Aanraders: tv-series van 30 minuten of korter

Aanraders: tv-series van 30 minuten of korter

Thuiswerken heeft een voordeel: we kijken nog wel eens samen in de ‘pauze’ een aflevering van het een of ander. Onze voorkeur gaat dan uit naar tv-series van 30 minuten of korter. Lang genoeg om even uit te blazen, kort genoeg om op tijd weer bij de volgende meeting te zitten. Veel korte afleveringen zijn van sitcoms en soms is het lastig om de juiste serie te vinden. Dus hierbij mijn aanraders voor die momenten dat je geen YouTube filmpje wilt kijken, maar wel even iets bewegends voor je neus wilt. Met je bammetjes erbij. Of soep. Of pasta-salade?

Knusse en gezellige tv-series van 30 minuten

Tip 1: Grace and Frankie – Netflix. Grace en Frankie zijn geen vriendinnen, maar wel al jaren in elkaars leven omdat hun mannen vrienden zijn en samen een advocatenkantoor runnen. Hun leven wordt totaal anders als blijkt dat de mannen ook nog eens verliefd zijn op elkaar en besloten hebben hun vrouwen te verlaten. De dames krijgen een mooi strandhuis als onderdak en moeten daar maar samen leren leven. Toegegeven dat het eerste seizoen wat traag is en de personages nog niet zijn waar ze moeten zijn, maar dit is wel een van mijn favoriete tv-series van 30 minuten van de laatste tijd. Dit is zeker een grappige serie, maar omdat er ook iets tragisch in zit is het soms ook wel wat zwaarder. Ik vind het vooral een knusse serie, met af en toe absurde situaties. Met Jane Fonda en Lily Tomlin.

Tip 2: Kim’s Convenience Store – Netflix. Nu ik het zo type, krijg ik meteen de tv-tune in mijn hoofd. Deze serie gaat over een Canadees-Koreaanse familie die een buurtwinkeltje runnen. Ook dit vind ik een warme serie die heel knus aandoet. Mr. Kim is een soms opvliegende en onbuigzame vader, die vooral met zijn zoon overhoop ligt. Mrs. Kim probeert vooral Mrs. Park de loef af te steken, maar is bovenal trots op haar dochter die een opleiding tot fotograaf doet. Ondertussen zijn er natuurlijk terugkomende klanten, de vriendschap tussen de zoon en zijn beste vriend die niet zo ambitieus is en de vriendenkring rond de dochter op de universiteit. Zeker een aanrader.

Kim's convenience, tv serie van 30 minuten

Series over pubers en kinderen

Tip 3: Big Mouth – Netflix. Deze animatie-serie gaat over jonge bijna-pubers en alles wat bij de pubertijd komt kijken. Dan zou je bijna denken dat het een soort van voorlichtingsserie is, maar dat is het niet. Er zit veel herkenbaars in voor iedereen die door de pubertijd heengaat of het zich bijna niet meer kan herinneren. De jonge pubers krijgen een voor een bezoek van hun eigen Hormoonmonster. Er woont ook een geest bij iemand op zolder die soms interessante inzichten deelt. Vriendschappen bloeien op, de eerste vlinders in de buik en omgaan met idiote leraren is ook iets wat we wel herkennen. De serie is wat absurd en dus niet al te serieus. En toch komen er mooie onderwerpen langs. Het is vooral erg grappig. En het mooie is dat er nergens een oordeel wordt meegewogen in de verhalen.

Tip 4: South Park – Prime en Netflix. Een groep van 4 vrienden, al heel lang allemaal 10 jaar oud of zo, en hun belevenissen in het koude Colorado. Veel van de afleveringen spelen zich op school af, maar South Park is zo absurd dat we van het Witte Huis, naar China, naar de noordpool en naar hel kunnen gaan. Waarom is deze serie leuk? Ik denk dat het voor een gedeelte ligt in het volgen van de actualiteit. Maar als je die afleringen later terugziet, dan herken ik er in ieder geval ook gewoon een grappig verhaal in. Er zit iets heel knaps in en dat kan ik niet onder woorden brengen. Maar je moet er van houden, dat wel.

Korte science fiction afleveringen

Tip 5: Star Trek: Lower Decks – Prime. Ja, voor Star Trek hebben we Prima aangeschaft. Naast Picard is er namelijk ook de animatie-serie Lower Decks die niet gaat over de grote bekende schepen die belangrijke dingen doen. Nee, het gaat juist over de schepen en de bemanning die daarna langs gaan bij de planeten. Geen grote helden, maar wel personages die hun werk gewoon moeten doen. Voor Trekkies zitten er heel veel ‘easter eggs’ in: dingetjes die verwijzen naar de lore en andere series. Maar ik denk dat het ook gewoon een leuke serie is voor mensen die niet van Star Trek houden. Niet te ingewikkeld, lekker vlot en snel. En uiteindelijk gaat het vaak ook gewoon over vriendschap.

