Hoe organiseer je een spelletjesavond?

Hoe organiseer je een spelletjesavond?

Een spelletjesavond (of middag) is een leuke manier om met je vriendengroep of je familie een lange, donkere winteravond door te brengen. Tijdens het spelen van een ontspannend spelletje kun je eens bijkletsen of nog een keer die anecdote van je vader horen. Dat vind ik het leuke aan zo’n avond: je bent wat actiever met elkaar bezig en dat heeft een socialer aspect dan maar weer een tv serie of film kijken. Of erger nog: dat iedereen op z’n telefoon blijft kijken. Hoe organiseer je een leuke avond met leuke spellen?

Voorbereiding: kies de spellen

Om te beginnen is het goed om te weten hoe lang je bezig denkt te zijn. Heeft iedereen dezelfde aandachtsspanne? Zijn er misschien kinderen bij? Zijn het fanatieke spelers die rustig 4 uur aan een spelronde willen zitten? Vaak gaat het bij gemengde groepen beter om twee spellen te kiezen, met een derde achter de hand, die per spelronde niet langer dan 20-30 minuten duren. Zo is er afwisseling en heb je de mogelijkheid om een spel wat niet aanslaat te vervangen door je reserve spel. Een spelletjesavond moet wel gezellig blijven. Het zou jammer zijn als mensen zich gaan vervelend. Of ergeren. Tenzij je ‘Mens Erger Je Niet’ kiest. Niet doen: er zijn leukere spellen!

Spelletjesavond: kies de juiste spellen

Wat zijn leuke spellen? Tsuro is een spel wat je wel met tot 8 spelers kan spelen en wat maximaal 20-30 minuten per spel duurt. De regels zijn simpel: leg een tegel neer, zodat er een nieuwe ‘weg’ onstaat. En probeer de andere spelers op die weg van het bord te spelen. De laatste die overblijft heeft gewonnen. Kans en strategie werken hier samen. Een ander leuk kort spel met meer inhoud is Splendor. Hierbij verzamel je edelstenen en edelmijnen: degene met de meeste punten wint. Dit is een spel met prachtige fiches waar je heel hebberig van wordt. Dit vraagt wel meer tactiek, maar is ook erg fijn om te spelen met 4 spelers.

Nodig mensen uit voor de spelletjesavond

Duh.
Belangrijker is dat je weet wie je uitnodigt. Wat zijn hun interesses en kent de groep elkaar? Of wil je het juist gebruiken om mensen aan elkaar voor te stellen? Bijvoorbeeld de schoonfamilie? Of je gemengde vriendengroep? Het is wel zo netjes dat van te voren duidelijk te maken aan de mensen. Het is wat simpeler om een aantal mensen uit te nodigen die elkaar al kennen. Maar spellen zijn ook een prima ijsbreker. Vraag anders ook eens of je spelers zelf een spel hebben wat ze mee willen nemen.

Zoals bij elke sociale gelegenheid: denk ook na over de snacks en de drankjes. Niet alle snacks zijn handig bij bordspellen. Mooie kaarten zijn niet bestand tegen vette vingers. Wat ook niet handig is, zijn snacks die druppelen op je mooie bordspel. Dat brengt me er ook op dat je bepaalde spellen echt aan een redelijke eettafel moet spelen. Maar soms zijn er ook spellen die je gewoon op de koffietafel en de bank kunt spelen. Dat hangt ook van je gezelschap af. Waar ikzelf altijd aan denk: vraag wie er bepaalde dieet-wensen heeft of wie bepaalde allergieën heeft. Een vegetarier die alleen maar worst op tafel ziet liggen, wordt vast niet blij. En iemand met een notenallergie zal de borrelnootjes ook niet naast zich willen hebben staan.

Niet elk spel hoeft een hit te zijn

Let goed op of iedereen lol heeft. Wanneer jij hoge verwachtingen hebt van een spel, maar de spelers vinden het te ingewikkeld: stop. En kies een ander spel. Van je twee – of drie – spellen, kan er best eentje zijn die gewoon niet aanslaat. Misschien ligt het aan de regels of hoe het wordt uitgelegd. Wat het ook is, dwing niet om door te spelen tot het einde als mensen zich er echt bij vervelen. De bedoeling is dat je het gezelig hebt met je spelletjesavond!

Spelletjesasvond met een kaartspel in plaats van bordspellen

Zo kun je ook net zo goed een extra spel spelen wat wél een hit was. Of geef mensen de kans om de groep te splitsen: misschien willen twee mensen toch liever kletsen op de bank met een drankje. Vraag aan het eind ook of mensen een voorkeur hadden voor een bepaald spel of een eigen suggestie hebben voor een volgende avond. Probeer uit te vinden welke elementen van de spellen heel leuk waren en welke niet zo’n succes. Zelf hebben we ook veel geleerd van spellen die we helemaal niet leuk vonden. Die elementen proberen we te vermijden. Wij spelen ook vaak met z’n tweetjes een avond lang spellen. Je hoeft dus niet met een grote groep aan tafel te schuiven: er zijn veel leuke spellen voor twee spelers. En ook dan is het belangrijk dat je het allebei naar je zin hebt!

Een spelletjesavond is ontzettend leuk om te organiseren. Ik weet zeker dat er mensen in je omgeving zijn die dat ook leuk vinden. Probeer maar eens!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.