Wat we samen kijken

Televisie kijken is nog steeds een lekker ontspannend tijdverdrijf voor mijn gozer en ik. (Of voor mijn gozer, en voor mij. Grammatica.) Vroeger keken we bijna alles op DVD of Blu-ray box sets van series, maar toen kwam Ziggo met tv-on demand, en toen we daar een beetje aan gewend waren was de overstap naar Netflix natuurlijk logisch. En geloof het of niet: ik kijk alweer verder naar zaken als Hulu en Amazon Prime. Maar zo heel veel tijd besteden we nou ook weer niet aan TV kijken, dus voorlopig houden we het bij deze twee aanbieders. Stiekem mis ik het wel: series kijken op dvd. En ik weet niet waarom, want streaming is toch veel makkelijker?

Series voor nerdy stelletjes

Volgens mij is het wel duidelijk dat wij samen nogal nerdy zijn. Ja, we hebben elkaar’s PC gebouwd. We kennen elkaar van Star Trek fiction schrijven. We spelen samen (traag) MMO’s zoals Lotro en Guild Wars 2. Ik stop maar met opsommen, want ik schrik er zelf nogal van! Had ik al iets gezegd over samen websites bouwen en mIRC script? Terug naar de kern van deze blogpost: we kijken samen dus series die ons allebei aanspreken. En omdat we veel dezelfde interesses hebben, is het makkelijk om series te vinden. Deze series volgen we op dit moment, of hebben we gevolgd, of zijn we van plan te volgen.

Agents of S.H.I.E.L.D.

Aanbieder: Ziggo. Beschikbaar tot: 31-7-2018.
Onafhankelijk van elkaar zijn mijn gozer en ik Marvel fans. Hij iets fanatieker dan ik vroeger, maar ik ben aan het inhalen. We hebben bijvoorbeeld de jaren 80 tekenfilmserie X-Men als boxset. Heerlijk. Agents of S.H.I.E.L.D. speelt in het Marvel Universe en draait, in eerste instantie, om Agent Phil Coulson, die je misschien wel herinnerd van de Iron Man films. Ja, hij gaat daarin dood, maar … hij is er dus weer in het eerste seizoen van deze serie, geproduceerd door Joss Wheden e.a., bekend van mijn favo-serie Buffy the Vampire Slayer. We hebben de derde en vierde serie nu gezien en er zitten juweeltjes van afleveringen in. Helaas is de serie niet lang beschikbaar, dus we hebben een beetje moeten haasten. Toch wilden we niet bingen! Want bingen met zo’n serie betekent voor ons dat we belangrijke plotpoints missen. We hebben dus de regel om nooit twee dagen achter elkaar dezelfde serie te zien.

Waarom moet je deze serie zien? Als je wel van Marvel houdt, maar ook van humor en plot-twists, en minder trage story lines, dan is deze serie wel iets. Op het eerste gezicht zijn het prima science fiction verhalen over mutanten en mensen met speciale krachten. Maar de onderlingen relaties, – van vriendschap, collega’s, leerling/leraar, romantische relaties, – worden er mooi tussendoor geweven. Het is een ensemble cast, dus er zit altijd wel iemand bij met wie je je een beetje kan identificeren. Of dat nou Skye/Daisy is, die op zoek is naar een vervangende familie, of May die gewoon kick-ass is, of het science-koppel Fitz en Simmons. Elke aflevering is in principe een stand-alone, maar wel in een overkoepelende story arch.

 

The Americans

Aanbieder: Netflix.
Deze serie begint in de jaren 80, toen de Koude Oorlog deel 1 nog liep (we lopen nu toch in een tweede Koude Oorlog?). De Russen inflitreren de Amerikaanse samenleven door ‘sleeper agents’ naar de VS te sturen, voor spionage en sabotage. De serie volgt twee van deze agenten, die als man en vrouw in een suburban wijk wonen met hun twee kinderen. Hun buurman is een CIA-agent, en hoe dat ook klinkt als een sitcom, dat is het niet helemaal (hoewel: er zitten veel grappige momenten in!). De agenten moeten doorgaan voor échte Amerikanen en dat lukt hen uitstekend. Overdag runnen ze een reisagentschap, ’s nachts luisteren ze machtige mensen af. Ja, … het klinkt echt als een sitcom. Toch is dit min of meer gebaseerd op échte gebeurtenissen. De serie heeft een basis in wat er echt gebeurde in de VS: er waren Russische spionnen die zich als Amerikaan voordeden, er werd informatie gestolen en ook verkeerde informatie gelekt. Maar natuurlijk is de serie ook een beetje geromantiseerd. Want het moet wel een spannend verhaal blijven.

Waarom moet je deze serie zien? Omdat het zaken van vandaag in een historisch perspectief zet. Maar ook: als je in de jaren 80 jong was, herken je toch wel veel dingen. De props die gebruikt worden zijn echt jaren 70/80 en ik zag al regelmatig een lamp of spiegel voorbij komen die zo in ons huis had kunnen hangen, in die tijd. Toch is het niet allemaal 007. Eén van de interessantste verhaallijnen is als één van de kinderen van dit stel (die bij elkaar gezet zijn door hun bazen: ze zijn geen romantisch verliefd stel…) er achter dreigt te komen dat paps en mams spionnen zijn! Hoe zou het gezin dit aanpakken? Hopelijk zien we dat in het vijfde seizoen wat we nu gaan kijken.

En ook …

Onze Ziggo-series: Westworld, Masters of Sex en Vikings.

