Unpacking: dozen uitpakken

screenshot van spel Unpacked

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Vaak loopt het anders dan je denkt, zijn er veel klusjes te doen en je bent na de verhuisdag zelf ook nog eens compleet uitgeput. Dus waarom zou je dan een computerspel spelen over dozen uitpakken na een verhuizing? Zeker als je zelf bekent dat er nog twee dozen al twee jaar achter je bureaustoel staan om uitgepakt te worden? Toch is Unpacking een leuk, lief en knus spelletje.

Dozen uitpakkken

Heel simpel is Unpacking een spel waarbij je een doos aanklikt, een object uit de doos haalt en deze in de juiste kamer zet. Tandenborstels die in de doos in de keuken zitten, die breng je naar de badkamer. De rol toiletpapier gaat naar het toilet. Je oude rugzak kun je vast kwijt in de kledingkast. En dat alleen al is verrassend leuk om te doen. Je hebt namelijk wel de keuze waar je het neer wilt zetten in die kamer.

Maar achter het uitpakken zit een verhaal. De woonsituatie van de persoon van wie je de dozen uitpakt vertoont een chronologie. Zoals we allemaal het huis uitgaan met spullen uit onze jeugd, en we bij elke levensfase andere spullen in ons huis hebben staan. Dat verhaal is subtiel en niet van invloed op het uitpakken zelf. Maar je krijgt wel sympatie voor degene wiens spullen je elke keer weer wegzet.

Progressie

Elke keer dat je de dozen uitpakt, komen er bekende objecten terug. Soms zijn die een beetje veranderd. Bijvoorbeeld een kopje wat een barstje heeft. En later in het spel kun je misschien wel een traantje voelen opkomen als de eerste tekenen van een verliefdheid of een andere grote levensgebeurtenis zich aandienen. Het is niet echt een overduidelijke verhaallijn, maar met een beetje inleving kun je je wel voorstellen wat de reden is van de verhuizingen.

De progressie in het spel zit hem in het steeds groter worden van de woningen. Je pakt elke keer meer uit en je hebt ook meer verschillende kamers die gevuld kunnen worden. Daardoor wordt het ook lastiger om de juiste spullen op de juiste plek te zetten. Lastiger, en leuker. Met elke verhuizing kun je stickers verdienen. Je speelt dus niet om punten of om te winnen. Dat maakt het echt een heel bijzonder spel. Is het wel een spel als je niet kunt winnen? Ik denk van wel.

Ontspannen met Unpacking

Ik vind het vooral erg ontspannend. Je bent tien minuten bezig met pixel-objectjes uit pixeldozen te halen. Je zoekt naar de juiste plek en ik probeer zelf dan ook nog dat de kamer er een beetje leuk uitziet. Het spel heb ik zelfs al twee keer doorgespeeld!

Unpacking is rustgevend. Er is geen tijdslimiet. Er zijn geen harde regels waardoor je ‘af’ bent en overnieuw moet beginnen. Je kunt stoppen wanneer je wilt. Geen dwang, maar echt fijn even je gedachten verzetten. Zodat ik niet denk aan die twee dozen achter mij. Ik geloof dat de broodbakmachine er in zit en een aantal dossier mappen in de andere doos. Ik weet in welke kamer ze horen. Misschien deze week maar eens uitpakken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *