. Maar verras me eens: ooit wel eens een MMO gespeeld? Welke?

6 reacties:

  1. Oh leuk! Waarom had ik hier nog nooit van gehoord?? Ik ga het eens opzoeken. Heb heel lang Runescape gespeeld, en af en toe stof ik mijn account af om weer een keer te spelen, maar ben lang niet meer zo fanatiek als toen ik net begon.

    • Ahhh, Runescape 🙂 Dan denk ik dat je Lotro ook wel eens erg leuk kan vinden! Er is wel erg veel veranderd in de loop van 11 jaar. Onze mains moeten we weer helemaal opnieuw leren kennen! Maar het voelt elke keer weer als thuiskomen, als we door Middle-Earth rennen 🙂

  2. Ik heb inderdaad niet veel met LOTR maar ik heb je blog met heel veel plezier gelezen en er zelfs nieuwsgierig door geworden. Ik game graag maar heb er tegenwoordig helaas niet veel tijd voor. Bovendien ben ik erg gevoelig om verslaafd te raken aan dat soort spellen, whaha. Het spel ziet er inderdaad prachtig uit.

    • Het is heerlijke afleiding, een beetje escapisme. En ja, je kunt er zo een hele dag aan kwijt zijn. Maar ik heb ook geen hele dagen meer over om te gamen 😀 Dus een uurtje hier en daar is genoeg.

  3. Pingback:De Mijn Fantastische Leven Challenge - Tuxedo Cat

  4. Pingback:Oneindig Universum in No Man's Sky - Tuxedo Cat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *