5 Oude Series voor Kinderen

5 Oude Series voor Kinderen

Is het gek dat ik in deze tijd graag terugkijk naar dingen waar ik als kind blij van werd? Ik keek de afgelopen tijd weer eens afleveringen van series uit mijn kindertijd en bedacht dat het meeste nog steeds erg leuk is voor kinderen. Net zoals series die meer voor kinderen bedoeld zijn ook door mij als volwassene gewaardeerd worden. Op de streaming services kwam ik een aantal klassiekers tegen die ik nog steeds graag zie.

Cartoons en Tekenfilms

Avatar: The Last Airbender, Netflix. Deze serie zag ik pas tijdens de pandemie. Oorspronkelijk uit 2005-2008 vertelt deze serie het verhaal van drie kinderen die proberen om een oorlog te stoppen. Deze fantasy-wereld is opgedeeld in vier naties, waarvan er één is uitgeroeid. Of: bijna, want er is nog één Airbender over. Dit is de Avatar die de taak heeft om de wereld weer bij elkaar te brengen. Ondanks dat dit een vrij heftig uitgangspunt is, zit de serie vol met humor en niet al te enge spannende dingen. De drie seizoenen worden gevolgd door een andere serie die een aantal jaren na de oorspronkelijke serie speelt.

X-Men – Disney+. Deze cartoon-serie, van 1992-1997, was er lang voor de Marvel films er waren. En gek genoeg was dit in mijn herinnering een serie uit de jaren 80. Blijkbaar keek ik dit dus niet als tiener, maar als volwassene. Elke aflevering is op zichzelf staand goed te kijken, maar er zit wel degelijk een doorlopende verhaallijn in. Het is geen super-gladde productie, dat is juist het aantrekkelijke. En ondanks dat het korte afleveringen zijn zit er toch redelijk wat diepte in de verhalen. De Marvel-films zijn misschien voor sommige kinderen wat te intens, maar dan is deze tekenfilmserie een aanrader.

Spongebob Squarepants – Prime Video. Begonnen in 1999, 13 seizoenen met de laatste nieuwe afleveringen uit 2021. Ik kijk vaker tekenfilms in de oorspronkelijke taal. Maar Spongebob is gewoon beter in het Nederlands. Dit is één van de series waardoor mijn gozer Nederlands heeft geleerd en we kunnen nu niet naar de Engelstalige versie kijken. Want het klopt dan niet. Deze serie is lekker bizar en waanzinnig surrealistisch. Dat is ook niet voor elk kind leuk, maar ik denk dat ik het als kind een lekkere gekke serie zou hebben gevonden.

Live-action en komedie

The Muppet Show – Disney+. De oorspronkelijke serie liep van 1976-1981. De ‘muppets’ kwamen al dagelijks de woonkamer binnen via Sesamstraat, waar ik als ukkie natuurlijk fan van was. The Muppet Show was wel meer gericht op familie-tv-kijken, want elke aflevering had een ‘ster’ die meedeed. Niet elke beroemdheid was mij bekend natuurlijk, maar dat maakte niet uit. Daarom denk ik dat het voor kinderen van nu ook niet uitmaakt. De kern is dat elke aflevering vol gekkigheid zit, met veel kleur en veel muziek.

Mork & Mindy – disc. Waarom wordt Mork & Mindy nog niet ergens gestreamed, hm? Deze serie waar Robin Williams mee de huiskamer kwam binnengerold is uit 1978-1982. En ja, het is gedateerd, maar nog steeds erg leuk. Robin Williams is een alien die de aarde en de mensheid komt bestuderen. Hij begrijpt dus erg weinig en ik denk dat dat voor mij als kind herkenbaar was. Het was vooral de humor die mij als volwassene nog steeds aansprak. Mork die probeert eieren te leren vliegen, of die doodsbang is voor sneeuw: het zijn kleine pareltjes van Williams als komiek. Ik geef toe: je moet er wel van houden, maar dat is altijd zo met humor.

Wat ik mis is de zaterdagochtend-cartoonseries. En op woensdagmiddag: zoiets als de Berenboot. De hele week was de tv voor volwassenen, en dan op woensdag eindelijk de tv voor kinderen. Dat voelde altijd heel speciaal. Mijn gozer en ik kijken nu nog wel eens op zondag een cartoon-serie, omdat we daarme echt het weekendgevoel van vroeger naar boven halen. Ik weet niet of kinderen daar vandaag de dag nog op zitten te wachten. Maar ik heb daar fijne herinneringen aan.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.