Volwassenheid 1.1: 12 vragen over adulting met antwoord

Op de blog van Sheila las ik een tag over volwassen zijn en/of worden. De oorspronkelijke vragen komen van Miss Deadline en omdat ik onlangs nog een tag gedaan had, dacht ik: kom maar op! Daarnaast stelt ook Romy van Vaker Vrolijk vaak doordachte vragen over adulting en volwassen worden. Soms schrijf ik een halve blogpost als reactie op haar site, want het zijn wel veel vragen waar je een lang antwoord op wilt geven. Van Miss Deadline is elke vraag wel een blogpost waard. Ik splits de vragen dan ook uit over verschillende berichtjes en neem ook wat dingen mee die ik bedacht bij het lezen van Vaker Vrolijk. Dus ik denk dat ik nu van een tag een blogpost serie gemaakt heb. Oh jee.

Er hangt altijd een waas van mystiek om het volwassen worden. Vooral de generaties na mij lijken echt een soort van ‘OMG hoe adult ik?’ vraag te hebben. Terwijl ik, opgegroeid zonder smarthones, internet en FOMO, daar dus nooit zo mee gezeten heb. Het komt wel als het komt. Komt tijd, komt raad, zei mijn oma altijd. Misschien is het verschil wel dat ik niet op mijn 15de mijn leven al had uitgestippeld, en geen bucketlists of 30-voor-ik-dertig-jaar-ben overzichten-maakte. Heb ik dan de wijsheid in pacht? Nee! Mijn punt is denk ik dat niemand dat heeft en dat volwassen zijn over het algemeen gewoon ‘aanklooien’ is. En vanuit dat oogpunt ga ik de vragen te lijf.

12 vragen over volwassen zijn

Miss Deadline stelde twaalf vragen aan haar lezers in de hoop een paar universal truths te kunnen achterhalen. Daar help ik graag bij, want ik vind het altijd leuk om te zien hoe andere hun leven invullen en hoe zij problemen aanpakken. Je kan er altijd wat van leren.

Hoe ga jij om met geld?

“Hoe zorg je dat je rondkomt elke maand, nu een leuk leven hebt én zonder zorgen de toekomst tegemoet gaat?” Zorg ten eerste dat je een inkomen hebt dat je leven kan ondersteunen. Weet wat het minimumloon is, wat de armoedegrens is en laat je niet in een baan duwen die jou de armoede indrukt. Dat is soms lastig, maar we leven in Nederland in een land waar bepaalde levensstandaarden gewaarborgd zijn. Je kunt een parttime baan hebben en toch onder de armoedegrens leven met een inkomen onder het bijstandsniveau. Accepteer dat niet. Dat ten eerste: onderhandel daarover en vind een andere baas/baan die jou wel het juiste inkomen geeft voor jouw inzet en kennis. En hoewel het een taboe is, moeten we eerlijker zijn over wat we verdienen. Vraag aan je collega’s die hetzelfde werk doen wat hun beloning is of zoek dit op op internet. En vraag om loonsverhoging als je baas je niet van tijd tot tijd compenseert voor gestegen kosten.

Ten tweede: leef naar je inkomen. Met een inkomen van 1600 euro in de maand netto kun je geen maandlasten (voor je huis en je vaste lasten) hebben van 1400 euro. Zorg dus dat je daar niet te veel voor betaald. Je zou ideaal gezien 25%-45% van je inkomen kwijt moeten zijn aan je huur en vaste lasten. Helaas komt het vaker voor in Nederland dat men 50%-60% kwijt is aan alles bij elkaar. Maar als je meer dan 50% van je netto inkomen kwijt bent aan huur en vaste lasten is het echt wel tijd om of je vaste lasten naar beneden te brengen, goedkoper te gaan wonen of meer te verdienen, in mijn ogen. Je moet een goede balans hebben om goed te kunnen eten, leven en sparen.

Een goede richtlijn voor sparen is om 10% van je loon elke maand op een spaarrekening te zetten. Wij zetten bijvoorbeeld elke maand geld weg zodra we de vaste lasten betaald hebben. Dan mis je het de rest van de maand niet zo erg. Mochten we aan het einde van de maand toch krap zitten, dan is het een kleine moeite om weer geld over te maken van de spaarrekening. Sparen is belangrijk, wat men ook beweert. Of je nu geld opzij legt voor de kerstkadootjes of iets achter de hand wil hebben als de wasmachine en de koelkast het tegelijk begeven: een spaarpotje geeft je rust.

Voor mij, voor ons, betekent dat, dat we soms dingen niet kopen of niet doen omdat we wat geld opzij willen zetten. We hebben nog aardig wat te verbouwen aan het huis en hoe leuk ik het ook zou vinden om elke zomer 3 weken naar Italië te gaan, ik woon wel 49 weken in dit huis. Als ik daarvoor stricter ben op uitgaven voor uit eten gaan, dure kleding, dure telefoons/abonnementen of leuke gadgets, dan doe ik dat. Waar je op bezuinigt en waar je het geld aan uitgeeft is een persoonlijke keuze. Kijk dus vooral naar wat belangrijk voor je is.

Een goede start om met een budget aan de slag te gaan is toch wel het NIBUD.

Hoe regel jij de papierwinkel?

“Hoe weet je wat je allemaal aan verzekeringen, voorzieningen en vooruit-zieningen (geen woord, maar ik kom even niet op een betere term) moet regelen en hoe pak je dat aan?” Wij hebben verschillende mappen waarin alles geordend is opgeborgen. Zo weten we precies te vinden wat we nodig hebben. Hebben we lekkage, of is de douchedeur gesprongen (echt gebeurd), dan kijk ik in de map ‘Verzekeringen’ en weet ik wat ik moet doen, wie ik moet bellen en wat mijn rechten en plichten zijn. Wel belangrijk dat je steeds de ‘oude’ papieren vervangt door de nieuwe, natuurlijk. Of eens in de zoveel jaar even alles naloopt om te kijken of je dingen dubbel hebt, of mist. Verder wordt er veel online geregeld, dus kun je veel zaken inzien bij je verzekeraar.

Wat voorzieningen betreft, ik bewaar bijvoorbeeld de facturen van dingen die we bij de belasting kunnen aftrekken. Ook als ik niet zeker weet of we er recht op hebben! Daar komen we dan wel achter als we de belastingformulieren invullen. ‘Vooruit-zieningen’: je bedoelt budgetering? Een goede leidraad is dat je tussen de 5000 en 20.000 euro spaargeld opzij hebt gezet. Wij hebben bijvoorbeeld ook een spaarpotje voor de onvoorziene uitgaven voor de huisdieren. Het lijkt mij vreselijk om bij de dierenarts te moeten zeggen dat we de behandeling van de hond of katten niet kunnen betalen. Daar vragen die beestjes ook niet om.

Weet jij wat je moet doen bij huis-tuin-en-keuken-rampen?

Ik denk het wel. Ik heb lekkage gehad van de bovenburen, toen ik net op mezelf woonde. Er is lekkage geweest in dit huis omdat de dakdekkers vergeten waren een luchtafvoer af te dekken (eikels). Het toilet is stukgegaan in ons oude huurhuis en daarvoor nam ik contact op met de woningbouw. (Hier in dit huis moeten we nog steeds het toilet in de badkamer laten fixen… maar nu ik er weer aan herinnerd wordt, gaan we dit snel regelen.) We hebben ook problemen gehad met de stoppenkast en hebben daarvoor iemand laten langskomen. Dat is het geheim: je hoeft het niet allemaal zelf op te lossen, maar je moet weten wie je moet inschakelen.

Hoe je dat weet is een kwestie van gezond verstand. En als je het niet zeker weet, vraag het de buren of je vrienden. Meestal is het makkelijk te achterhalen wat voor vakman/vrouw je nodig hebt door simpel te zoeken: slaan je stoppen steeds door zonder reden, bel de elektricien om je stoppenkast na te kijken; wordt de verwarming niet warm genoeg in de winter: Cv installateur bellen; Woon je in een huurhuis: neem contact op met de verhuurder of woningbouw en wéét of zij verantwoordelijk zijn voor bepaald onderhoud (dit staat in de documentatie die je van je verhuurder hebt). Dit komt weer terug op de ‘papierwinkel’: zorg dat je overzichtelijk alle papieren bij elkaar hebt, in een mapje of zo.

Hoe hou jij alle ballen in de lucht?

