Watch This: Stargate SG1

Watch This: Stargate SG1

Stargate: SG1 is een van onze favoriete science fiction series. En hoewel het SF is, speelt het zich af in de huidige tijd. De huidige tijd van eind jaren ’90, dat wel. In tegenstelling tot een serie als Star Trek, waar we echt de toekomst in gaan, geeft Stargate ons een nostalgisch gevoel. Is de serie nu gedateerd, of zijn er nog steeds verrassende elementen die modern aandoen? Ik leg je uit waarom je Stargate: SG1 zou moeten zien, met minimale spoilers.

In het verre verleden van 1997

De serie begon in 1997 nadat de bedenker van de serie in de film Stargate (1994) de potentie zag voor meer verhalen. In de film had een jonge oudheidkundige de theorie dat de Egyptische pyramides door buitenaardse wezens gebouwd waren en niemand die hem geloofde. Tot hij bij een militair team betrokken raakte die hem een ‘star gate’ toonde: een ronde boog die blijkbaar diende als een manier om tussen planeten te kunnen reizen. Deze poort leidde tot een woestijnplaneet waar een buitenaardse overheerser en zijn menselijke slaven leefde. Uit angst dat de buitenaardse wezens weer terug naar de aarde zouden komen, moest het team de poort opblazen. En wat er daarna gebeurt, wordt verteld in de tv serie.

Foto IMDB Stargate SG1 pagina

De film had twee sterren: Kurt Russell en James Spader (Ja! Van The Blacklist!). Deze acteurs waren niet beschikbaar voor de tv serie, want dit was voordat tv series erg lucratief waren voor filmacteurs. Ter vervanging kwamen de tv-acteur Richard Dean Anderson (van de oude serie MacGyver) en een wat minder bekende Michael Shanks de rollen overnemen. Dat was denk ik een gouden greep, want Richard Dean Anderson bracht meer humor in zijn rol en Michael Shanks deed in het begin een redelijke impressie van James Spader. De serie werd daardoor veel luchtiger. De verhalen waren wisselen erg sterk en soms heel zwak. De serie liep wel 10 jaar en gelukkig werden de zwakke afleveringen steeds minder.

Intelligente vrouw

Mijn grootste plezier haalde ik uit de meest intelligente vrouw in het gezelschap. Lt. Sam (Samantha) Carter was het teamlid dat de berekeningen maakte, de theorieën uitlegde en gewoon slimmer was dan de rest. Zelfs Dr. Daniel Jackson had zijn limitaties, hoewel hij wel elke taal, levend en dood, leek te kunnen spreken. In het eerste seizoen werd Sam nog wel eens als ‘dame die gered moest worden’ gebruikt, maar daarna lag de nadruk op haar wetenschappelijke carierre en intelligentie. En dat ze daarnaast ook met explosieven en wapens kon omgaan maakte dat ze nooit een excuus-truus was. Dat is nog steeds vooruitstrevend, maar minder bijzonder dat 25 jaar geleden.

Foto IMDB Stargate SG1 pagina

Interessante vrouwelijk personages zie je trouwens in alle Stargate series terug. In Stargate Atlantis was de leider van het team een vrouw, in SG1 was er een vrouwelijke dokter die een prominente rol had en elke serie heeft een mooie variatie van vrouwelijke personages. Net zoals de mannelijke personages, trouwens. Het is bijna alsof het niet uitmaakt welk geslacht iemand heeft.

Stargate SG1 is leuk omdat …

Voor mij is Stargate: SG1 leuk omdat het een combinatie is van humor, actie en plot-twistende verhalen. Hoewel er veel op-zichzelf-staande afleveringen zijn, heeft elk seizoen een verhaal waar alle afleveringen naar toe werken. Het eerste seizoen richt zich bijvoorbeeld op de aarde die zich klaarmaakt om de veroveraars uit de ruimte het hoofd te bieden. Het SG1 team bezoekt daarom veel planeten in hun zoektocht naar hulp en technologie. In een ander seizoen gaan ze op zoek naar de oorsprong van een buitenaards ras of komen ze een groter gevaar tegen. Elke aflevering bouwt aan de wereld – de ‘lore’, zoals dat in het genre heet.

Foto IMDB Stargate SG1 pagina

Je zou denken dat Stargate alleen leuk is als je van science fiction houdt. Maar science fiction gaat juist heel vaak over de huidige wereld. Het verkent waar wij als mensen tegen aan lopen en hoe we het misschien anders kunnen doen. ‘Wat als ..?’ is een vraag die in SF altijd gesteld wordt. Heel zwaar en filosofisch wordt het gelukkig niet en er zijn ook hele grappige afleveringen. Ik denk dat ik het daarom juist zo’n leuke serie vind. Het is afwisselend, intelligent en niet bang om soms een beetje rare afleveringen te maken. Het blijft een serie die we samen regelmatig nog eens terugkijken.

Stargate SG1 is te zien via Prime Video (en natuurlijk is er een boxset van de 10 seizoenen in onze collectie aanwezig.)


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.