10 tv series voor een gezellige avond

10 tv series voor een gezellige avond

Keuze-stress! Eindeloos scrollen door de streaming services om dé perfecte serie voor de avond te vinden. Soms ga je naar bed zonder iets anders gedaan te hebben dan voorbij de aanbevelingen lopen die helemaal niet aansluiten op wat je wilt zien. Misschien maak ik het je makkelijker door wat aan te raden waar je misschien normaal aan voorbij zou gaan. Hier zijn mijn 10 tv series voor een gezellige avond! Om samen te kijken of alleen van te genieten. Of juist de 10 series die je meteen kunt negeren. Want ik heb natuurlijk wel een eigen smaak.

Gisteren

Godless – Netflix (mini-serie, 7 afleveringen, 1u en 10m). Ik ben eigenlijk best wel gecharmeerd van westerns. Godless gaat over een klein stadje rond 1880, waar alle mannen in een ongeluk in de mijn zijn omgekomen. Een bandiet met zijn bende denkt dat een van zijn ex-bende-leden zich hier verschuilt. De vrouwen zullen de man wel snel aan hem uitleveren. Het zijn tenslotte maar vrouwen. Toch? Het mooie aan deze serie vond ik dat het niet alleen ging over het verhaaltje van bandieten tegenover een slapen stadje, maar dat de onderlinge relaties van de achtergebleven vrouwen en families zo mooi in elkaar verweven waren. Echt een aanrader dus. Ook als je niet van westerns houdt.

Mad Men – Prime Video (7 seizoenen, 92 afleveringen, 45 minuten). Ik had al eens uitgebreid beschreven waarom ik Mad Men zo’n goede serie vind. De serie begint in de jaren vroege jaren 60 van de vorige eeuw en speelt zich af rond een reclamebureau. De mannen bedenken reclamecampagnes voor grote merken en halen flink wat geld binnen. Maar reclames zijn de geperfectioneerde dromen die weinig met de werkelijkheid te maken hebben. Er is achter de schermen genoeg drama om met alle personages mee te leven. Ik weet zeker dat er voor iedereen wel iemand is in deze serie om zich mee te identificeren.

The Man in the High Castle – Prime Video (4 seizoenen, 40 afleveringen, 45m). Er is een genre dat alternatieve geschiedenis heet. Deze serie bekijkt wat er gebeurd zou kunnen zijn áls de nazi’s de tweede wereldoorlog hadden gewonnen. Dat is een interessant gegeven en toont een keiharde wereld, waar zwakte of afwijken van de norm dodelijk kan zijn. Is er dan ruimte voor verzet? Natuurlijk. En alles wat we nu voor lief nemen moet opnieuw worden teruggepakt. Dit is een mooie serie, maar ook spannend en soms confronterend.

The Americans – Disney+ (6 seizoenen, 75 afleveringen, 45m). Stel je voor: een doorsnee Amerikaans gezin met twee kinderen, op het eerste gezicht het perfecte jaren 80 gezin die nooit iets spannends doen. Blijkt dat de ouders Russische spionnen zijn! Uit dit gegeven zijn zes spannende seizoenen voortgekomen. De spionnen zijn door de Russische geheime dienst uitgezonden om allerlei geheimen te stelen. Maar het leven in de VS is erg aantrekkelijk, vergeleken met het leven in Rusland. Tel daarbij op dat hun nieuwe buurman een CIA agent is, die belast is met het opsporen van Russische spionnen en je hebt een spannende serie, met veel menselijk drama.

Vandaag

The Blacklist – Netflix (9 seizoenen tot nu toe, 182 afleveringen, 45m). Deze serie loopt nog steeds! Het is een simpel gegeven: crimineel besluit mee te werken met de FBI om zo zelf niet in de gevangenis terecht te komen. Hij kan gezochte criminelen aangeven met bewijs en biedt ook aan om de onbekende criminelen die nog niet op de radar zijn onder de aandacht te brengen. Maar … waarom is deze Reddington tot dit besluit gekomen? Wat is zijn relatie met de jonge FBI-agente Elizabeth? Als je niet van de historische series bent maar meer van de spanning, dan is deze serie misschien iets voor je.

Castle – Disney+ (8 seizoenen, 173 afleveringen, 45m). Castle is een schrijver van thriller-boeken. Heel succesvol en een beetje vol van zichzelf. Dan blijkt een seriemoordenaar zijn boeken te gebruiken als inspiratie en mag Castle het onderzoeksteam helpen om de moordenaar te pakken. Dat leidt tot 8 seizoenen van deze tv serie. Elke aflevering is een op zichzelf staande case en wordt met de nodige humor gebracht. Maar blijft wel spannend. Er zit ook een romantisch sausje overheen. Kortom: een fijne serie om een avondje mee door te komen.

Timeless – Netflix (2 seizoenen, 27 afleveringen, 45m). Timeless is science fiction light, met een historisch sausje. Een geschiedenisdocent wordt betrokken bij een geheim project waarbij een team naar het verleden wordt gestuurd om een terrorist op te sporen die de geschiedenis probeert te veranderen. Elke aflevering belanden ze in een ander tijdvak met nieuwe problemen. Stiekem komt er een rode draad door hun avonturen bij en blijkt er veel meer achter het tijdreizen te zitten dan ze in eerste instantie dachten. Ontzettend jammer dat hier maar 27 afleveringen van zijn. Maar daardoor wel fijn te bingen. Hou je van Outlander? Dan zou dit misschien ook wel in je straatje passen.

Morgen

The Expanse – Prime Video (6 seizoenen tot nu toe, 62 afleveringen, 45m). De beste science fiction serie van de afgelopen 10 jaar? Misschien wel. Dit is wel echt puur voor science fiction fans. Ik zou dit minder snel aanraden als je ruimteschepen, vreemde planeten en techno-gebabbel helemaal niks vindt. De serie is gebaseerd op een serie boeken. In de toekomst, wanneer mensen verdeeld zijn over de Aarde, Mars en een plek die The Belt genoemd wordt, is er een machtsstrijd losgebroken. De macht van de Aarde is niet zo vanzelfsprekend meer. Dan is er ook nog een dreiging vanuit de onbekende ruimte. Kunnen mensen samenwerken om die dreiging te bevechten? Of hebben we dan nog niks geleerd?

Snowpiercer – Netflix (2 seizoenen tot nu, 31 afleveringen, 45m). 25 januari begint seizoen 3. Aan boord van een trein die voortdurend rond de wereld reist, en raast, zijn wat misschien wel de laatste overlevende mensen zijn. De wereld is een bevroren winterlandschap waarin niets meer kan leven. De trein is een plek waar de rijken zich een mooie plek in de best-voorziene wagons hebben aangekocht, waar een dienende klasse is van mensen die hen bedienen en de trein onderhouden. En dan is er het staartje van de trein, waar de 3de klasse is: een groep mensen die een plek aan boord veroverd hebben en verder niets. Je snapt dat er spanningen zijn. Dat als een groep het veel beter heeft dan de laagste groep, dat dat nooit ideaal is.

Firefly – Disney+ (1 seizoen, 14 afleveringen, 45m). Een ruimte-kapitein met zijn bemanning aan boord van het vrachtschip Serenity probeert in moeilijke tijden zijn brood te verdienen. De bemanning probeert zo goed als het lukt buiten de conflicten te blijven die na een oorlog nog steeds spelen, maar het is moeilijk om een zorgeloos leventje te leiden. Het zijn maar 14 (vaak grappige) afleveringen, maar ik ken ze door en door. Het was ergens ontzettend jammer dat er niet meer afleveringen gemaakt zijn, maar ik ben blij met wat we hebben.


4 reacties op “10 tv series voor een gezellige avond”

  1. Altijd leuk, kijktips. Ik heb altjid maar 1 streamingsdienst tegelijk en zo wissel ik vaak een beetje af. Momenteel is dat Netflix. Snowpiercer staat nog op mijn lijstje, Timeless lijkt me ook wel wat.

    • Timeless is echt zo’n serie die een beetje ondergesneeuwd is, maar echt wel erg leuk is. Ik hoop dat je er ook van geniet. En ja: wisselen van service is heel handig. Anders is het wel erg veel om uit te kiezen. En echt: keuzestress is een ding! Zo zonde om de hele avond te zoeken naar een leuke serie en zo uren bezig te zijn.

    • Het is ook echt een leuke serie om samen met iemand te kijken. Iedereen heeft zijn eigen theorietjes over wat er aan de hand is! Ik ben ook heel benieuwd welke puzzelstukjes in het volgende seizoen weer op hun plek vallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.