 • Westworld is een science fiction serie gebaseerd op de film van het boek van Michael Crichtong (van Jurassic Park). Westworld is een park vol met robots, die ter vermaak door gasten kunnen worden neergeschoten. Maar wat gebeurt er als de robots hier genoeg van hebben? Of zijn de robots zo geprogrammeerd dat dat niet kan gebeuren?
 • Masters of Sex heb ik al eens besproken. De eerste drie series hebben we gezien, en nu is de vierde ook beschikbaar. Dit is ook de laatste serie, helaas. De serie begon met de start van het onderzoek naar menselijke seksualiteit in de jaren 50 en ik denk dat we nu eind jaren 60 zijn aangekomen, of misschien wel iets later al. Ik ben heel benieuwd naar de verwikkelingen van de personages.
 • Vikings is een serie die ik wél alleen kijk, gewoon omdat ik nu even iets meer tijd heb. We hebben samen wel The Tudors gezien, van dezelfde schrijver. Ook de Vikings is historische fictie, en vrij pompeus geschreven. Daardoor is het heerlijk wegkijk-voer.

Onze Netflix-series: Ash vs Evil Dead, One punch man, Unbreakable Kimmy Schmidt, Lost in Space, Voltron en Misfits.

 • Ash vs Evil Dead is een horror-comedy-serie gebaseerd op de film The Evil Dead. En het is comedy, maar het is ook absoluut over-the-top horror. Alleen leuk als je emmers met nepbloed grappig vindt. Ik vind dat dus grappig. Verder zitten al mijn favoriete acteurs uit Xena er in. We kijken deze serie op zondagochtend. Natuurlijk bij het ontbijt.
 • One Punch Man is een Japanse tekenfilmserie over een superheld die met één klap monsters kan verslaan. Lekker makkelijk, zou je denken. Maar in deze wereld is het nog niet zo makkelijk om als superheld erkend te worden. One punch man heeft een super-robot als sidekick. Oh kom op: het is gewoon leuk!
 • Unbreakable Kimmy Schmidt is nu te zien met het nieuwe seizoen! Deze 20-min afleveringen zijn perfect voor tussendoor. Mijn favorite aflevering is als Titus aan het Lemonading slaat. Inclusief honkbalknuppel.
 • Lost in Space is een reboot van de science fiction serie uit de jaren 60. Het origineel was erg familie-vriendelijk, over een familie die strandt op een verlaten planeet en moet overleven. De reboot zou ik niet zo snel met kinderen kijken omdat ik het eigenlijk best naar vind voor jonge kids. De robot is enger, het jongste kind van de familie lijkt veel kwetsbaarder, de familierelaties onderling zijn complexer. Tegelijk is de serie ook vrij traag in het begin. Maar ik heb het idee dat bij aflevering 7 er schot in komt.
 • Voltron is een tekenfilmserie, ook een reboot, by the way. Hoewel de eerste serie erg recht-toe/recht-aan lijkt, worden de verhaallijnen goed uitgediept in de opvolgende series. Het gaat om 5 aardmensen die het universum doorreizen als piloten van een buitenaards ruimteschip, dat opgesplitst is in 5 mini-schepen die eruit zien als leeuwen. Natuurlijk moeten ze het universum redden van de gemene slechteriken. Wel geschikt voor jongere kijkers, overigens. En er is een nieuw seizoen beschikbaar. Yay!
 • Misfits is een Engelse drama serie over een groep tieners die ineens superkrachten krijgen. Hoe gaan ze daar mee om? Deze serie staat al vrij lang op onze lijst, maar we komen er maar niet aan toe om de laatste serie te kijken.

Niet bingen

Omdat we damen dus besloten hebben dat bingen, meerdere afleveringen achter elkaar zien, ons kijkplezier niet verhoogt, kijken we de series dus afwisselend. Soms maken we een schemaatje, met welke aflevering we op welke dag zien, soms beslissen we op het laatste moment waar we zin in hebben. Nu we niet meer bingen geniet ik in ieder geval veel meer van de series die we kijken. Ik heb ook het idee dat we bewuster kiezen wat we wel of niet willen zien, omdat we weten dat de tijd die we aan tv kijken besteden beperkt is. Ik vind een uurtje of soms anderhalf uur tv kijken per dag meer dan genoeg. Voor ons dus geen 3 of 4 afleveringen op een avond meer. Dan kunnen we ook andere dingen doen.

5 reacties:

 1. Ik ken werkelijk niet 1 van die series. Heb dan ook geen Netflix of iets dergelijks. Bevalt me prima ook. Heb nog series op dvd en zelfs die kijk ik maar zelden. Geef mij maar een boek dan.

  • Boeken lezen is ook heerlijk. Als je er dan helemaal inzit en niet meer hoort dat iemand tegen je praat 🙂 Ik lees absoluut minder dan vroeger, maar dat kan ook niet anders. Die lat lag wel erg hoog. Het samen tv kijken is echt samen kijken: dat kan bij een boek minder. Als we tv kijken, dan praten we ook over de plot points. Samen boeken lezen lukt ook niet, omdat ik echt veel sneller lees.

 2. Gaaf lijstje, ik wil binnenkort ook zo’n lijstje plaatsen met series om samen te kijken. Toevallig staat daar ook ”The Americans” in. Wat een gave serie is dat he? Wij zijn al in seizoen vijf en het blijft boeien. De serie is zo goed dat ik ze als stel met vlagen gewoon haat! Zo ontzettend realistisch.

  • Ja, het is een ontzettend spannende serie. En ik voel me zo beschermend tegenover Paige. Hoe erg moet het zijn om er achter te komen …? Nou ja, ik wil voor andere niet spoileren, maar als puber ben je al niet blij met je ouders en denk je dat ze je vooral dwars willen zitten, en dat ze je de hele tijd voor zitten te liegen… en dan dit!? Arme Paige.

 3. Pingback:Partner regelmatig reist - Wat te doen als je een week alleen bent - Tuxedo Cat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *