D&D Campaign spel

D&D Campaign spel

Een D&D Campaign is een vorm van Dungeons & Dragons waarbij je spel over verschillende spelsessies wordt gespeeld. Met een groep medespelers begin je aan een lang avontuur dat door je DM of GM (Dungeon Master of Game Master) bedacht wordt. Dat is heel anders dan een spelletjesavond met een rondje Monopoly of Wingspan. Hoe werkt dat dan?

Dungeons & Dragons is niet competatief

D&D speel je niet om ’te winnen’. Vroeger was dat wel mogelijk met een van de eerdere edities, maar het spel komt beter tot zijn recht als de spelers, ook wel ‘party’ genoemd, samenwerken. De DM biedt een wereld aan met problemen en vragen, waar de party op kan reageren. Soms is dat iemand redden uit handen van een monster zoals een draak. Of je probeert een bijzonder voorwerp te vinden. En andere keren zijn het puzzels die je wilt oplossen of een mysterie. Als je niet samenwerkt dan maak je het de party moeilijker.

Logo's adventuring parties D&D

En op zich kan dat wel: dat één speler een personage heeft dat altijd dwars ligt en zijn of haar eigen ding doet. Die speler moet er dan ook rekening mee houden dat acties een tegenreactie uitlokken. Of dat er consequenties zijn als je personage niet met de party meewerkt. Zoland de spelers dat weten kan het leuke momenten opleveren. En vaak eindigt het dan wel met het uitschakelen van het personage. Tegelijk kan een personage ook prima meewerken en toch door dom toeval of pech aan zijn/haar einde komen. Een goede party probeert om alle personages tot het eind in leven te houden omdat hun eigen kansen daar beter van worden. Samenwerken is dus een voordeel.

D&D Campaign: weken, maanden, jaren?

De DM is degene die de D&D campaign opzet. Er wordt een wereld bedacht of een bestaande wereld uit de D&D boeken gebruikt. De DM zet dat wat problemen of quests uit die de party kan vinden door bijvoorbeeld met mensen uit die wereld te praten. Die mensen worden door de DM ‘gespeeld’. Zo kan zijn/hij de spelers van de juiste informatie voorzien. Maar wel op basis van hun vragen. Ben je als speler dus niet al te grondig, dan loop je misschien informatie mis! Zo’n campaign kan genoeg stof hebben om weken of maanden in te spelen. Onze huidige campaign loopt nu al meer dan een jaar, met een sessie per maand. En we hebben nog niet alles opgelost!

Dungeons & Dragons character sketches, elves, sorceress, wizard

Spelers kunnen tijdens een campaign hun personage (character) verliezen. Je personage is sterfelijk namelijk. Maar je kunt ook beslissen om je personage in te ruilen voor een nieuwe. Dat heb ik gedaan. Ik vond mijn sorceress (tovenaar) niet meer zo leuk en nu heb ik een fighter (vechter, met twee bijlen!). Dit bevalt me veel beter, omdat het minder admin is: ik heb twee bijlen en die gebruik ik. Een sorceress gebruikt toverspreuken (spells) en die zijn wat ingewikkelder. Mijn oude personage is nu een NPC (non-player character) in het spel en de oudere zus van mijn nieuwe personage.

Kort of lang: is D&D iets voor jou?

Je kunt dus een eenmalig spel spelen in een uurtje of 5. Of je stort je op een langere D&D campaign met een groep spelers. Maar hoe weet je nou of D&D iets voor jou is? Ik denk dat er verschillende soorten spelers zijn: verhalenvertellers, punten-freaks en gezelligheidsmensen. As je van verhalen houdt die wat fantasievol zijn en van het ontdekken van nieuwe kanten van een verhaal, dan kun je bij D&D echt wel aan je trekken komen. Hou je van cijfertjes, dan is het puzzelen met je character sheet een leuke uitdaging. En als je gewoon van gezellig iets doen met vrienden, waarbij je sociaal bezig kunt zijn, dan is een middagje D&D spelen een prima activiteit.

Bovenstaande video legt heel kort uit hoe een spel er uit kan zien en wat je moet doen om te spelen. Hieronder nog een aantal links over het spelen van Dungeons & Dragons:


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.