Saai balkon leuk maken

Balkonspullen van Ikea

Ons nieuwe balkon is lang en niet zo heel erg diep. Net breed genoeg om een stoel neer te zetten, maar een eettafel is geen optie. Best een beetje saai balkon dus. En er staat best een aardig balkon-setje, met drie stoelen en twee tafels, en zelfs een plantenstandaard. Maar stiekem wil ik dus wel iets spannenders en ook iets comfortabeler. Nu is de herfst niet het beste seizoen om aan je balkon te denken, maar ik droom in deze blog toch een beetje weg.

Een zonnig balkon

Hoewel het dus een saai balkon is, ligt het wel fijn op het westen. Het is dus heel zonnig als er ook zon is. Onze katten vinden dat ook fijn. De prinses was gewend om vroeger zelfstandig door het kattenluik de tuin in te lopen, maar nu geeft ze aan wanneer wij de deur voor haar open moeten maken naar het balkon. Ze ligt dan graag in de schaduw en kijkt naar de auto’s en mensen die voorbij komen. Overigens zijn we heel voorzichtig en laten we de katten nooit alleen op het balkon. Katten zijn onvoorspelbaar. De prinses is te nieuwsgierig; de kater is waarschijnlijk niet slim genoeg om te beseffen hoe hoog we zitten. We houden ze dus goed in de gaten.

Kat op zonnig balkon

Op het balkon liggen planken als een soort vlonder. Daardoor is de uitstap vanuit de flat ook iets minder hoog. Het ziet er op zich wel gezelliger uit dan de betonnen vloer die eronder ligt. Maar ik vraag me af of we er misschien niet een balkon-of buitenkleed overheen zouden moeten leggen. Maar hout vind ik op zich ook wel weer warm en gezellig staan. Mocht ik echter een leuk kleed zien, dan zou het zomaar kunnen dat het er overheen gaat.

Saai balkon met leukere meubels

Een paar leukere meubels zou het balkon misschien al minder saai maken. Ik weet nog niet echt wat ik wil. Als ik plaatjes zie met palletbanken dan denk ik ‘oh leuk!’. Maar dan denk ik ook weer hoe zwaar en onhandig die dingen zijn. Een soort van hoekbank zou ook nog kunnen: dan heb je genoeg zitplaatsen én een plek waar je je benen kan uitstrekken als je een boek lees. Maar hoe vaak lees ik nou boeken in de zon? Dat doe ik eigenlijk nooit, want dat leest zo onprettig.

meubelideeën voor minder saai balkon

Mijn moeder maakte elke lente mooie plantenbakken op, met bloemetjes. Dat lijkt mij een beetje te veel werk. Ik denk wel aan een mini-moestuintje met bijvoorbeeld kruiden en tomaatjes. Lekkere muntblaadjes voor de geur. Vrolijke kussens kunnen dan voor de kleuraccenten zorgen. Maar ik ben nog maar weinig kussens tegengekomen die ik leuk vind. Ergens neig ik wel naar veel kleur, beetje tropisch. Typisch zo’n geval van ‘als ik het zie, dan weet ik het’. En kussens kan ik natuurlijk ook van de bank binnen mee naar buiten nemen. Eigenlijk denk ik dat we het balkon het liefst gebruiken om lekker buiten te eten en te drinken. Dus plek waar we met z’n tweetjes van een tafel kunnen eten zou fijn zijn.

Zonwering op het zonnige balkon

Omdat het een zonnig balkon is, hebben we de zonwering die er nu hangt ook echt nodig. Het is een oranje zonnescherm en dat vind ik persoonlijk wel heel zomers aanvoelen. Maar er zijn natuurlijk andere oplossingen: gordijnen! Maar voorlopig heb ik daar alleen maar nadelen van bedacht en geen voordelen. Behalve dan dat het wel romantisch staat. Het zonnescherm is ook nodig om de huiskamer een beetje aangenaam te maken als de zon op het raam staat. Maar we merken nu wel dat we daar eigenlijk ook binnen zonwering voor nodig hebben. Soms waait het hard terwijl het zonnig is en dan heb ik liever het scherm niet voluit hangen. Een verduisterend rolgordijn zou misschien een oplossing zijn voor binnen.

zwart-witte kat op zomers balkon

Deze herfst en winter ga ik me in ieder geval concentreren op wat ik nou precies wil op het balkon. Wanneer we daar samen een goed idee over hebben, dan gaan we in de lente meteen aan de slag met ons balkon minder saai te maken. En voor de zomer volgend jaar hangen we in ieder geval verduisterende rolgordijnen op in de huiskamer!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *