Welke series kijken wij deze maand

From The Expanse, season 1

Sommige mensen bingewatchen een serie, maar wij niet. Mijn gozer en ik stellen een weekprogramma op, waardoor we meestal ruim een maand lang dezelfde series zien. Natuurlijk ben ik opgegroeid met geprogrammeerde tv avonden. We merken vooral dat het fijn is om af te wisselen en echt uit te kijken naar bepaalde avonden. En deze fijne series kijken wij deze maand.

Maandag: Breaking Bad

We zijn er laat mee, maar we zijn eindelijk toe aan Breaking Bad. Het verhaal over een leraar scheikunde die verstrikt raakt in de onderwereld, wanneer hij meth gaat koken, is een meesterlijk verhaal. Het wordt zowel in dialoog als in beeld zo mooi verteld. Het is een perfecte tragi-komedie met een saus van crime stories. Mocht je dit nog niet gezien hebben, op Netflix zijn nu alle seizoenen te zien in Nederland.

Deze series kijken we met heel veel plezier. Ook fijn is dat de serie compleet is en dat als we willen er ook nog een spin off is.

Dinsdag: The Expanse

Ooit was ik hier aan begonnen toen het nog op Netflix stond. Maar na een halve aflevering dwaalde ik al af. Deze science fiction serie ging in de ijskast. Tot het op Prime Video te zien bleek en we na Defiance (onze voorgaande dinsdagavond-serie) een plekje vrij hadden.

The Expanse is puur science fiction, gebaseerd op een boekenserie. Ja, de eerste afleveringen zijn traag en stroperig, maar dat komt ook omdat er zoveel ingestopt is. In tegenstelling tot Breaking Bad zitten hier veel personages en locaties in, die steeds los worden afgewisseld zonder dat je doorhebt hoe het onderling in elkaar steekt. Daar bijten we nu even doorheen en dan komen hopelijk de mooie afleveringen.

Woensdag: Star Trek

Traditioneel keken wij voor streaming op woensdag naar Star Trek, via de BBC. Omdat we daar goede herinneringen aan hebben, doen we dat nog steeds. We kijken nu het laatste seizoen van de originele serie, met Captain Kirk, Spock en Bones. Daarna gaan we weer verder met The Next Generation. Alle (oude) Star Trek series zijn te zien op Netflix. We zijn echte trekkies en de verschillende series kijken we regelmatig terug.

Star Trek (TOS) is een serie uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Hoewel het destijds heel vooruitstrevend was, zijn sommige verhalen wel erg gedateerd. Toch zie je de intenties en kun je je indenken dat in die tijd deze verhalen zeer ongewoon waren. Fun fact: Star Trek was een show die overdag geprogrameerd stond en gericht was op vrouwen. Dat de serie na 3 seizoenen van de buis werd gehaald leidde ertoe dat de afleveringen in syndicaat werden herhaald, waarbij ineens studenten aansluiting vonden bij de serie. En zo werd het een jongensding. Gelukkig is de balans nu weer gelijk.

Donderdag: The Alienist

Twee seizoenen hebben we nu gezien. Elk seizoen heeft zijn eigen story arc rond een serie moorden. Het woord serial killer was nog niet bedacht, maar een psychiater, journalist en vrouwelijke detective vormen een team om de moordenaars te vinden. Ik ga niet te veel zeggen over de inhoud, want de lol van deze series kijken is natuurlijk dat je mee blijft raden over wie wat gedaan heeft en waarom. Vooral het waarom is bij deze serie intrigerend.

Het is een period piece, met fantastische acteurs en een sterk verhaal. We hopen dat er snel een derde seizoen komt op Netflix.

Vrijdag: American Gods

Ik ben zelf nogal fan van Neil Gaiman. En vooral van het boek American Gods. Ik was dan ook erg blij dat we eindelijk op Prime Video de serie konden kijken! En het is wisselend goed en beter. Vooral Ian McShane is perfect als Mr Wednesday, een mysterieuze man die een voormalige gevangene inhuurt als zijn ‘man’. Shadow, zoals deze man heet, is net uit de gevangenis vrijgelaten en ook net zijn vrouw verloren in een auto-ongeluk.

De serie is gebasseerd op mythes en verhalen uit de verschillende pantheons van de wereld. Egyptische goden, Noorse goden, en zelfs Anansi maken hun opwachting. Hoe Shadow daarin past, leer je in de loop van de series. Ik vind de serie echt een aanrader

Zaterdag: Space: 1999

Ja, wat zal ik zeggen. Het is een beetje jeugdsentiment van mijn gozer. Ik heb de serie wel eens gezien, maar ook weer snel vergeten. Space: 1999 is een Britse science fiction serie en zwalkt van verhaal naar verhaal. Het is niet consistent en het is zeker geen goeie serie. Maar voor een zaterdagavond kan ik er wel mee leven.

Hiervoor was de zaterdag voor Star Trek: Discovery gereserveerd. En Star Trek: Picard. Als we door Space heen zijn, kijken we mijn favo jaren 80 Britse scifi serie: Blake’s 7. Ook op dvd, want deze series kijken via streaming is niet mogelijk in Nederland.

Zondag: Quantum Leap

Uit de jaren 80 is ook de serie Quantum Leap. Een wetenschapper heeft een theorie bedacht om terug in de tijd te reizen en zijn machine werkt! Alleen … de wetenschapper, Sam Beckett, heeft geen controle over waar hij naar toe reist en hij kan ook niet meer terug naar zijn eigen tijd. Helaas moet Sam het doen met ‘leapen’ (springen) in de lichamen van mensen uit het verleden. Anderen zien hem dus als iemand die ze kennen, maar Sam heeft geen idee waar hij is en wie hij is. Zijn partner Al kan als Hologram als projectie met hem communiceren en probeert Sam alle informatie te geven die hij nodig heeft. Als Sam iets recht gezet heeft in het verleden, kan hij weer verder springen, in de hoop ooit weer eens thuis te komen.

Zo’n ingewikkeld plot zie je niet vaak (meer). En toch is het supersimpel en fijn om naar te kijken. De serie was echt een grote hit in de VS en UK, maar ik weet niet eens of hij ooit wel eens op de Nederlands tv is uitgezonden geweest. Ik volgde het in ieder geval via BBC. Nu we de serie weer zien, valt ons op dat er echt sterke onderwerpen worden aangesneden. Het onrecht dat Sam moet rechtzetten is bijna nooit simpel en soms zelfs een probleem wat nu nog speelt. Eigenlijk raar dat dit op dit moment nergens gestreamed wordt in Nederland. Maar goed, we hebben de dvds.

Extra series kijken: The Goldbergs

Soms willen we tussendoor nog wel eens een kortere aflevering kijken, liefst iets sitcom-achtigs. The Goldbergs is op dit moment ons extraatje. Het gaat over een familie die in de jaren 80 probeert om zo goed mogelijk met elkaar en het leven om te gaan. Maar oh, het was toen ook al lastig. Van de ‘smother’ Beverly die haar kinderen liever niet ziet opgroeien en zich te veel bemoeit met hun tienerleven, tot de grootvader die af en toe een behoorlijke bon vivant is, en de jongste zoon die als verteller ons bijpraat over de jaren 80 en zijn obsessie met Star Wars en andere films. Het is voor ons herkenbaar en grappig.

Bingewatchen is echt niks voor mij. Ik vind het heerlijk dat er een week tussen de afleveringen zit. De afwisseling is ook prettig, want elke dag dezelfde koppen en verhaallijnen zien maakt dat ik een serie saai ga vinden. Deze series zijn een prima combinatie van verschillende stijlen en verhalen. En ik moet toch echt weer eens American Gods gaan herlezen! Het was ook een heerlijk boek om te lezen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *