Dierenvlogs: hoe slim ze zijn!

Kat en hond slapen op de bank

Bunny is één van mijn favorieten op YouTube. Ze heeft diepe filisofische vragen, soms over het weer en soms over poep. Bunny is een hond. Ze praat door middel van buttons met haar eigenaar of ‘moeder’. Soms heeft Bunny het over de kat, soms over haar kleine broertje Otter. En ze is slim. Maar in hoevere begrijpt Bunny echt wat ze zegt en wat begrijpt ze van de antwoorden? Dat maakt mij niet uit: ik vind de videos gewoon vermakelijk!

Pratende honden

Onze tweede hond – ik was toen 5 of 6 jaar – wilde ik altijd al graag leren praten. Ik dacht dat als ik maar vaak genoeg zijn naam tegen hem zei, hij dat op een moment zou herhalen en dan zouden we eindelijk kunnen praten! Het leek mij volkomen logisch. Honden hebben vast wat waardevold te melden, dacht ik. Er zijn een aantal honde op YouTube die door het indrukken van buttons bepaalde woorden kunnen ‘zeggen’. Hier zijn een paar van mijn favorieten.

Bunny – Bunny en Otter leren nu allebei praten. Eén van de leukste videos vind ik die waar Bunny het over poep heeft. Het is ook een logisch onderwerp voor een hond. Ook mijn Chi geeft regelmatig zelf aan naar buiten te moeten om zijn behoeften te doen. Ook geeft Bunny soms aan hoe ze zich voelt. Is het echt of herhaalt ze bepaalde woorden omdat ze er aandacht door krijgt? Ik weet het echt niet.

Luna, Stella en Skaya zijn drie andere honden die elk hun eigen persoonlijkheid uitdrukken via buttons. Skaya is een husky(mix?) die geen button nodig heeft (volgens de eigenaar). Huskies zijn enorm goed in communiceren. Ze ‘praten’ altijd terug en lijken de reacties van hun eigenaren erg grappig te vinden. Stella en Luna zijn wat gererveerder. Luna geeft wel aan wat haar gevoelens zijn en het idee dat een hond uitdrukking geeft aan een verdrietig gevoel breekt je hart wel een beetje. Stella lijkt meer praktisch ingesteld en probeert haar eigenaar te overtuigen van de noodzaak naar buiten te moeten.

Katten en hun buttons

Maar wacht! Ook katten kunnen de buttons leren gebruiken. Natuurlijk doen katten wel iets anders dan honden. Billy is voornamelijk boos en houdt niet van geluid, zoals muziek. Ze wil het liefst eten, geaaid worden en spelen. Eigenlijk niks verwonderlijks. Elke kattenverzorger weet dat al. Maar Russell … Russell is bijzonder. Hij geeft als enige kat in een huishouden met drie katten duidelijk aan wat hij wil. Dat de was gedaan wordt, bijvoorbeeld. Ook niet verwonderlijk voor mensen die katten verzorgen. Ook mijn kat houdt van schone was om op te slapen.

Ik ben nog geen hamsters, schildpadden of ponies tegengekomen die van de buttons gebruikt kunnen maken. Maar zodra ik ze tegenkom, zal ik ze delen!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.