Unmatched: Dracula vecht met Mr. Hyde

Unmatched: Dracula vecht met Mr. Hyde

Nieuw in onze collectie: het bordspel, of tafelspel, Unmatched. Unmatched is een spel met verschillende sets die afzonderlijk of door elkaar gemengd te spelen zijn. Onze eerste set is Cobble & Fog, met de klassieke monsters/helden Dracula, the Invisible Man, Jekyll & Hyde en Sherlock Holmes met Watson. In de literatuur zijn ze elkaar nog nooit tegengekomen! Tenzij je de League of Extraordinary Gentlemen meetelt, daar komen Jekyll en de Onzichtbare Man elkaar wel tegen. Dit spel hebben we in onze korte thuisvakantie gespeeld en we wachten nu op onze tweede set. Want het is leuk!

Unmatched maakt vreemde combinaties

Cobble & Fog is een set die bestaat uit thematisch aan elkaar gelinkte personages. Allemaal uit de Victoriaanse tijd en, misschien met uitzondering van Holmes, met Gothic invloeden. Heb jij je ooit afgevraagd wie er zou winnen: Dracula of Sherlock Holmes? Dat kun je nu testen (Dracula won, maar dat kan de volgende keer makkelijk anders verlopen). De andere sets bevatten bijvoorbeeld Robin Hood, personages van Jurassic Park of Deadpool. Wij wachten zelf op de set met Buffy the Vampire Slayer, al was het maar om haar tegen Dracula te zetten.

Unmatched cobble & fog, Sherlock Holmes spel, bordspel met miniaturen, invisible man

Elk personages heeft zijn eigen kaartenset. Met de kaarten voer je acties uit, zoals aanvallen of verdedigen. De kaartenset is alleen voor dat personage bedoeld. En de personages hebben allemaal een miniatuurtje. Sommige personages kunnen ook gebruik maken van sidekicks. Dr. Watson is de sidekick van Sherlock Holmes, bijvoorbeeld. Dat kan handig zijn als je over het speelbord loopt: Watson kan met zijn pistool op afstand schieten. Sherlock vertrouwt op zijn vuisten en moet dus dichtbij zijn vijand komen. De vreemde combinaties met alle personages werkt prima, ook al lijkt het wat willekeurig te zijn.

Korte spelrondes en goed herspeelbaar

Elk spel duurt ongeveer 20 minuten. De spelrondes zijn razendsnel, waardoor het spel niet snel saai wordt. Heb je een middagje vrij, dan kun je makkelijk 4 of 5 spellen spelen. Soms wil je juist een ander personage proberen, of je gaat voor dezelfde om te kijken of je meer geluk hebt met de kaarten die je trekt. Want een beetje geluk heb je wel nodig. Toch is het ook een spel waarbij je strategisch nadenkt over de talenten van je personage. Dracula heeft 3 vampier-zusters die kunnen helpen om een vijand in te sluiten op het spelbord. Gaat je tegenspeler ervoor om eerst de vampier-zusters aan te vallen? Of denkt hij juist dat Dracula zo snel mogelijk van het bord gespeeld moet worden? De strategie die je kiest, kan in een ander spel beter of slechter werken. En tegen een ander personage kies je misschien weer een andere strategie.

unmatched tabletop game, bordspel Buffy the Vampire slayer, spel op tafel

Geen spel is hetzelfde. Bij de meeste sets zit ook een ander spelbord, meestal met 2 zijdes. Zo blijft er variatie in het spel zitten. En ben je op je set uitgekeken, dan kun je met een andere set weer een poos verder: nieuwe combinaties, nieuwe mogelijkheden. En hoewel wij het met zijn tweetjes spelen, is het mogelijk om met zijn vieren te spelen, ook als twee teams. Ben je dus op je tegenstander uitgekeken, dan kun je ook eens in teams spelen.

Mini’s inbegrepen

Miniaturen, mini’s, zijn realistische kleine poppetjes die de personages weergeven. In Unmatched worden ze ongeschilderd in het grijs meegeleverd. Het is echter mogelijk om ze te schilderen, als je daar genoeg geduld voor hebt. Ik heb wel wat ervaring met het schilderen van mini’s, maar ik laat deze voorlopig nog even blanco. Maar mochten we Deadpool aan de sets toevoegen, dan kan het zijn dat ik toch mijn verfjes en penseeltjes er weer bij haal.

Ik ben erg benieuwd naar de mini’s van de Buffy set. Cobble & Fog mini’s zijn vrij naar de boeken waar zij in beschreven worden. Maar Buffy is toch gebaseerd op een tv show en ik hoop dat de personages ook een beetje op de acteurs lijken. Het hoeft niet, maar een beetje herkenbaarheid zou wel leuk zijn. De afbeeldingen doen vermoeden van wel. Jammer dat we de set niet meer voor het einde van onze vakantie binnen kregen, maar ik zie genoeg mogelijkheden om Unmatched op een zwoele zomeravond te spelen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.