Voorbereiding voor Kerst: wat eten we

Kerstboom en kerstdiner

Het kan weer beginnen! De voorbereiding voor kerst. Ik ben daar stiekem natuurlijk al ver voor sinterklaas mee begonnen, maar ik hou de traditie in stand dat je pas aan Kerst begint als de Sint weer weg is. Maar ik weet natuurlijk al wat we met de feestdagen eten. Met z’n tweetjes, dat wel. Want ik zie ons ook dit jaar weer niet naar familie gaan. Niet naar Engeland en niet naar andere provincies in Nederland. En ik ben zo vastberaden om dit toch echt feestelijk te maken.

Kerstdiner

Mijn gozer en ik zijn een internationaal stel: zijn familie woont in Engeland, Ierland en ook nog ergens in Azië. Mijn familie woont wel in Nederland, maar niet in onze provincie. Dus ‘normaal’ gaan we nog wel eens ergens heen met Kerst. Dit jaar, door de corona-cijfers, blijven we maar weer thuis. En ik heb een missie om kerst gezellig te maken, omdat wij echt een paar vervelende kerst-en achter de rug hebben. Ik begin dan maar met ons eigen kerstdiner. Hoewel … wie weet kunnen we toch nog last minute naar een restaurant?

Voorgerecht: Zalm, mogelijk op toast van roggebrood

Ik ben altijd blij met The Guardian, waar ik ideeën voor recepten voor kerst opdoe. Christmas Salmon is de keuze voor het voorgerecht, omdat het vrij simpel is en ik gek ben op zalm. Dit kan ik drie dagen van te voren maken en dan is het een kwestie van snijden en serveren met een yogurtsaus en roggebrood. En dan rustig wachten tot het hoofdgerecht klaar is. Voorbereiding voor kerst is het halve werk!

Hoofdgerecht: Kip uit de oven. Of toch een kalkoen?

Met Kerst eten we nogal vaak een kip uit de oven. Hiermee hebben we altijd lekkere kliekjes voor de rest van de week. Maar een kalkoen kan ook. Dat is wel nieuw voor ons, maar ik denk dat het geen probleem is. Als we geen zin hebben om zelf de kip voor te bereiden, dan bestel ik ergens een kip die al gevuld is. Dan hoeft die alleen nog in de oven en hebben we ook geen extra afwas. Het maken van de vulling is wel erg leuk. Maar gemak heeft ook wel wat.

Kerst: groenten bij de maaltijd

Daarbij als bijgerecht hoort voor mij wel geroosterde aardappeltjes en spruitjes. Je kunt geen kerstdiner hebben zonder spruitjes, okay? Ik ben wel fan van twee soorten groenten, dus ik denk dat er ook wel een schaal worteltjes-doperwtjes bij zal staan. En als ik voor een groentetaart zou gaan, dan de selderij-knoflook-taart die ik in de Guardian vond. Die maak ik sowieso wel deze winter. Zelfs als je met z’n tweetjes eet mag je best flink aan de groenten.

Nagerecht: chocoladedessert

Toetjes zijn het belangrijkste deel van het diner. Toch? Voor het nagerecht wil ik nog wel even iets lekkers neerzetten, ook als dat wat meer moeite kost. Ik zag deze chocolatedesserts en wist meteen: dit wordt het. Ik pas het wel een beetje aan, want ik denk dat er veel te veel suiker inzit. Dus eigenlijk moet ik er eerst even mee experimenteren. Toch? Even voorproeven. En misschien met bitterkoekjes in plaats van (kokos)makronen. Want ik hou niet van makronen. Dus bitterkoekjes, chocoladecreme van cacao en boter en veel minder toegevoegde suiker.

Hapjes

Kerstfeest staat voor mij niet alleen voor eten. Maar er mag wel een lekker hapje hier en daar zijn. Misschien wel om de lunch even over te slaan, omdat de hapjes je wel vullen tot het avondeten. Traditioneel heb je in Engeland bijvoorbeeld ‘pigs in blankets’- dat zijn cockailworstjes in ofwel bacon ofwel bladerdeeg. Ook heel simpel te maken. Nigella Lawson maakte een variant met pruimen en bacon of ham. Dat kan dan met armagnac of niet. Een ander geliefde lekkernij is mince pies. Daar ben ik zelf niet zo erg fan van, want het is een rare fruitmix in een taartje, maar het smaakt meer bitter dan zoet. Maar mijn gozer is er gek op, dus ik zal eens een poging wagen.

Bij de koude dagen horen voor mij warme drankjes. Dus thee, warme chocolade en koffie met bijvoorbeeld Bailey’s. Alcohol hoeft niet per sé, hoor. Maar thee zoals gemberthee of iets met kaneel, daar word ik wel blij van. Als je daar dan iets van een kerstkoekje of chocolaatje bij doet is het helemaal prima.

Voorbereiding voor kerst tafelaankleding

Op de tafel leg ik dan graag een mooi tafelkleed. Zelfs als we maar met z’n tweetjes zijn vind ik dat toch gezellig. Zo kunnen we lekker na-tafelen voor we aan de afwas gaan. Als we niet knoeien, dan kan het tafelkleed ook weer bij het ontbijt gebruikt worden. Sommige mensen dekken de tafel al de dag van te voren, maar met onze katten is dat geen goed idee. De kans is groot dat degrote kater het tafelkleed met alles er op al van de tafel gooit voor we aan het koken zijn.

Het voordeel van deze kerst is dat we nergens heen hoeven. We kunnen dus alles rustig aan doen. Tafel dekken, koken, Animal Crossing spelen… En misschien dat ik toch probeer om mince pies ergens in een expat winkeltje te kopen. Het lijkt me toch wat veel werk om dat ook nog te bakken. Zo’n pak mini-taartjes geeft misschien toch net iets extra’s aan deze kerst. Dat hebben we denk ik ook wel verdiend. Meer dan dat we zitten te wachten op mijn mislukte baksels.

Volgende stap: kerstversiering!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.