“Het huishouden, boodschappen, koken en sporten en ook nog tijd voor jezelf? Hoe zorg je dat alles wat gedaan moet worden ook gebeurt zonder drie extra armen en benen?” Door nee te leren zeggen en prioriteiten te stellen. Het helpt absoluut dat we met zijn tweeën zijn. Maar ook toen ik alleen woonde, en pas laat in de avond uit mijn (eigenlijk onderbetaalde) werk kwam, waren er dingen die ik niet deed of waar ik gewoon geen tijd voor had. Je tijd goed inplannen kun je wel leren. Ik wist dondersgoed dat ik soms 2 uur Civilization speelde op de computer. En dat ik daarom geen tijd had gehad om de was op te vouwen, laat staan te strijken. Nu doe ik het vaak zo, dat ik strijk en tegelijk een film kijk. Ik maak maaltijdplanningen zodat ik weet wat we nodig hebben bij de boodschappen. Zo kunnen we in principe één keer in de week alles halen wat we nodig hebben. Wij hebben veel dingen gestroomlijnd.

Als het echt heel druk is, kook ik zelfs extra in het weekend, zodat we door de week alleen maar dingen hoeven op te warmen. Scheelt ook weer pannen afwassen. Ik maakte vroeger ook één keer de de week al mijn lunchbroodjes klaar en vroor die in. Dan hoefde ik alleen maar een pakketje uit de vriezer te halen en dat was dan ontdooit als ik op mijn werk ging lunchen. En nu snij ik bijvoorbeeld één keer in de week mijn komkommers, paprika en andere zaken, om in 5 zakjes/bakjes in de koelkast te leggen, zodat ik elke dag makkelijk mijn groenten bij de lunch zo kan op eten. Als ik dat elke ochtend moest doen, zou ik gek worden. Wat voor mij werkt, werkt natuurlijk niet voor iedereen. Maar door eens goed te kijken naar welke problemen je te veel tijd kosten, kun je vast een oplossing bedenken. En oplossingen zijn vaak keuzes die je maakt. Of je maakt elke week zelf je boterhammen met beleg en vriest ze in (kost tijd, maar minder geld) – of je spaart tijd uit en koopt je lunch elke dag in de winkel of kantine (kost geld, maar meer tijd over om uit te slapen).

De overige vragen komen in een volgende bericht aan bod. Je ziet: er is veel over te zeggen en tegelijk zeg ik nog maar eens: adulting is aanklooien! Eens andere meningen lezen? Zie ook Vaker Vrolijk – 18x volwassen zijn & Millennialkwesties: Vastigheid.

 

4 reacties:

  1. Wat leuk om te lezen! Klinkt als een behoorlijk georganiseerd huishouden. Ik zou er niet eens op komen om van tevoren komkommers te snijden. Ten eerste, omdat het dan toch iets uitdroogt en ten tweede, zo veel werk vind ik het niet. Maar ik vind het leuk om te lezen dat je gewoon iets hebt bedacht wat voor je werkt. Leuk om zo een inzicht te krijgen.

    • Valt wel mee met komkommer, als je het goed luchtdicht verpakt. En soms loopt het hier zo gesmeerd dat ik denk ‘acht, ik kan nu wel eens een weekje niet vooruit plannen’. … En dan loopt natuurlijk alles in de soep XD Gelukkig is het niet zo dat we nooit iets spontaan doen. Maar ik weet dat dat alleen maar kan als bepaalde dingen dan wel goed gepland zijn.

  2. Nou, vind dat je dat best goed doet! Wij hebben een bedrijf, dus wisselende inkomsten. Dus het is wel eens geweest dat onze vaste lasten ongeveer het enige waren dat betaald kon worden. Maar nu gaan de inkomsten wel omhoog en ik probeer toch op hetzelfde niveau te blijven uitgeven, zodat we een flinke buffer kunnen maken (ook voor pensioen enzo).

    • Sparen is belangrijk. Maar met en lager, of wisselend, inkomen is dat soms echt niet te doen. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je werk waard is. Zeker als je een eigen bedrijf hebt moet je je niet laten verleiden om onder de kostprijs te gaan zitten. Jouw tijd en moeite is waardevol. Ook voor klanten!
      Ik geef ook liever niet zoveel uit. En als je nu niks te kort komt, is er ook geen reden om meer geld te gaan uitgeven, zo denk ik dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *