10 dagen zonder internet


Het klinkt als een ludieke uitdaging: 10 dagen zonder internet! Maar voor ons is het op dit moment gewoon een harde en vervelende realiteit die ons is opgedrongen door een domme fout van een installateur. Kan gebeuren, toch? Onze internetkabel werd door een boor doorboord en gek genoeg betekent dat dat we geen internetverbinding kunnen maken. Raar, he?

Foutje … bedankt!?

De installateur heeft wel drie keer gevraagd heeft: “Hebben jullie internet nu?” Nee, uilebal, jij hebt met je eigen boor tot twee keer toe de kabel doorgesneden. Dan werkt het niet meer, slimmerd. (Ben ik boos? Ja. Ik ben boos. Mensen maken fouten, maar twee keer dezelfde fout en dan nog niet geloven dat het jouw fout was? Dat is dubbel-dom.)

Ik begrijp dat mensen fouten maken en ik heb zelfs nog wel begrip voor twee keer dezelfde fout maken. Maar het glashard ontkennen en de realiteit van je fout niet willen zien is gewoon asociaal. Ik ben daarom heel erg voor het toegeven van een fout, zeker als je daarmee de resultaten van de fout sneller kunt herstellen. Natuurlijk maak ik zelf ook fouten. Ik vergeet wel eens iets of ik schat iets verkeerd in. En soms maak ik een fout omdat ik verkeerde informatie heb gekregen. Daar kan ik dan in principe weinig aan doen, maar ik kan wel zorgen dat ik dan de juiste informatie krijg en erken dat de fout gemaakt is.

Hoewel ik dus meteen bij de installateur aan de bel trok, heb ik eerst tijd verspild met het zoeken naar de fout binnen ons eigen netwerk. Voor ik een monteur nodig bleek te hebben waren we al halverwege de dag en zaten we al 4 uur zonder internet. Laat me je nog even herinneren dat we allebei thuiswerken en dat mijn gozer echt alleen via internet zijn werk kan doen. Hij ging dan ook maar naar kantoor. Maar dit ís mijn kantoor: ik ben zelfstandig en mijn werkplek is hier. Ik kon ook niet weg, want die installateur was nog de hele dag bezig. Maar goed, tot zover de achtergrond. Nu hoe het bevalt zonder vast internet.

Hotspot en 4g modem

Het is ruk. Onze IP kon ons wel een extra databundel geven, maar de snelheid gaat natuurlijk onmiddelijk omlaag als je maar één hotspot kun gebruiken. Mijn gozer en ik hebben dezelfde telefoon, maar zijn apparaat kan geen hotspot genereren. Dus we zijn beide aangewezen op mijn telefoon met 4G. Even was er sprake dat we een tijdelijk 4G modem zouden krijgen, maar de supportmedewerker legde uit dat ze daarmee eigenlijk bedoelden dat onze telefoon als een 4G modem werkte. Onze zelfgebouwde PCs hebben we specifiek gebouwd voor bekabelde verbinding en die werken dus niet met een mobiele hotspot. Toen we aparte wifi-adapters kochten, lukte het wel.

Maar de snelheid van deze verbinding is langzaam en onbetrouwbaar. Mijn site laadt niet, ik kan soms niet inloggen omdat er dan een time-out is en als de hotspot te ver van mijn pc ligt is de verbinding gewoon weg. Wij zijn samen nog meer dan gemiddeld technisch onderlegd. Ik moet er niet aan denken als dit iemand overkomt die alleen met plug-and-play kan werken.

De les van meer dan 10 dagen zonder internet

Wat hebben we geleerd van 17 dagen zonder internet?

1. We zijn blij met onze dvd/bluray collectie. Ik heb nog een film gezien die nieuw was voor mij en we hadden een nieuwe dvd boxset aangeschaft voor het internet weg was. En ergens voelde dat nostalgisch: dvd-tje opzetten.

2. Nieuwe boeken en nieuwe comics hielpen mij persoonlijk veel. Ik merkte dat ik net iets meer las dan normaal. Misschien dat meer lezen iets blijvends is.

3. Gamen via lokaal netwerk kan ook. We speelde Civilization 6 en hebben daar lol mee gehad.

4. De puzzel van Meisje met de Parel komt nooit af. Geen enkel puzzelstukje gelegd in deze 10 dagen.

5. Samen thuiswerken is echt veel beter en leuker dan dat er eentje naar kantoor moet. Ja, ik heb wel iets meer gedaan, ook huishoudelijke klusjes, maar samen lunchen en koffiemomentjes is toch iets wat ik mis als mijn gozer naar kantoor gaat.

Vorige week vrijdag zou het internet hersteld worden. Helaas. Ik hoop dat ik in het weekend wel de blogposts voor volgende week kan voorbereiden en inplannen. Maar meer dan dat kijk ik er naar uit om gewoon weer alles via internet te kunnen regelen waar ik aan gewend was. Een smartphone is geen vervanging voor een echte pc of laptop. Eigenlijk ben ik hierdoor nog dieper in een haat-liefde relatie gekomen met mij telefoon. Het voldoet niet als je geen beschikking hebt over een pc met internet. Maar ik ben erg blij dat we de minderwaardige optie hadden om via de mobile hotspot toch nog wat belangrijke zaken te kunnen regelen.

Update: We hebben weer bekabeld internet!!! Zul je net zien dat door de storm het internet voor de hele buurt uitvalt of zo. Of de elektra. Of geen water. Kortom: er kan nog genoeg misgaan!

Wat zou jij het meest missen als je geen internettoegang hebt?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *