Lunchbox als duurzaame alternatieven voor de keuken
Thuis

Duurzame alternatieven voor de keuken

Duurzaamheid is een dingetje, hè? En het lijkt heel nieuw en modern, maar vroeger was duurzaamheid gewoon. Toen omdat veel nieuwe dingen veel geld kostten; nu gaat het meer om het milieu en de vervuiling van de aarde. Maar natuurlijk kun je er ook geld mee besparen. Niet alles hoeft een wegwerpartikel te zijn en niet alles heb je als spiksplinternieuw nodig. Er zijn bijvoorbeeld voldoende duurzame alternatieven voor de keuken. We dan ook een paar dingen (nieuw) aangeschaft om te hergebruiken of te recyclen. Alle beetjes helpen.

Plastic om te hergebruiken

Aluminiumfolie vond ik als kind geweldig: het glanst en glittert, het is makkelijker ergens om heen te vouwen en het maakte mijn lunchpakketje zo futuristisch zilver. Maar het is echt slecht voor het milieu omdat het bijvoorbeeld veel energie kost om te maken. En dan is het ook nog eens niet te recyclen. Jammer, maar geen space-lunch meer voor mij. Er zijn gelukkig alternatieven.

Duurzame alternatieven voor de keuken

Ik gebruik nu een plastic vel met touwtjes van Flying Tiger (#nospon). Plastic is natuurlijk ook niet supergoed voor het milieu, maar deze verpakking kan ik schoonmaken en hergebruiken. In principe kan het in de vaatwasser, maar bij mij lukt het nooit om het dan zo er in te hangen dat het geen water vasthoudt. Gelukkig is het niet heel erg moeilijk om het goed af te spoelen en schoon te maken met afwasmiddel. Ik kan het zelfs ophangen om te laten drogen. Ik gebruik dit vel om bijvoorbeeld mijn zaterdagavond-pizza in te wikkelen voor de volgende dag. Een hele pizza is me echt te veel en nu heb ik lekker studentikoos koude pizza voor ontbijt op zondag. Ach, het houdt me jong.

Duurzaamheid: broodtrommel

Voor mijn lunch heb ik nu een aardige verzameling broodtrommels en lunchboxen. Misschien iets te veel, maar ze zijn enorm handig als we met z’n tweetjes onderweg zijn en een lunch meenemen. Omdat ik ook nog wel eens iets anders dan bammetjes meeneem, heb ik ook een aantal bento-boxen, salade boxen en yogurt-potjes. Het zijn duurzame alternatieven voor de keuken, omdat ik de broodtrommels ook gebruik voor thuis als ik restjes en kliekjes heb om op te warme in de magnetron. Dat staat dan toch gezellig als ik thuiswerk. Het voelt dan een beetje als een picnic. Het scheelt ook in afwas, omdat ik niet én een bakje én een bordje nodig heb.

Luncboxen

Je kunt trouwens bij de meeste supermarkten ook papieren broodzakken (#nospon) kopen. Deze zakjes zijn niet herbruikbaar, maar wel prima te recyclen… als ze maar niet te veel etensresten hebben. Is dit duurzaam? Vergeleken met aluminiumfolie zeker, en omdat het produceren van papieren zakjes denk ik beter is dan het produceren van plastic trommels en boxen ook een alternatief. In sommige gevallen doe ik nog wel eens een papieren zakje in een broodtrommel. Het kan net iets hygiënischer zijn.

Deksel voor in de magnetron

In de magnetron, die ik steeds vaker gebruik na jaren lang weigeren, kun je niet altijd alle dekseltjes gebruiken. Dat heb ik gemerkt. En om nou iedere keer een nieuw magnetronfolietjes te gebruiken, dat is dus ook niet zo best. Door mijn obsessie met Japanse vlogs heb ik ontdekt dat je ook herbruikbare vellen en deksels hebt die je op bijna elke schaal kunt gebruiken. En die heb ik dan ook gekocht bij ons lokale Japanse winkeltje (ook #nospon). Ik ben me ervan bewust dat dat helemaal uit Japan is overgevlogen en dat dat dus ook niet bepaald milieuvriendelijk is. Maar ik denk dat ik dit siliconen velletje vaak kan hergebruiken.

Sticky siliconen deksel

Ik gebruik trouwens steeds vaker en liever glazen potten en schalen voor de magnetron, de oven en de vriezer. Voor de vriezer is de siliconen-deksel niet geschikt, maar Ikea en Hema hebben hele goeie bewaardozen met prima deksels voor in de vriezer en de koelkast. Het zijn vaak de warmtebronnen die de deksels een beetje verbuigen, dus die gaan ook niet in de vaatwasser.

Duurzame alternatieven voor de keuken zijn makkelijk te vinden

Ik weet zeker dat ik steeds meer herbruikbare opties zal vinden voor dingen die mijn moeder nog als onvervangbaar had gevonden. Maar mijn grootmoeder had juist dingen als wegwerpplastic heel vreemd gevonden. We zijn dus weer het cirkeltje rond. Maar waar mijn grootmoeder duurzaam was uit kostenoverwegingen, zullen wij het worden omdat we gewoon minder willen vervuilen en eenmalig gebruiken. Er is maar één aarde en we moeten het doen met de grondstoffen die er zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *