Kattenbak met houtkorrels


Onze twee katten delen een kattenbak en dat betekent dat ze er intensief gebruik van maken. Nu ze niet meer naar buiten kunnen ligt er ook flink meer in de bak per dag. Om te zorgen dat de bak zo schoon mogelijk blijft, scheppen we regelmatig de ontlasting er uit, maar het was wel even zoeken naar de beste oplossing voor de vulling. Eentje die goed absorbeerde, niet te veel geurtjes doorliet en die makkelijk te verschonen was. Nu we een kattenbak met houtkorrels hebben, zijn we best goed tevreden.

Grind, korrels of gel kristallen

We begonnen in de flat met een extra grote kattenbak. De eerste vulling die we uitprobeerde, na de standaard klonterende korrels, was silicagel korrels. Deze korrels absorberen de plasjes ontzettend goed, het klontert niet en het houdt de nare geurtjes ook binnen de bak. Perfect! Behalve dat het enorm stuift als je de bak leegkiepert en het is ook heel veel meer geluid als de katten in de gel-korrels graven. Met name het schoonmaken was echt een probleem. Dat deden we op het balkon, omdat de fijne stof die ontstond als de korrels verpulverde, heel erg stuifde. Dat was onaangenaam.

Onze tweede keus was dan maar meer de klonterende korrels. Maar het nadeel daarvan was dat het schoonmaken ook heel erg vervelend was: onze mannetjes kat plast graag steeds op dezelfde plek in de bak en daardoor werd het in die hoek één grote kleverige klont. Ook waren het hele fijne korrels die we door het hele huis terug konden vinden. Er moest echt een andere methode zijn.

Kattebak met houtkorrels die klonterden

We hadden al eens eerder houtkorrels gehad, maar dan het soort wat ook een vaste klont vormde. Wat ik daar prettig aan vond was dat het heel licht in gewicht was vergeleken met de klei-korrels. Maar ook hierbij hetzelfde probleem als met de klei-korrels. Ook zijn klonterende korrels niet handig als je de bak schoonmaakt in de douche: je kan wel eens een grote verstopping veroorzaken op den duur.

Toen kwam ik een YouTube video tegen over hoe je houtkorrels in een speciale kattenbak kan gebruiken: een bak met een dubbele bodem, waarbij de binnenste bak zeef-gaatjes heeft. De houtkorrels vallen dan juist uit elkaar als ze gebruikt worden en worden door de gaatjes in de bak eronder gezeefd. Dat gooi je leeg als het vol genoeg is, bijvoorbeeld eens elke twee dagen. De vaste ontlasting kun je makkelijk uit de kattenbak met houtkorrels scheppen en zelfs door het toilet spoelen, want deze houtkorrels vallen uit elkaar en klonteren niet in je afvoer! (Hoewel je natuurlijk zo min mogelij hout door je toilet moet spoelen.)

Geen geurtjes in kattenbak met houtkorrels

Zo’n type kattenbak hebben we aangeschaft met speciale houtkorrels. Het ruik veel lekkerder naar hout als je de bak vers neerzet. In de dagen er na ruik je eigenlijk ook niks. En het maakt veel makkelijker schoon, zeer onderhoudsvriendelijk. Helaas komen er nog wel wat houtkorrels uit de bak, met de katten-pootjes. Maar de houtkorrels zijn duidelijk iets prettiger om op te stappen en zijn ook veel duidelijker te zien (zodat je ze kan vermijden!). Maar als pluspuntje is het dan wel weer het meest sustainable en goed voor het milieu.

We hebben wel gemerkt dat je niet zomaar een bak houtpellets kunt gebruiken. Die van een grote supermarkt bijvoorbeeld zijn heel slecht en laten alle geurtjes door. Toen we weer de oorspronkelijke houtkorrels in de kattenbak deden, was die geur weer weg. Het is echt een verbetering. Ik heb maar één minpuntje: de kattenbak is erg klein en eigenlijk geschikt voor één kat. Misschien dat ik ooit nog eens een grotere ga aanschaffen met hetzelfde systeem. Want ik denk niet dat ik ooit nog terug ga naar de vorige produkten! De katten zijn er ook blij mee


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *