Parks, waar je reist door parken

Parks bordspel op tafel

Winnen en verliezen hoort bij een spel. Het is fijn dat er ook spellen zijn waarbij het winnen en verliezen eigenlijk ondergeschikt is aan het plezier van het spel. Parks is zo’n spel. Het ziet er prachtig uit, het is niet te ingewikkeld en geeft je een heerlijk rustig gevoel. Ook als je niet wint.

National Parks in de VS

Het thema van dit spel is de nationale parken in de Verenigde Staten. Elk park wordt in dit spel vertegenwoordigt door een spelkaart met de poster-kunst van het park. De afbeeldingen voelen heel retro aan en sommige zijn dat ook. Of je nu Yosemite Park of een onbekend park tegenkomt, elke afbeelding is uniek maar past wel binnen de stijl die gebruikt wordt. Vaak zijn het grote en wilde natuurparken en de kaarten geven dit goed weer. Het is wel heel anders dan in Nederland, maar daardoor voelt het spel ook als even er tussenuit zijn.

Bordspel Parks, kaarten met afbeeldingen van parken en dieren

Naast de kaarten van de parken zijn er ook kaartjes die het weer vertegenwoordigen of kampeer-spulletjes. Je hebt een kampvuurtje met een spelelement en er zijn houten figuurtjes te verzamelen die helpen om de parken te kunnen bezoeken (of ‘kopen’). Voor sommige mensen is het misschien heel erg veel gepriegel en gedoe, maar al die kleine onderdeeltjes vind ik wel leuk.

Wandelend naar de finish

Het spel is iedere keer anders, omdat je iedere keer het spelbord opnieuw opzet. Je wandelt dan van start naar finish en onderweg kom je mooie dingen tegen. Die leveren je natuurlijk punten op. Als je de camera hebt, mag je op bepaalde momenten een fotootje maken. Dat is dan weer een klein vierkant kaartje dat er uit ziet als een polaroid-foto. En elke foto is ook weer uniek! Zo schattig. Een spel bestaat uit 3 rondes en gemiddeld zijn wij er met 2 spelers zo’n 30 minuten mee bezig.

Parks tabeltop spel op tafel

Je wint als je de meeste punten hebt. Punten verdien je door de zonnetjes, waterdruppels en bergen te verzamelen onderweg. Met die figuurtjes kun je de parken bezoeken: je koopt als het ware het park door de figuurtjes in te leveren. Elk park heeft een andere ‘prijs’. Je kunt parken maar 1x per ronde kopen. Het is handig om strategisch over het bord te gaan en de figuurtjes te verzamelen voor het park van jouw keuze. Elke parkkaart heeft een andere waarde, dus let goed op voor welke kaart je gaat. Ik ga zelf meestal voor de mooiste … en dat is niet altijd een goede strategische keuze.

Parks is prachtig gemaakt

De onderdelen van het spel zijn echt prachtig. De spel-instructies en het spel zijn op dit moment alleen in het Engels verkrijgbaar. Hierdoor is het wel beperkt wie dit spel kan en wil spelen. Maar er wordt veel gebruikt gemaakt van symbolen en er is niet heel veel tekst. De kaarten, de houten figuurtjes en zelfs de spel-instructies zijn niet alleen grafisch mooi ontworpen, maar de papiersoort voelt ook heel luxe aan. De stijl van de tekeningen is ontzettend mooi en vormt een mooi geheel.

Parks spel met houten figuurtjes en pionnetjes

De doos is zo ingedeeld dat je alle kaartjes en poppetjes overzichtelijk kan opbergen. De Marie Kondo in mij (als die er al is) werd helemaal blij van het overzicht en de rust die dat uitstraalde. De figuurtjes van de dieren zijn van hout en er zijn veel verschillende diertjes. Dat heeft geen invloed op het spel zelf. Maar het geeft voldoening als je zo’n uniek figuurtje uitkiest.

Waarom je Parks moet spelen

Met zijn tweetjes, of maximaal 5 personen, of zelfs in je eentje, kun je dit spel spelen. Winnen en verliezen is wel een onderdeel, maar het is geen hard spel. Mensen die fanatiek bij het scrabbelen de langste woorden willen leggen, of die je rustig bij monopolie failliet zien gaan, dat zijn misschien niet de mensen die dit spel erg leuk vinden. Dit is echt een gezelschapsspel, waarbij het winnen of verliezen eigenlijk niet zoveel uitmaakt.

Parks speel je om even bij te komen en even weg te dromen. Als je speelt voor het spel en niet om keihard te winnen, is dit een leuke aanwinst voor je spellencollectie. Het is niet alleen een mooi spel om tegenaan te kijken, maar je kunt het wel degelijk heel strategisch spelen. Hoe meer spelers, hoe langer het spel duurt. Het is niet echt een kort snel spel wat je tussendoor speelt. Wij nemen er echt even de tijd voor, die dan wel voorbij vliegt. Ideaal voor een (druilerige) middag, met een kop thee en wat lekkers. En dan hopelijk daarna even lekker met de hond wandelen.


2 reacties op “Parks, waar je reist door parken”

  1. Dit klinkt serieus als een heel leuk spel. Nu zijn mijn man en ik sowieso enorme liefhebbers van bordspelletjes én we hebben al een aantal nationale parken in Amerika bezocht, dus ik ga dit spel meteen eens opzoeken. Leuk cadeautje voor tijdens de feestdagen, denk ik zo.

    • Dan kun je het spel zeker gebruiken als inspiratie voor nieuwe reizen naar Amerika. En om herinneringen op te halen aan jullie reizen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *