The Power – Boek op nachtkastje #2

The Power – Boek op nachtkastje #2

Yay! Het lezen gaat lekker en ik heb The Power van Naomi Alderman alweer uit! Op mijn nachtkastje ligt nu ook Aurora van Kim Stanley Robinson. Als ik dat boek uit heb, heb ik nog een paar boeken op mijn stapel liggen om lekker verder te lezen. Ik ben heel blij dat ik weer toe kom aan boeken lezen. Heerlijk!

The Power

Het boek The Power is geschreven door Naomi Alderman en het stond al heel lang op mijn lijstje om te lezen. Ik zag het liggen bij The American Book Centre en besloot het nu dan maar te kopen. Ik denk dat het weer een publiek heeft gevonden omdat The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood een succesvolle tv serie is. The Power is een zelfde soort speculatieve fictie of alternatieve geschiedenis, waarin de schrijver de vraag ‘wat als ..?’ probeert te beantwoorden. In The Power is dat ‘wat als vrouwen ineens een aangeboren verdedigingswapen hebben, in de vorm van elektrocutie?

In het boek ontdekken vrouwen, met name jonge vrouwen, dat zij een orgaan hebben waarmee zij elektrische schokken kunnen overbrengen. Daarmee worden vrouwen in één klap het fysiek sterkere geslacht. Eerst proberen vrouwen het nog een beetje te verbergen, omdat de mannen het bijna strafbaar willen maken. Maar al snel valt het sterkere geslacht in de val van hun kracht gebruiken om de macht te grijpen.

Gelijkheid is een illusie in The Power?

Al snel blijkt ook dat vrouwen elkaar onderling ook bevechten met hun nieuwe kracht. Mannen worden steeds onderdaniger om represailles te ontwijken. En de wereld wordt helemaal geen vriendelijkere plek omdat vrouwen het voor het zeggen hebben. Komt dat omdat gelijkheid niet haalbaar is? Of komt het omdat de menselijke natuur nou eenmaal gewelddadig is? Een echt antwoord krijg je natuurlijk niet uit The Power. Maar het is zeker een boek waardoor je een beetje gaat nadenken.

The Power, boek op nachtkast

Aurora

Aurora van Kim Stanley Robinson is een echt science fiction boek over een lange afstands-ruimtevlucht naar een ander stelsel. Het schip is een generatieschip, omdat de reis zo lang duurt dat de oorspronkelijke ruimtereizigers nooit zouden aankomen. Hun nazaten wel. Robinson heeft goed nagedacht over hoe zo’n schip zou kunnen functioneren. Er zijn biodomes met verschillende biodiversiteit, waardoor er een goede ecologische balans is. Daar worden ook dieren gehouden en gewassen geoogst. En voor mensen gelden ook regels, zoals dat er beperkte nieuwe aanwas mogelijk is. Om er voor te zorgen dat er geen tekorten ontstaan moeten mensen toestemming vragen om zich voort te planten.

Dit boek heb ik nog niet uitgelezen, maar het ligt wel een beetje in de lijn van The Power. Ook hier de vraag ‘Wat als ..?’, wat als een groep mensen uitgezonden wordt om een andere planeet te koloniseren? Wordt het schip een mini-aarde? Zijn de gevaren te overleven en hoe gaat men daarmee om? En beseffen de nazaten van de oorspronkelijke ruimtereizigers zich dat bepaalde regels belangrijk zijn voor hun overlevingskansen? Best interessante problemen en vragen die je in fictie fijn kunt proberen te beantwoorden.

Aurora, boek op nachkast

TBR stapel

Mijn TBR stapel (To Be Read = nog te lezen (NTL?)) is best nog hoog. Dat is niet ongewoon, ik heb altijd teveel boeken. Zelfs na mijn laatste harteloze weggeefactie (er zijn zo’n 20-25 verhuisdozen vol boeken naar de kringloop gebracht) heb ik nog aardig wat boeken die ik nog wil lezen. Het zijn nogal wat klassiekers. Hopelijk belanden deze snel op mijn nachtkastje.

  • Something Wicked This Way Comes – Ray Bradbury
  • The Illustrated Man – Ray Bradbury
  • After a Long Silence / Shadow’s End / Six Moon Dance – Sheri. S. Tepper
  • La Belle Sauvage (The Book of Dust vol. 1) – Philip Pullman
  • New York 2140 – Kim Stanley Robinson
Boekenstapel, nog te lezen boeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.