Serie-tip: The Toys That Made Us

Weet je dat ik erg van documentaires hou? Ik keek vroeger al graag naar natuurfilms, of films over schoolkinderen in een innercity ghetto, of naar series over wetenschap. Ik geef toe, ik keek net zo graag naar Star Trek, He-Man en Troetelbeertjes, ook toen ik voor die laatste te oud voor was. Misschien is het beter om te zeggen: ik keek echt heel veel tv toen ik jong was en er eigenlijk nog weinig tv was. Nu heb ik Netflix, maar veel minder tijd om alles te kijken. En ik vind ook niet alles leuk meer. Maar deze tv serie met stand-alone afleveringen over speelgoed uit mijn jeugd kan ik aanraden. Waar gaat The Toys That Made Us over?

Twee seizoenen

Seizoenen, series: hoe we het noemen hier in huis ligt er aan. Ik zeg seizoenen, mijn gozer houdt het op het Britse ‘series’. The Toys That Made Us (Netflix pagina) bestaat uit 2 seizoenen met elk 4 afleveringen over speelgoed. Veel speelgoed had een hoogtepunt in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, en sommige speelgoedseries zijn nu nog in de winkels te vinden, zoals Barbie. Er is dus historisch veel te vinden over hoe het speelgoed ontstond en waarom het wel of juist niet populair was. Voor mij en mijn gozer waren veel afleveringen heel herkenbaar en vol jeugdsentiment (zoals Sheila van Be Ineffable al vertelde over haar jeugdsentiment). Zelfs het speelgoed waar we niks of weinig mee hadden, gaf toch een leuk inzicht in vervlogen tijden.

Star Wars en Star Trek

Natuurlijk zijn de openingsafleveringen van serie 1 en 2 speciaal voor ons erg belangrijk. We zijn Star Trek fans en we kunnen Star Wars ook op prijs stellen. Mijn gozer had veel Star Wars speelgoed en herkende veel. Voor mij was het een herkenning van speelgoed waar ik wel mee gespeeld had of waar ik als volwassene net naast gegrepen had (ik zag de Ewan McGregor pop van Obi-Wan Kenobi. Ik heb alleen Darth Maul en Qui-Gon Jinn… ah well).Van Star Wars was er genoeg op de Europese markt doorgedrongen, maar van Star Trek was er bar weinig bij ons in de winkels geweest. Toch heb ik een Morn-figuurtje en een Worf van Deep Space Nine, van mijn gozer gekregen, de romanticus. En zelfs als je niks met Star Wars en Star Trek hebt, is het fascinerend om te zien hoe de speelgoed-industrie werkte.

Barbie en Hello Kitty

Maar speelgoed was niet altijd gebaseerd op een film of tv serie. Ook Barbie komt uitgebreid aan bod en Hello Kitty is een bijzonder fenomeen. Ook bij Barbie zag ik Barbies voorbijkomen die ik gehad had of gewenst had. En ik wist al aardig wat over de ontstaansgeschiedenis van de tienerpop, maar het was leuk om het allemaal nog eens voorbij te zien komen. Niet alleen was Barbie revolutionair voor kinderen, eh: meiden, maar ook voor het team dat Barbie ontwikkelde. Waar speelgoed normaal door mannen bedacht en gemaakt werd, was er bij Barbie veel plaats voor vrouwen. En die deden het ook nog eens beter dan mannen. En als je de hele serie ziet, dan wordt ineens uit de doeken gedaan dat GI Joe er niet geweest was, zonder Barbie.

Meer speelgoed

Ook de tekenfilmseries He-Man en Transformers hadden een speelgoedlijn. Of eigenlijk andersom: er was een speelgoedlijn en er moest een tekenfilmserie bij bedacht worden die de personages uitdiepte. En natuurlijk komt Lego voorbij met een mooie aflevering over hoe dit simpele bouwsteentjesgedoe een hit was bij kinderen (en volwassenen). Het is allemaal jeugdsentiment, maar ook nog steeds relevant. Hoeveel ouders kopen niet een Barbie of Lego voor hun kinderen, wetend hoe leuk ze het zelf als kind vonden? De serie laat zien dat deze merken nog steeds hun best doen om kinderen te laten spelen en fantaseren.

De montage van de serie is trouwens hilarisch. Er komen mensen aan het woord die hun aandeel toelichten, maar soms wordt een uitspraak dan een beetje uit het verband gerukt, of herhaald op een grappig moment. Er zijn oude (Amerikaanse) reclames te zien, die misschien wel vertaald bij ons op televisie zijn geweest, want ze kwamen me zo bekend voor. Er worden ook verbanden gelegd tussen de speelgoedmerken en producenten. Dat Barbie en GI Joe iets gemeen hadden gaf ik al aan. Maar Star Wars was een succesvolle speelgoedlijn, en met Star Trek wilde dat maar niet lukken. Er wordt in de afleveringen aangegeven waar dat aan gelegen kan hebben.

Aanrader als je nostalgisch bent

Als je geboren bent tussen 1950 en 1990 kun je hier vast wel een aflevering vinden die je leuk vindt, uit nostalgie. Het lijkt me een leuke serie om in familieverband te zien: grootouders en kleinkinderen erbij. En dan maar verbazen over hoeveel er hetzelfde blijft. Of juist over hoe snel kinderen vroeger tevreden waren. Wij hebben in ieder geval genoten van de serie.

Ken je de serie ook al?

2 reacties:

  1. Die aflevering over He-Man en Star Wars vond ik reuze interessant. Ik vond het echt interessant om te leren over de bedrijfsvoering en hoe dat ging met Star Wars bijvoorbeeld. Super interessant. En ja, toen ik die aflevering van He-Man zag, kwam dat idee van mijn blog naar voren. Oh, geweldig speelgoed vond ik dat!

    • Ik had ook geen idee dat de speelgoedlijn er eerst was en de serie eromheen bedacht was 🙂 De speelgoedindustrie is best fascinerend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *