Splendor: verzamel edelstenen!

Splendor bordspel doos

Splendor is een fijn spel waarbij je edelstenen probeert te verzamelen om te winnen. Ja, dit is een competatief spel, iets wat wij met z’n tweetjes niet vaak spelen. Wij vinden spellen waarbij we samenwerken iets leuker: het leidt tot minder ruzie … Maar Splendor is een mooi spel, met fijne onderdelen en een simpele snelle manier van spelen.

Splendor is niet zo ingewikkeld

De spelregels zijn simpel. Splendor is een spel waarbij je niet iedere keer de spelregels erbij haalt. Je leest ze een keer door en dan wijst het zich vanzelf. Elke speelronde bepaal je wat je doet: reserveer je een edelstenen-mijn-kaart, of pak je een stapeltje edelstenen-fiches, of koop je een kaart met de fiches die je verzameld hebt. En ik moet even zeggen: de edelstenen-fiches zijn lekker zwaar. Het voelt zo ‘echt’ aan. En het klinkt ook zo lekker als je ze op elkaar laat vallen. Maar er zijn beperkte edelstenen in het spel. Als je tegenstander er ineens 3 pakt van een stapeltje van 4 is er meteen een tekort. En dat beperkt jouw mogelijkheden.

Splendor, spel op tafel met fiches en kaarten

Uiteindelijk speel je om punten (‘prestige punten’). Die verdien je met bepaalde kaarten, maar je krijgt er ook veel als je een van de edellieden aan jouw kant krijgt. De edellieden zijn de kaarten bovenaan het spel, die geinteresseerd in jw zijn als je veel edelstenen uit je kaarten kunt genereren. Daar let je dus ook op als je de kaarten reserveert en aankoopt.

Mooie plaatjes

De edellieden-kaarten zijn ook zo mooi om te zien. Je herkent ze vaag als renaissance-figuren. Eentje lijkt wel verdacht veel op de koning van Engeland en ik denk een Machiavelli te zien in een van de portretten. De edelstenen-kaarten zijn prachtige landschappen in de jungle of aan het strand. Of het zijn karavaans die naar verre oorden gaan om rijkdommen te verzamelen. De plaatjes geven een mooie en exotische sfeer weer in een luster verleden. We laten dan even weg dat die rijkdommen natuurlijk in het echt geroofd werden of tegen lage kosten op de kop werden getikt.

Fiches en kaarten van bordspel

Voor mij helpt het echt als een spel ook mooi is vormgegeven, maar de inhoud van het spel is natuurlijk belangrijker. Splendor is gelukkig ook een spel waarbij geluk en strategie goed samengaan. Je moet wel een beetje geluk hebben dat de juiste kaarten beschikbaar zijn voor jou. Maar uiteindelijk bepalen met welke edelstenen je een mijn koopt, daar moet je wel een beetje bij vooruitdenken. Natuurlijk kan je tegenspeler roet in het eten gooien en net de kaart reserveren waar jij je oog op had. Maar datzelfde kun jij ook doen. Ga je voor de kaart die je meteen kunt kopen? Of ga je voor een duurdere kaart en win je meteen wat prestige punten? Jouw keuze.

Spel voor beginners en gevorderden

Sommige bordspelen zijn langdradig of ingewikkeld voor mensen die gewoon even snel een spelletje willen spelen. Splendor is een goede keuze als je met mensen speelt die niet zo van spelletjes houden. Ja, echt. Omdat de spelrondes vrij kort zijn – ongeveer 30 minuten – en er geen dode momenten in het spel zitten, is het aantrekkelijk om even tussendoor te spelen.

Je kunt Splendor spelen met kinderen vanaf 10 jaar. Ze moeten een beetje kunnen tellen, maar het zijn geen grote wiskundige sommen. Leren vooruitkijken en je plannen op het laatste moment kunnen wijzigen is wel een goede vaardigheid. Je kunt het met vier mensen spelen, de spelrondes zijn ongeveer een half uur en het is leuk voor beginners en mensen die vaker bordspellen spelen.

Dit is een van mijn favoriete spellen om met twee personen te spelen. Als het een regenachtige zondagmiddag is, of een avondje waarbij we even niet naar een scherm willen kijken: dan is Splendor een fijne bezigheid.


2 reacties op “Splendor: verzamel edelstenen!”

  1. Oeh, dit klinkt leuk! Ik ben ook meer van de coöperatieve spelletjes (want ik verlies altijd van mijn man), maar voor dit soort mooie spellen maak ik een uitzondering 😉

    • Dat heb ik ook (ik verlies vaak van mijn gozer, maar niet té vaak). Maar bij dit spel is de balans tussen strategies inkopen en geluk hebben mooi gebalanceerd en dan is het ook minder erg om te verliezen. En als je dan wint, dan voelt het ook wel heel fijn. Vanwege die lekker zware muntjes! Dat is toch iets heel fysieks 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.