Nieuwe bank en stoel

Gele, ronde woonkamerstel met luxe uitstraling, organisch

Maanden geleden hadden we een nieuw bankstel en een nieuw stoel uitgezocht en besteld. Toen werd al gezegd dat er een lange levertijd was, in verband met corona-problemen rond logistiek. Maar dat wisten we van te voren wel een beetje, we hadden gewoon onze zinnen gezet op deze bank en deze stoel. Het was de eerste keer dat we samen een spiksplinternieuw bank kochten. En we zijn al 20 jaar samen. Dus het mocht wel eens iets anders zijn dan een tweedehandsje.

Nieuw of tweedehands?

Er is niks mis met tweedehandsmeubels! We hebben daar twintig jaar lang prima mee kunnen leven, in combinatie met een aantal nieuwe meubels die we nodig hadden. Een collectie oude billy-kasten uit mijn studententijd, een kledingkast uit dezelfde periode, en de oude hobbytafel van mijn moeder die nog onze eettafel, keukentafel en daarna ook mijn hobbytafel werd. Genoeg gerecycled dacht ik.

Er was wel altijd wat op te merken aan onze oude meubels. Net niet wat we wilden. Niet alleen hoe het er uit zag, maar ook omdat onze eisen in de loop van de tijd veranderden. Toen we naar de flat verhuisden hadden we wel ineens bijna nieuwe meubels. Die stonden er al. Maar de bank en stoelen waren totaal niet onze smaak en zaten helemaal niet zo lekker voor ons. Een aantal meubels hebben we kunnen verkopen of aan de kringloop kunnen geven.

De oude bank en oude stoelen

Over de kringloop: prachtige meubels had ik voor ze. Maar ze namen niet alles mee omdat het te ingewikkeld was om uit elkaar te halen of omdat ze het niet konden tillen. Ja, het houdt dan voor mij ook op. Ik schenk het gratis, het wordt door de winkel opgehaald, maar ze willen alleen makkelijk te dragen spullen hebben. Toen heb ik de dingen die ze niet wilden meenemen gewoon aan particulieren kunnen verkopen die er geen probleem mee hadden iets uit elkaar te halen of om iets te tillen. Ook de laatste spullen: verkocht. De kringloopwinkel had er prachtig aan kunnen verdienen.

De nieuwe bank die niet te groot is

We hebben op wel 99 banken gezeten in onze zoektocht. En er waren er twee of drie die er uit sprongen. We hadden een heerlijke ervaring op een bank waar we op gingen zitten, en eerst ‘meh’ dachten. En toen … toen voelden we hoe gewichtsloos we werden en dat er een zalige glimlach op ons gezicht verscheen. We hebben er wel een kwartier gezeten. Tot ik zei: “maar deze bank zit té lekker.” Want dat is een probleem: je moet er ook weer uit op willen staan. We hebben ons van de bank afgesleept, maar wel in ons achterhoofd dat dit wel eens de bank kon zijn.

hoekbank nieuwe bank uitgezocht

Nu had ik wel hele leuke banken zien staan, in dezelfde winkel, van een ander merk. Kleurrijk, groot, bijzonder, een heel eigen stijl. Maar ik keek toen nog voornamelijk naar kleiner-ogende banken in grijs of een doffe kleur. Echt zo’n standaard-hoekbank die je overal ziet. Want als je het overal ziet, dan zal het wel een goeie bank zijn, toch? Maar voor de lol gingen we ook zitten op zo’n over-de-top bank. En toen waren we verkocht.

nieuwe bank zonder kussens
Kijk! De kussens zijn los!

Mijn eerste tweedehandsbank was geel en uit de jaren ’70. Mijn tweedebank was een paarse slaapbank. Waarom dacht ik dat ik ooit blij zou worden van een grijze of dofbruine bank?

En een stoel

Bij de bank stond ook een gele stoel, die me meteen deed denken aan mijn eerste bankje. Eigenlijk was de stoel ook niet veel kleiner dan dat bankje. Maar ik dacht toen nog dat ik niet op zoek was naar een nieuwe stoel … daar kom ik op terug.

Uiteindelijk bleven we dus hangen bij dat merk. Vooral omdat de bankenseries compleet naar wens aan te passen waren. Met kussentjes, zonder kussentjes, pootjes, bekleding, samenstelling: we konden het zo gek maken als we zelf wilden. Op maat! We zijn toen eerst heel serieus alles thuis gaan opmeten, tot we in de online simulator de perfecte bank hadden samengesteld. En toen keek ik ook naar de optie voor die stoel. Het paste makkelijk in de woonkamer.

Ronde bank in rood, met aparte voetenbankje in halve maanvorm
Er zit een halfronde voetenbank bij de bank

Het was wel even slikken bij de berekening van wat we wilden aanschaffen. Maar we hadden geen reden om onszelf de bank en stoel te ontzeggen waar we blij van werden. De bank zit fantastisch en de stoel is een droom. Na de ellende van de afgelopen jaren moesten we onszelf maar eens trakteren, vonden wij. En van de bank en stoel verwachten we elke dag te genieten. Het heeft nu even onze prioriteit!

Heerlijke lees-stoel

De stoel is echt mijn stoel. Met de kussens en het brede zitgedeelte kan ik er, als ukkie, helemaal in weg kruipen. Ideaal om met een boek te zitten. Ik kan hangen, of met gekruisde benen zitten. Ik kan er zelfs opgekruld als een kat een middagdutje doen. Hoewel de bank daar misschien beter geschikt voor is. Mar de stoel draait ook nog eens! Hij staat voor het raam en ik kan dus lekker naar buiten kijken of naar binnen gedraaid staan. Het lijkt zo onnodig. Maar het is heerlijk dat dat kan en ik maak er ook gebruik van.

Ronde stoel in geel, luxe leunstoel
‘Mijn’ stoel.

De rooie kater en de hond hebben de weg naar de stoel ook al gevonden. Sowieso, waar ik zit, zitten zij. Dus vaak zitten we op een kluitje in een hoek van de bank, want de heren hebben het niet zo op personal space. Als het warmer wordt, denk ik dat ze wel meer ergens op zichzelf gaan liggen. En mijn gozer heeft eindelijk plek voor zijn lange benen. Het zit veel beter dan de bank die we eerst hadden en we zjn er heel erg blij mee!


4 reacties op “Nieuwe bank en stoel”

    • Het is altijd leuk om in ieder geval één meubelstuk te hebben die eruit springt. En als dat de bank is, dan mag het ook wel flink in de kamer opvallen. Ook al woon je nog niet op jezelf, wel leuk om alvast inspiratie op te doen! En wegdromen. En sparen, als het nodig is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *