Ik heb nieuwe planners

Happy planners

Ik weet niet hoe het zo ver is gekomen. Ik hou van simpel en duidelijk en mijn favoriete manier van mijn takenlijstjes bij houden is een bullet journal. Zonder de tekeningen, en trackers, en tierlantijntjes. En toch, tóch, heb ik nu weer twee Happy Planners ernaast. Dit is het vierde jaar dat ik een Happy Planner bijhou en de eerste keer dat ik er twee heb. Wat is er nou zo aantrekkelijk aan Happy Planners, dat ik ze elke week weer leuk besticker en beschrijf, maar ze eigenlijk nooit echt als planner of agenda gebruik?

Wat is een Happy Planner?

Je hebt agenda’s en journals en kalenders om allerlei dingen in je leven te noteren en onthouden. Een planner is een agenda waarin je dus van alles kunt plannen. Dat is het idee er achter, van het team van Me & My Big Ideas, een moeder-dochter ondernemerskoppel. Oorspronkelijk was MAMBI vooral gericht op scrapbooks maken, met stickers en accessoires. Maar de Happy Planner was de grote hit die in 2015 ontstond. De agenda in combinatie met sticker sets die precies paste in de vakken, in vrolijke kleuren en thema’s sprak veel mensen (eh: vrouwen) aan. Het is een verkorte manier van creatief bezig zijn met het inplannen van de meeste basistaken in je week. En het idee dat je daar best een vleugje kleur en vrolijkheid in mag brengen is niet te weerstaan voor mij.

Je kunt de Happy Planner gebruiken als een normale agenda, maar dan met stickers. Net zoals ik op de middelbare school ook mijn agenda opvrolijkte. Er zijn stickers met ‘motivational quotes’, spreukjes die je motivatie geven en je ook een beetje vrolijker maken. Ook niks mis mee, al is het soms wat overdreven ‘joepie-joepie!!’. Een andere mogelijkheid is om je planner van te voren met sticky notes te vullen met afspraken die in de toekomst gepland zijn. Naarmate de plannen dan zekerder worden, kun je de week dan netjes inplannen. Want, net als met bullet journals, er is natuurlijk wel oog voor hoe het er uitziet.

Verschil met Bullet Journal

Mijn BuJo gebruik ik zakelijk en voor privé takenlijstjes. Een bullet journal is minder geschikt voor het plannen van je maand of week. Er is ruimte om een pagina te besteden aan een jaar-overzicht, of maand-overzicht, en je bent er vrij in hoe je dat wilt gebruiken. Maar het idee achter de BuJo is dat je in real time bijhoudt wat je doet en wat je nog moet doen. Je gebruikt het meer als journal (dagboek) waarin ook takenlijstjes staan die je kunt afvinken. Taken die je niet op die dag doet neem je over voor de volgende dag. Je kunt aan het einde van de dag of de week dan zien wanneer je productief was en wat er nog gedaan moet worden. Door daar een korte regel bij te schrijven (bijvoorbeeld: onverwacht bezoek van de buurvrouw; geen tijd om een afspraak te maken met klant) krijg je inzicht in je knelpunten. Maar ook wanneer het goed ging.

Het verschil met de Happy Planner is dat er geen nadruk ligt op productiviteit. Ee BuJo is ook in de basis een strak minimalistisch gebeuren met weinig kleur en vrolijkheid, tenzij je zelf creatief gaat tekenen. De stickers die je in je planner kunt gebruiken zijn gericht op het mooi maken zonder al te veel moeite. Op die manier wordt het inplannen van je werk of je to do lijsten wel aantrekkelijker, maar ik zie het echt als een hobby en niet als een serieuze manier van plannen.

Happy Planner: kneuterig en leuk

Ik geef toe: het doet me denken aan mijn school agenda’s waar ik ook nooit toetsen en huiswerk in zette. Maar waar ik wel losging met stickers, tekeningen, uitspraken die ik diepzinnig vond en natuurlijk waar mijn vriendinnen ook een krabbel in zette (of was ik de enige die mijn schoolagenda gebruikte als vriendenboekje…). In de planner kan ik frutselen en dingen uitproberen, wat kleur en compositie betreft. Het hoeft niet mooi en gelikt te zijn. Die ruimte voor experimenteren is belangrijk voor mij en de reden waarom ik én een BuJo én een HP heb. Want voor serieuze plannen wil ik zo weinig mogelijk afleiding. Voor leuke dingen plannen ga ik me graag te buiten aan veel, heel veel stickers!

Maar voor volgend jaar heb ik voor het eerst ook twee HP: een classic en een mini. Die mini planner wil in ook gaan inzetten voor mijn werk. Vooral omdat het zo vrolijk staat op mij buro. Gaat het me ook meer productiviteit opleveren of zorgt het er voor dat ik alleen de leuke dingen in de mini planner zet? Dat wil ik het komende jaar uit proberen. Ik kom er over 12 maanden op terug, goed?


6 reacties op “Ik heb nieuwe planners”

  1. Ze zien er inderdaad echt supervrolijk uit! Ik gebruikte mijn agenda’s ook zeker zo inderdaad op school. Ik heb ze daarom ook nog allemaal bewaard als herinnering.

    • En ik merk dat ik toch vaak in een verloren momentje dan even een paar bladzijden aanpak om een beetje te knutselen en plakken! Rustmomentje met creativiteit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.