Star Trek Lower Decks

Tip 6: Rick & Morty – Netflix. Natuurlijk. Rick & Morty is echt wel mijn, onze, favoriet op dit moment. Morty is een puberjongen die met zijn grootvader Rick allerlei bizarre avonturen meemaakt. Rick is een superintelligente, en super-knorrige, wetenschapper die altijd alles beter weet. Hij heeft een laboratorium in de garage van Morty’s ouders en een ruimteschip. Ze reizen door de ruimte, maar ook door dimensies, en soms … door de tijd? Morty probeert nog wel eens het morele punt te zijn in de verhalen, maar dat is ook lastig voor een jonge gozer. Helemaal als je er achter komt dat er meerdere dimensies zijn, met meerdere Ricks & Morty’s. Let op: dit is een van de meest verhaal-dichte tv-series van 30 minuten: er gebeurt zo veel in een korte tijd dat je soms denkt dat je langer pauze hebt gehad dan 30 minuten. Heerlijk.

Families in cartoons

Tip 7: Archer – Netflix. Rick & Morty zijn misschien een familie die niet echt goed functioneert, maar Archer en zijn moeder zijn ook dubieus. Archer werkt voor het spionnen-bedrijf van zijn moeder, samen met Lana, waar hij een lichte crush op heeft. Elk seizoen heeft een ander thema, maar met dezelfde personages. In het eerste seizoen is het duidelijk meer een kantoorhumor-iets, maar zo is er ook een ruimte-seizoen, een seizoen waarin het spionnenbedrijf een criminele organisatie wordt en een seizoen waarin we een beetje tijdreizen (ik kan niet te veel verklappen: spoilers). Archer is een man die nooit volwassen zal worden. Maar dat kun je een beetje van alle personages in deze animatie-serie wel zeggen.

Tip 8: Bob’s Burgers – Disney+. H. Jon Benjamin is de stem van Bob in Bob’s Burgers én de stem van Archer. Er is een 2 minuten cross-over in Archer, waarin Archer under cover gaat als een kok in een hamburger-restaurant. Bob heeft een gezin met 3 kinderen en deze familie is ook al niet zo heel normaal. Maar … wel zo normaal als maar kan. Er is iets herkenbaars in de dynamiek tussen de ouders en de kinderen. De jongste die het meest assertief is, de oudste die als pubermeisje helemaal gefocused is op jongens en paarden en de middelste … die de pech heeft het middel-kind te zijn. Deze serie is gewoon erg leuk en toegankelijk.

Ensemble tv-series van 30 minuten

Tip 9: Parks & Recreation – Prime. Parks & Recreation heeft een ensemble cast: een aantal personages die allemaal een ander facet van de serie weergeven. Zo lijkt de serie te gaan over Leslie Knope van de afdeling Parken en Recreatie in de stad. Maar net zo belangrijk is haar team en haar beste vriendin, die allemaal hun eigen rare trekken hebben. Het mooie van Leslie vind ik zelf dat ze ondanks alle tegenslag altijd enorm opgetogen en vrolijk blijft. Soms op het hysterische af, maar wel altijd met een heel goed hart.

Tip 10: The Good Place – Netflix. Dit is ook echt een ensamble vast. Eleanor wordt wakker in een wachtkamer, waarna ze te horen krijgt dat ze is overleden en nu in de Goede Plek terecht is gekomen: de hemel. Ze wordt voorgesteld aan haar soulmate en krijgt een huis dat helemaal aan haar smaak voldoet. Maar … dat is niet helemaal waar. Ze denkt dat ze de verkeerde Eleanor hebben en dat ze misschien wel helemaal niet in de hemel thuishoort. Haar soulmate is een filosiofie-professor en weet alles over goed en kwaad. Samen met nog twee misfits in The Good Place proberen ze van het leven na de dood nog maar wat moois te maken, en hopen ze dat Eleanor niet naar The Bad Place wordt gestuurd. Humor met filosofie combineren is niet makkelijk, maar het lukt echt in deze serie. Ga kijken!

Bonus tips: Community (Netflix), Blackadder (dvd …), 3rd Rock from the Sun (dvd, wanneer wordt dit nou eens ergens gestreamed?), M*A*S*H* (dvd – serieus, waarom is dit nog niet gestreamed in Nederland?), Frasier (dvd – zucht), Red Dwarf (dvd), The IT-Crowd (Netflix), Futurama (Prime), The Santa Clarita Diet (Netflic). Dit zijn allemaal tv-series van 30 minuten of iets minder die de moeite waard zijn. Oh! En Monty Python is ook op Netflix!

Ik hoor graag je tips voor de half-uur thuiswerk-pauzes!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.