Puzzels leggen: gezellig?

Puzzels leggen: gezellig?

Puzzels leggen is een ouderwetse manier om de avond door te komen. Je hebt er geduld voor nodig en tijd. Het is dus voor de lange winteravonden een prima tijdverdrijf. Maar onze eerste kennismaking met samen puzzels leggen begon een paar jaar terug, toen we een puzzel kochten met foto’s van Star Trek afleveringen. Gewoon, voor de lol. Niet eens met het idee om de puzzel ook echt te doen.

Niet te moeilijk

Die Star Trek puzzel leek heel moeilijk, want het was geen rechthoekige puzzel. De puzzel had de vorm van het schip Enterprise en we moesten dus goed zoeken naar de randen. Maar we ontdekten wel dat we er lol in hadden. Oh kijk: Spocks oor! Is deze rode trui Scotty of een crewman? Ah, Uhura’s oor-ding! Bij elke foto konden we ons de aflevering weer voor de geest halen. En het ging dus best snel!

Dus de tweede puzzel kochten we al snel daarna. De Star Trek puzzel was 600 stukjes, dus we dachten dat 1000 stukjes ook wel kon. En we hadden dit keer als thema Lord of the Rings, maar dan een schilderij. En daar ging het mis. Want het was donker en met weinig duidelijke details. Het duurde echt te lang voor we ook maar de randen compleet hadden. En daarna zagen we niet wie nou Frodo was en wie Sam. We gaven het maar op en de puzzel ging naar de kringloop.

1000 stukjes is te veel

In Florence kocht ik in een museum een puzzel van de Birth of Venus. Het was een klein doosje en ik dacht dat het gewoon een leuk souvenir zou zijn. Misschien wel als kadootje voor iemand. Maar een paar jaar later zaten we toch aan de tafel om de puzzel te maken. Een bijkomend voordeel van puzzels leggen is dat je er heel rustig van wordt. Nou ja, wij focussen ons en hoewel het wel frustrerend kan zijn, is het daardoor ook rustgevend. Als de stukken in elkaar passen is het geweldig. En langzaam zien hoe de puzzel groeit is ook heel mooi.

Nadat we deze puzzel ook weer redelijk snel gelegd hadden, besloten we nog een poging te wagen. Dit keer met een puzzel van de Marvel heroes en villians. Het is een heel erg drukke puzzel met veel personages. Op elk stukje stond wel een arm, een been of een stuk van een hoofd. Voor we het wisten hadden we Hulk in elkaar en vonden we steeds weer nieuwe personages. Dit was een puzzel van 1000 stukjes en dat ging dus best!

Overmoedig puzzels leggen

En dus besloten we weer een project te doen. Dit keer de School of Athens van Raphael (de coolste Turtle). Raphael bleek geen Turtle te zijn… En deze puzzel met 1000 stukjes is heel anders! Ten eerste zijn de stukken niet symetrisch of grids-gewijs gesneden. Het lijkt wel of elk stukje door een andere kleuter is uitgezaagd in de meest bizarre vormen. Je hebt daardoor geen idee hoeveel stukken er op een rij zitten. Tel daarbij op dat er veel ‘valse randen’ stukjes zijn die eigenlijk in het midden van de puzzel horen en je begrijpt dat dit echt weer een moelijke is.

Endan al die lijnen en geometrische vormen die aan alle kanten terug te vinden zijn! Begrijp me goed: ik vind het een prachtig kunstwerk, maar het was natuurlijk nooit de bedoeling om dit als puzzel uit te brengen. Maar ik heb goede hoop dat we ergens in 2023 de puzzel wel af hebben.

… En dan kunnen we aan een andere puzzel uit deze reeks beginnen: het Meisje met de Parel. Fijn. Weet je hoeveel zwarte stukjes daarin zullen zitten??


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.