Dungeons & Dragons op afstand

Dungeons & Dragons op afstand

Dungeons & Dragons speel je eigenlijk niet alleen. Voor ons was het grootste probleem een groep te vinden die, net als wij, graag wilden spelen, maar wel maar één keer in de maand. Nadat we die gevonden hadden hebben we drie keer met z’n allen aan een tafel gespeeld. En het was gezellig, tussen de thee, de borrelnootjes en af en toe een biertje. En toen kwam corona.

Samen spelen aan de tafel

Samen een spelletje aan tafel spelen klinkt natuurlijk hopeloos ouderwets. Maar het is ook ouderwets gezellig. Waar je misschien normaal met je vrienden een spel speelt, hadden wij een groep gevonden die elkaar niet kenden buiten het spelen van Dungeons & Dragons. Het is een internationale groep: mijn gozer is natuurlijk Brits en leidt het spel in het Engels. Er zijn nog 3 andere spelers die ook niet-Nederlands zijn. Heel fijn om op die manier toch je sociale cirkel op te bouwen. Ondanks dat we elkaar dus niet buiten het spel kenden, hadden we toch al snel een gezellige middag. Het helpt als je met wat humor naar het spel kan kijken en dat delen we.

Het helpt dat je samen naar de locatie komt om te spelen en dus al bij voorbaat weet wat er van je verwacht wordt. Je hoeft geen sociale praatjes te houden, maar het contact komt heel natuurlijk omdat je de interesse voor het spel al deelt. Zelfs in de drie middagen en het etentje leerden we elkaar al redelijk goed kennen. In het spel kenden onze personages elkaar ook niet, maar door de avonturen kwamen er al snel details uit die we soms zelfs als speler van onze personages niet wisten. Hoewel we allemaal serieus spelen, zijn er zoveel grappige momenten geweest waar we erg om gelachen hebben.

Van tafel naar online spelen

Op het moment dat de coronamaatregelen in gingen, zochten we meteen naar opties om op afstand te blijven spelen. Gelukkig hebben mijn gozer en ik veel ervaring met online communities. En Dungeons & Dragons kun je prima online spelen. Iedereen had een internetverbinding en een webcam. En hoewel ik echt niet van webcams hou, was het wel heel fijn om iedereen te kunnen zien. Zeker omdat we verder heel weinig sociaal contact hadden tijdens die periode.

Bij Dungeons & Dragons rol je dobbelstenen om te berekenen of je personage iets wel of niet lukt. Bijvoorbeeld of iemand met pijl en boog een monster raakt, of dat je voorzichtig ergens binnensluipt. Online zie je de dobbelstenen natuurlijk niet en zou het mogelijk zijn om ‘vals te spelen’. Gelukkig had niemand daar behoefte aan, maar we vonden juist dat het jammer was dat we de uitkomsten van elkaar niet meer konden zien. Daar hadden we een discord-bot voor. (Discord is een online chatprogramma, waarbij deze bot specifiek berekent de uitkomst van een dobbelsteennrol.) Zo bewaar je iets van het samen spelen en blijft iedereen betrokken bij de acties van andere spelers.

Online een team vormen

Het is prima te doen om online een team te vormen. Als spelers hebben we hetzelfde voor ogen: we willen het gezellig hebben en we willen de wereld ontdekken. De win-scenarios zijn misschien wat individueler: het ene personage heeft vooral veel buit nodig om iets te bemachtigen, een ander is op zoek naar een medicijn voor een familielid in het spel. Het is aan het team om elkaar de ruimte te geven die individuele doelen te vervullen. Je weegt af wat je zelf belangrijk vindt en de noodzaak om een andere speler te helpen. Soms neem je een beslissing op basis van wat je personage zou doen, en soms (dit is meta-gaming) is het verstandiger om naar het grotere plaatje te kijken.

Aan de andere kant is het zeker vermoeiender om online te spelen. We merkten dat we toch wel elk uur of anderhalf uur even een pauze nodig hadden. Gemiddeld spelen we tussen de 5 en 6 uur en aan tafel gaat dat zo voorbij, maar daar neem je makkelijker een korte pauze. Toch lukte het ons om online met de pauzes toch een heel gedeelte van het verhaal door te lopen.

En weer Dungeons & Dragons aan tafel spelen

Ik lees het nu steeds meer: dat het hybride werken (deels thuis, deels op kantoor) het zo moeilijk maakt om een team te vormen. Dat is ons als Dungeons & Dragons spelers dan dus wel gelukt. Pas afgelopen maand vonden we het weer verantwoord om aan een tafel te spelen. Wij hebben daar speciaal een nieuwe tafel voor aangeschaft (nee, we wilden sowieso een nieuwe tafel maar het had wel grote invloed op onze eisen voor het nieuwe meubelstuk). En ondanks dat we tijdens de online sessies een aantal nieuwe spelers hebben toegevoegd, die niet eerder ‘face to face’ gespeeld hadden, was het meteen gezellig. Het was heel makkelijk om meteen de draad op te pakken.

Het is dus prima gelukt om online een team te vormen. En natuurlijk heeft het aan de tafel spelen een aantal voordelen die je niet hebt als je achter je pc/laptop zit. Alles is makkelijker: van het pauzeren omdat iemand een drankje inschenkt, tot even babbelen buiten het spel om. Maar als we het spel niet naar online hadden verhuisd, vraag ik me af of we uberhaupt nog als groep zouden spelen. Het was een prima oplossing, waardoor we nu een leuke groep spelers bij elkaar hebben.

Resources om Dungeons & Dragons online te spelen

  • Discord: Hiermee houden we contact tussen de spelmiddagen door. Er is een optie om via voice chat en webcams via Discord te spelen en je hebt bots die de dobbelstenen simuleren.
  • Zoom: Wij gebruikten Zoom voor de voice/video chat. Voor ons werkte dit het beste, met de Discord dobbelsteen-bot er naast. Zoom heeft in de gratis optie een maximum tijd van 45 minuten. Bij een betaald account heb je ongelimiteerd tijd. Er hoeft maar 1 account een betaald te zijn.
  • D&D Beyond: een website met veel informatie over Dungeons & Dragons, met een Character Creator optie.
  • Roll20: deze site hebben we uiteindelijk niet gebruikt, maar is ook een optie om online spellen te spelen.

Het voordeel van online spelen is dat je met mensen kunt spelen die misschien niet in de buurt wonen. Mijn gozer speelt nu ondertussen als speler ook nog met een wekelijkse groep via Discord. Het merendeel van de spelers woont buiten Europa. Het is niet te verwachten dat we die groep ooit bij elkaar krijgen aan een tafel. Maar aan een tafel spelen is heerlijk. Misschien is dat wat gekleurd door het feit dat we de afgelopen anderhalf jaar zo weinig sociaal contact hebben gehad … Maar het is weer erg fijn om mensen te zien en samen met hen te lachen. Toch zal ik zo weer online gaan spelen als het nodig is. Ik weet dat het kan, dat het wat meer moeite kost, maar dat het resultaat net zo fijn is.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.