Red de wereld, begin bij jezelf?

illustratie positief kind

Duurzaam leven, denken aan het milieu en de natuur, een betere wereld achterlaten: het zijn thema’s die we nu vaak tegenkomen. En ook ik blijf op zoek naar manieren om zo duurzaam mogelijk te leven. Natuurlijk kan er meer gewonnen worden als grote industrieën hun processen aanpassen, maar als kleine consument hebben we wel de macht om betere keuzes te maken. Maar waar begin je? En wat pas bij je situatie? Ik kwam het Jump initatief tegen en daar kreeg ik al weer dieetjes van.

Eerste stappen naar duurzaam leven

Op Take The Jump staan 6 punten waar je als individue iets mee kan doen om je impact op het milieu en de wereld te verkleinen. Door je voor een maand of 3 maanden aan een punt te verbinden kun je al een verschil maken en ervaren dat je misschien een blijvende verandering kunt maken.

Het is namelijk vaak de eerste stap die moeilijk is. Je bedenkt redenen om niet te hoeven veranderen, omdat het je leven misschien ingewikkelder maakt. Maar door de uitdaging aan te gaan, met een beperkte duur, kom je er misschien wel achter dat sommige veranderingen goed te doen zijn.

Wat je kunt doen

De eerste drie punten zijn denk ik het makkelijkst. Eet zoveel mogelijk plantaardig en hou gezonder porties aan zodat je geen eten weggooit. Koop niet meer dan drie nieuwe kledingstukken. Je kan natuurlijk wel lekker shoppen in de kringloopwinkel. En probeer zo lang mogelijk te doen met je electronische producten. Dat is misschien lastiger dan je denkt, omdat veel apparaten gebouwd worden om vervangen te worden in plaats van te laten repareren.

De laatste drie punten zijn misschien wat ingewikkelder voor sommige mensen. Bijvoorbeeld niet vaker dan eens per drie jaar een korte vlucht en eens per acht jaar een langere vliegreis. Dan beperk je je vakanties dus tot wat je met eigen vervoer – geen privé-vliegtuig – of de trein kunt bereiken. En als je dan naar het volgende punt kijkt, dan wordt ‘eigen vervoer’ zonder motoren bedoelt. De auto of de motor zijn natuurlijk niet duurzaam. Daarnaast kunt je ook kijken naar groene energie of je huis goed isoleren. En opletten waar je je geld onderbrengt, zodat jouw pensioen niet geinvesteerd wordt in schadelijke industrieën.

Doe een kleine stap

Het is wel de bedoeling dat je deze 6 punten tegelijk implementeert voor een maand. Daarna kom je er achter wat echt niet haalbaar is voor jouw situatie. Heb je echt een auto nodig omdat je anders geen inkomen kunt verdienen, dan is dat snel bekeken. Maar het is misschien wel een idee om de verwarming standaard een graad lager te zetten of om de verwarming niet de hele dag te laten branden. Zelf ben ik met een trui en lekkere sloffen prima warm overdag en hoeft de verwarming op een gemiddelde winterdag echt niet overdag aan.

Ik heb natuurlijk makkelijk praten. Wij hebben geen auto, we eten gezond en gebruiken voor een gemiddeld huishouden weinig energie. Maar daar staat tegenover dat we familie in het buitenland hebben. Die bezoeken we niet elk half jaar, maar we gaan wel vaker dan eens in de drie jaar met het vliegtuig. Het alternatief is voor ons niet te doen. Maar ik zeg dit om aan te geven dat er altijd wel iets zal zijn wat je makkelijk kunt veranderen en er zullen dingen zijn waar geen andere mogelijkheid voor is.

Het goede nieuws is dat het steeds makkelijker zal worden om duurzamer te leven. Maar ik denk wel dat alles wat je nu kunt doen goed is voor de wereld van morgen.


2 reacties op “Red de wereld, begin bij jezelf?”

  1. Leuke site met relatief eenvoudige stappen om impact te maken. Het meeste doe ik al. De auto eruit gaat hem echt niet worden, maar daar staat tegenover dat we onze energie voor het grootste deel zelf opwekken en nauwelijks gas gebruiken, nooit vliegen (ik heb nog wat vluchten ‘tegoed’ volgens dit plan :P) en ik eet vega en soms helemaal plantaardig. Als ik dingen koop is het inderdaad de bedoeling dat die jaren meegaan, en ik vervang bijvoorbeeld mijn telefoon pas als hij het echt niet meer waard is om te maken.

    • Je moet inderdaad doen wat logisch is en wat kan. Zo vullen we elkaar aan: wij hebben geen auto nodig, dus eigenlijk rijd jij in een ‘halve’ auto, dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *