5 Oude Films voor Kinderen

5 Oude Films voor Kinderen

Oh, ik doe weer een lijstje? Ja. Dit keer een overzicht van films voor kinderen, maar dan wat oudere films. Toen ik klein was vond ik oude films namelijk hartstikke leuk. Ik genoot vande musicals met Gene Kelly, de semi-historisch films met Errol Flynn en de kleurrijke films met sterren als Audrey Hepburn, Judy Garland en Marilyn Monroe. Natuurlijk waren dat films die voor mijn ouders niet zo oud waren. En dus is mijn korte lijstje met oude films voor kinderen ook niet zo heel oud, maar wel heel erg leuk.

The Goonies (1985)

Piraten, een schat, een groep vrienden die achtervolgt wordt door komedie-criminelen! Alles in de juiste verhouding en een mooie mix van spanning, avontuur en humor. Voor 12 jaar en ouder is nu de kwalifcatie, maar ik denk dat een 10-jarige dit ook heel leuk kan vinden. Mike en zijn vrienden proberen de huizen van hun families te redden zodat niemand hoeft te verhuizen als en projectontwikkelaar de boel wil opkopen. Ze vinden een schatkaart. Natuurlijk. En ze gaan op zoek naar de schat van de piraat … One-Eyed Willy. Ja. Met een jonge Sean Astin (Lord of the Rings’ Samwell) en Josh Brolin (Dune, Deadpool, de man met de infinity glove). Het is in mijn ogen een klassieker en een heerlijke film om samen te kijken. (Ik ben groot van van deze film. Vandaar dat ik hem alweer aanraad!)

The Muppets Christmas Carol (1992)

Het is tenslotte december en omdat ik geen kerstfilmlijstje maak (dit jaar) toch een kerstfilm. Waarom? Eén: het verhaal van Scrooge is een klassieker. Je geeft je kind bij wijze van spreke al een voorsprong op een Engelse boekbespreking. Twee: het is Michael Caine als Scrooge. Drie: de Muppets zijn geniaal. Het best spannende verhaal wordt op deze manier een stuk prettiger om naar te kijken. Meer grappen, herkenbare personages en totaal niet eng met die geesten die Scrooge tegenkomt. Volgens mij is dit geschikt voor alle leeftijden, maar realistisch gezien denk ik dat vanaf een jaar of 7 ideaal is.

The Witches (1990)

De oorspronkelijke film naar het boek van Roald Dahl is best pittig eng. Dus wees gewaarschuwd, ook al is het voor vanaf 6 jaar. Luke en zijn oma zijn lekker op vakantie in een hotel. Zijn oma hoopt dat Luke er een beetje van opvrolijkt. Helaas is er een groep vrouwen die daar een conventie houden en die blijken allemaal heksen te zijn. En de heksen willen alle kinderen in Engeland weg doen. Op wat voor manier dan ook. Dit lijkt me een prima film voor kinderen die tegen een stotje kunnen.

Elf (2003)

Ja, ook dit is ondertussen een oude film. En ik ben geen superfan van Will Ferrell, maar deze film is toch wel erg leuk. Geen enge of spannende dingen maar wel veel humor. Een jongetje wordt per ongeluk meegenomen naar de noordpool als baby en opgevoed door de elfjes daar. Als hij volwassen is gaat hij op zoek naar zijn vader in de stad New York. Hij is natuurlijk helemaal niet bekend met de normale mensen-wereld en is kinderlijk leuk om te zien. Wil je deze decembermaand een leuke kerstfilm kijken, dan is dit een hele goede keus.

Jumanji (1995)

Als bordspellen-fan is Jumanji natuurlijk een van mijn favoriete films. Dat, en ik ben fan van Robin Williams. Deze film, vanaf 6 jaar, is een beetje spannend. Twee kinderen spelen een bordspel (zonder eerst de handleiding te lezen!) en dan blijkt dat er van alles misgaat. Eén van de kinderen raakt … kwijt. Jaren later wordt het spel opnieuw gespeeld door kinderen en vinden zij het vermiste kind, in het spel of door het spel, en hij blijkt nu volwassen te zijn. Iedere keer als je het spel speelt gebeurt er iets in het echt. Maar niemand weet precies wat … Hopelijk durven kinderen nog spelletjes te spelen na het zien van deze film.

Heb jij nog tips voor films die je vroeger enorm leuk vond en die je nu aanraadt?


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.