Raft, een survival game

Raft, een survival game

Een survival game kan heel spannend en ontspannend zijn. Raft is dat zeker. Het is ontspannend, omdat je op je vlotje in de zee drijft. Het is mooi, en kalm en het enige wat je hoeft te doen is dingen uit zee opvissen. Tot je de schaduw van een haai ziet. Dan is het spannend. Val niet van je vlot.

Op een vlot in zee

Je begint in deze pc game op een vlot van 2×2 op een lege zee. Geen eilanden in zicht. Je weet niet waarom je op je vlot zit. Je ziet planken, plastic flessen en palmbladeren voorbij drijven. Je vlot drijft mee met de stroom. Wanneer je stukken hout uit zee vist, kun je met je hamer stukken aan je vlot bouwen. Eerst maak je het groter, dan leer je hoe je muren en trappen bouwt. Voor je het weet heb je een drijvende villa. De nacht valt, het is stil en kalm. Je ziet de zon opkomen. Je vangt een visje, legt het op de barbecue en het leven is … goed?

Alleen op je vlot in het spel Raft
Alleen op je drijvende villa vlot

Het grote gevaar zit hem in de haai die om je vlot cirkelt. Af en toe bijt hij zich vast in de rand. Je kunt hem met een speer wegjagen. Maar val dus niet in het water, want dat is super-eng. Voor mij dan: ik keek Jaws toen ik daar net iets te jong voor was. Haaien vind ik prachtige dieren. Maar eentje op je af zien zwemmen onder water, ook al is het een computerspel, is lichtelijk traumatisch. Dat bleek toen we het spel samen speelden. Mijn gozer schrok meer van mijn angstschreeuw dan van de haai. Er is een co-operatieve optie, waarbij je tot 3 mensen in je spel kunt uitnodigen, wat heel fijn is.

Survival game met een verhaal

Naarmate je langer speelt ontdek je steeds meer clues over wat er gebeurt is. Je komt op eilanden waar je materiaal kunt vinden om mee te doe-het-zelven, en soms vind je een brief of een dagboek met een stukje van de puzzel. Dit bewaar je in je eigen dagboek. Ik ga daar niks over verklappen, want het is leuker om alles zelf te ontdekken. Je leert ook steeds nieuwe dingen maken. Zo kun je je vlot verbeteren met bijvoorbeeld een zeil of een stuurwiel.

Dagboek of journal in het spel Raft

Wat ik persoonlijk leuker vind dan het verhaal vinden, is het bouwen aan het vlot. Het spel heeft ook een creatieve mode, waarbij je zo kunt bouwen. Zonder haaien, zonder materiaal te hoeven opvissen. Zeg maar: zonder enige afleiding. Dat is leuk om dingen uit te proberen en je ideale vlot te bouwen. Maar … uiteindelijk is het saai. Je wilt toch een beetje uitdaging in een survival game. Door samen te spelen kun je sneller materiaal verzamelen en elkaar helpen om te overleven. Dan wordt het makkelijker om de haai te doden en op de barbecue te gooien. Wat? Een mens moet toch eten?

Waterworld, Jaws, ontdekkingen: het zit er allemaal in

Films met plot twists vind ik erg leuk. Langzaam ontdek je het verhaal. Fight Club, Legend, Saw, Get Out: allemaal films waarbij je midden in een wereld wordt gezet en het echte verhaal langzaam duidelijk wordt. Dat gevoel geeft Raft mij ook. Daarbij opgeteld de Waterworld en Jaws vibes en je hebt een best spannend spel. Wat dus ook heel ontspannend is! Kijk uit, een haai!

Haai eet stuk van flot in spel Raft

Ik heb genoten van de periode dat we Raft veel speelden. Maar er sluipt ook een soort saaiheid in als je weer op zoek moet naar bepaalde materialen die alleen ergens onder water te vinden zijn. Of als je een zoektocht doet op een eiland en steeds weer opnieuw moet beginnen omdat je in een val loopt en weer wakker wordt op je vlot. En puur en alleen bouwen is uiteindelijk ook saai. Maar ik denk dat we heus wel weer eens een periode veel gaan raften. Er zijn updates geweest en we zijn nog steeds niet door het hele verhaal gegaan. Er valt nog veel te ontdekken en ik ben benieuwd naar wat er nu eigenlijk gebeurt is.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.