Bullet Journal: wat is het?

Bullet Journal: wat is het?

Bullet Journal, BuJo of hoe je het ook wilt noemen: een bullet journal bijhouden is niet zo heel erg nieuw en toch zijn er nog mensen die niet precies weten wat het betekent. Is het een kalender, agenda, dagboek, planner? Ja. Hoewel het in beginsel een journal is (en dat is dan meer een boek waarin je bijhoudt wat je doet), kun je van je BuJo een kunstzinnige planner maken of een agenda, of een boek waarin je een uitgebreide takenlijst bijhoudt. Wordt je er productiever van. Misschien wel. Laat me je uitleggen wat een bullet journal voor mij doet.

Takenlijst en agenda

In het kort is een bullet journal een manier om overzichtelijk te maken wat je nog moet doen, welke afspraken je hebt en wanneer je bijvoorbeeld een deadline hebt. Dit schrijf je normaal misschien op losse papiertjes, of post-its of in een agenda. Maar gebruik je hier een notitie-boekje voor, met een handig overzicht van kleine icoontjes, waarbij je opschrijft waarom iets is uitgesteld of hoe je energiek je je voelde: dan is het een BuJo. Omdat een notitieboekje geen formaat heeft, zoals een agenda, waarin je je informatie maar moet proppen, kun je op elke pagina die je aanmaakt iets anders doen. Wil je een overzicht van de komende 6 maanden? Dat kan. Of wil je juist een hele pagina aan één dag wijden? Dat kan ook. Of komt er ineens een lijst met kadootjes voor verjaardagen tussendoor… geen probleem! Je kunt zelfs de pagina’s een nummer geven, zodat je voor in (of achterin) een index kan aanmaken. Zo vindt je altijd terug waar je welke informatie hebt opgeschreven.

Eigenlijk gebruik ik al zeker 20 jaar iets wat op een BuJo lijkt. Omdat ik continue mijn papiertjes kwijt was met daarop belangrijke info, begon ik zo rond 2000 met een notitieboekje waarin ik lijstjes opschreef, snel een telefoonnummer noteerde of een adres en allerlei andere zaken. Eén van deze boekjes heb ik nu nog steeds bij de hand hier op mijn bureau. Maar dat is niet mijn BuJo. Want ik ben mijn notitieboekje wel wat anders gaan gebruiken nadat ik van de bullet journal methode hoorde.

Bullet Journal methode

De oorspronkelijke bedenker van de methode, Ryder Carroll, had een beetje hetzelfde idee. Omdat hij vaak het overzicht kwijtraakte van alles wat nog moest gebeuren en allerlei losse papiertjes niet de oplossing was, bedacht hij een manier waarop hij gestructureerd in een gewoon notitieboekje alles kon bijhouden. Hij noemt het eigenlijk ‘Rapid Logging’, wat verwijst naar het logboek waarin alles wordt bijgehouden. Niet zoals in een dagboek of logboek pas achteraf op een dag, maar je schrijft voortdurend in het boek wat je doet, wat je gepland hebt en wat je gedaan hebt. Hiermee krijg je inzicht in wanneer je erg productief bent, maar ook wanneer je juist snel afgeleid bent.

Je houdt in principe 3 dingen bij: taken (tasks), afspraken/gebeurtenissen (events) en notities (notes). Deze zet je in lijstjes met een icoontje ervoor: de Bullet. Dat kan een stipje zijn, een open rondje of een streepje. Of wat jij leuk vindt. Als het maar duidelijk is wat voor onderdeel het is, zodat je weet wat je er mee moet doen. Een taak moet je natuurlijk oppakken en afronden, maar voor een afspraak moet je misschien reizen of contact maken. En een notitie is alleen iets vastleggen, daar hoef je niet iets mee of voor te doen.

Productiviteitstool

Een bullet journal kan een productiviteitstool zijn. Het helpt je om overzicht te houden op je afspraken en wat je nog moet doen. Maar de uitbreiding is dat je er vrij in bent om ook notities te maken over hoe je je voelde, waarom een afspraak niet doorging of iets wat voortkwam uit een andere taak of afspraak. Het helpt om alle informatie te ordenen. Dat geeft je complete vrijheid om het notitieboek te gebruiken zoals als jij wil. Je past het aan aan wat jij nodig hebt om dingen gedaan te krijgen. Bijvoorbeeld door een pagina te gebruiken voor het plannen van een reis: van wat je wilt inpakken, je vakantieadres, tot welke trein je neemt en hoe laat je van huis moet.

Maar hoe zit het dan met al die prachtige kunstzinnige BuJo’s? Vaak zit daar wel een nuttige kant onder verstopt. Bijvoorbeeld trackers: je houdt dan bijvoorbeeld bij hoeveel uur je per nacht geslapen hebt. Of hoeveel koffie je gedronken hebt in een week. Of misschien wel of je elke dag een half uurtje gelezen hebt. Zo kun je aan het eind van de maand zien dat je misschien op bepaalde dagen minder geslapen hebt, en dat dat samenhangt met hoeveel koffie je op een dag dronk. Je denkt misschien dat je wel weet waar het aan ligt, maar door alles in je bujo terug te zien, zie je de patronen sneller. En als je er blij van wordt daar mooie tekeningen bij te maken, gewoon den. Hoe meer je er gelukkig van wordt, hoe vaker en beter je je BuJo gebruikt.

Korte samenvatting

Een BuJo is niets meer dan een notitieboek waarin je activiteiten bijhoudt. In dit notitieboekje zet je je taken en plannen overzichtelijk bij elkaar. Door je BuJo regelmatig bij te werken, zie je sneller patronen van hoeveel je gedaan krijgt en wanneer je minder productief bent. Je mag je BuJo kleurrijk versieren maar dit hoeft niet.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.