De huisdieren: oud & nieuw

De huisdieren: oud & nieuw

Hoe reageerden de huisdieren op oud en nieuw? Er was wel een vuurwerkverbod, maar dat stelde natuurlijk weinig voor. En onze katten zijn wel wat gewend, dachten we. De chihuahua is normaal ook vrij kalm. Maar nu we in een nieuwe buurt wonen, kan dat allemaal ineens anders zijn.

Voorgaande jaren waren onze katten rustig met oud en nieuw. In onze eerste flat met de katten was de zwarte tuxedo kat nog jong. En in die buurt werd ook flink knalwerk afgestoken. Haar eerste twee jaar verstopte ze zich daarom ook het liefst onder het bed, waar het veilig was. Nadat we de rooie kater erbij haalden, werd ze wat rustiger. De rooie was denk ik toen al een beetje doof, want hij keek bijna niet op van de knallen. Het siervuurwerk vond hij daarentegen juist heel mooi. Omdat hij rustig bleef, vond de kattendame het ook minder eng dan bij de eerste vieringen.

De chihuahua was nog niet eens een jaar toen hij zijn eerste oud en nieuw meemaakte. Omdat we de puppy-cursus gedaan hadden, had hij al met lichte knalletjes kennis gemaakt. Bij elke les werden namelijk kleine knalletjes afgestoken. En in de aanloop naar nieuwjaar bleven we bij de knallen die we buiten hoorden zelf ook rustig. Chi kreeg dus al vroeg mee dat de knallen in principe geen bedreiging waren. Dat de katten ook rustig bleven, stelde hem ook gerust. Op de avond zelf was hij wel onder de indruk en wilde natuurlijk liever niet voor het raam staan of naar buiten.

De chihuahua en de twee katten

Dit jaar was er dus een vuurwerkverboid wat natuurlijk niet werd nageleefd of werd gehandhaafd. Maar omdat er een vuurwerk-verkoop-verbod was, bleek iedereen ofwel zelf iets zwaars in elkaar te knutselen ofwel gewoon ‘illegaal’ vuurwerk te kopen. Of … de knallen in deze buurt zijn echt harder dan in onze vorige buurt. Hoe dan ook: er gingen bommen af die onze vloer in het appartement deden trillen. En dat is niet normaal of leuk. Juist die trillingen maakten het voor onze huisdieren wel iets intenser.

Maar gelukkig zijn onze huisdieren dus wel wat gewend. En omdat wij kalm bleven (hooguit geirriteerd) was het voor de katten en de hond ook goed te doen. De rode kater keek nog steeds enthousiast uit het raam naar het siervuurwerk. De kattendame bleef even in de woonkamer voor ze zich onder een bureau verstopte. En Chi was al vroeg, en kort, uitgeweest en was voornamelijk erg moe.

Hoewel onze dieren dus een redelijk rustige nacht hadden, kan ik me voorstellen dat het voor andere dieren een stuk vervelender was. Mijn tip voor katten en honden tijdens vuurwerk is dan ook om al voor oud en nieuw te beginnen met de dieren te laten wennen aan de geluiden. Bij een puppy-cursus knalletjes laten afgaan is dus echt wel een goed idee, omdat dan de basis wordt gelegd dat als jij als baasje rustig blijft de hond ook niet ongerust wordt.

Zelf rustig blijven, zorgen dat er muziek aanstaat en dat de normale routine voor dieren zoveel mogelijk doorgaat. Zo komen wij oud en nieuw door. En natuurlijk laat je je katten niet naar buiten op de dag zelf en hou je er rekening mee dat je de hond eerder uitlaat op een rustig moment. Toch zou ik het niet erg vinden als vuurwerk in het vervolg beperkt blijft tot siervuurwerk en kinderknalletjes.


4 reacties op “De huisdieren: oud & nieuw”

  1. Onze hondjes zijn allemaal rond het einde van het jaar bij ons gekomen (Nina in november, Macho en Gipsy allebei eind december), en misschien komt het deels daardoor, maar het boeit ze alledrie gelukkig helemaal niks. Maar ik hoor zoveel ellende over weggelopen en overleden dieren, ik zou het ook helemaal niet erg vinden als het vuurwerkverbod in stand zou blijven.

    • Ja, ik vind het vreselijk dat er dieren zijn die er echt van in de paniek schieten. Helemaal als ze dan op een of andere manier de deur uitrennen. En op zich kun je voor één avond best maatregelen nemen. Maar normaal begint het al ergens in november met knallen. Probeer daar maar eens rekening mee te houden als je een getraumatiseerde hond of kat hebt.
      Maar die grote explosies … die snap ik ook gewoon niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.