All we are saying: Beste protestliederen

All we are saying: Beste protestliederen

Muziek kan veel losmaken en soms ook veranderen. Protestliederen zijn er altijd wel geweest. Liedjes en songs die een aspect van de maatschappij uitlichten en daar een protest tegen maken, of liederen die zich tegen oorlog uitspreken. Zelf associeer ik het met de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, maar veel liedjes zijn nu dus weer relevant. Ik ben het een beetje zat om de geschiedenis te herhalen en de term ‘weer relevant’ gebruik ik te veel, de laatste tijd. Dus kijk even naar deze lijst van protest songs. En dan gaan we het daarna allemaal anders en beter doen, okay?

Liefde en Vrede

Give Peace a Chance – Plastic Ono Band, 1969. Mooie tekst en ook nog een meezinger. De tekst bestaat verder uit een opsomming van van alles, soms nonsens-woorden en alliteraties. Ik denk dat je er uit kan halen dat je het over van alles kan hebben en overal een mening over mag uitspreken, maar dat vrede een kans geven het belangrijkste is. De voorwaarden scheppen van in vrede leven is het meest essentiele. Al het andere is geklets.

Imagine – John Lennon (en Yoko Ono), 1971. Stel je eens voor, vraag John Lennon, als er nou geen landen en geen grenzen waren en iedereen gewoon normaal met elkaar zou samenleven. Als bezit en rijkdom geen graadmeter waren en er niet toe deden. Daar mag je best over dromen, ook als anderen zeggen dat dat nooit gaat gebeuren.

What’s Goin’ On – Marvin Gaye, 1971. ‘You see, war is not the answer – For only love can conquer hate’, dat gaat steeds door mijn hoofd. Luister naar elkaar voor je besluit iemand uit te sluiten of te haten. En zo simpel is het. Al is het de buurvrouw, luister eens echt naar haar klachten en kijk of je er samen uitkomt. En dan op hoger niveau, ook landen kunnen er samen uitkomen zonder oorlog.

Love Is All – Roger Glover & Guests, 1974 (Ronnie James Dio als zanger). Als je een bepaalde leeftijd hebt, dan weet je dat dit die videoclip is met de zingende kikker. Maar de tekst is eigenlijk zo lief en leuk.

Everybody’s got to live together
All the people got to understand
So, love your neighbour
Like you love your brother
Come on and join the band

Liever geen oorlog

Two Tribes – Frankie Goes To Hollywood, 1984. Ah de jaren 80, net na de crisisjaren van de jaren 70, de kloof tussen arm en rijk, een ontevreden en genegeerde jeugd die geen woningen konden vinden, studeren was onbetaalbaar dus we kregen net een basisbeurs … eh? Wat? Dat herhaalt zich nu? Eerlijk? Ik denk dat we er nu slechter voor staan (maar ik ben een optimist, het wordt beter!). En dan dit lied over de nucleaire dreiging van de bom, de koude oorlog tussen de USA en de USSR en dat een oorlog tussen die ‘stammen’ niet leidt tot een winnaar, maar uiteindelijk op scorepunten eindigt, met waarschijnlijk weinig overlevenden. Oh, het was een vrolijke tijd.

Russians – Sting, 1985. Sting hoopte dat de Russen ook van hun kinderen hielden. Want als je van je kinderen houdt, dan wil je toch geen verwoestende oorlog waar zij voor opdraaien? Er is een bijgewerkte versie, waarin Sting (met een beetje pijn, vermoeidheid en duidelijk de wens dat dit niet ‘relevant’ was) een nieuwe versie zingt waarin hij weinig heeft hoeven aan te passen. De jaren 80 revival mag nu ophouden, okay?

Land of Confusion – Genesis, 1986. Voor mensen van een bepaalde leeftijd, dit was de videoclip met de Spitting Image poppen. Phil Collins zingt hier over de nachtmerrie van marcherende voetstappen in de straat, de vlammen die in de nacht branden en de verwarring die heerst. En toch is dit een positief lied, want er wordt in opgeroepen om op te bouwen in plaats van te vernietigen. Opbouwen, dat zal het thema zijn in de komende jaren.

Maar wat dan?

We Didn’t Start the Fire – Billy Joel, 1989. Het voelde toen als een geschiedenisboek aan: de opsomming van termen, namen en gebeurtenissen, die ik toevallig ook moest leren voor mijn geschiedenisexamen. En ik dacht echt: dat was toen en de toekomst wordt beter en anders. En elke 5 jaar kun je er zo weer een nieuw couplet aan dit lied toevoegen. Alleen de namen veranderen, alles is hetzelfde.

We didn’t start the fire
It was always burning, since the world’s been turning
We didn’t start the fire
No, we didn’t light it, but we tried to fight it

If You Tolerate This Your Children Will Be Next – Manic Street Preachers ,1998. De achtergrond van de tekst ligt in de Spaanse burgeroorlog (1936-39). Gaat over een groep vrijwillgers uit Wales die uit idealisme gingen vechten in de burgeroorlog. Oorlog is natuurlijk vreselijk, maar zonder verzet walst dan de vernietiging en de bezetting over je heen. Het is een dubbelzijdig zwaard, want door zelf de wapens op te pakken, zeker in een oorlog die niet in jouw land of regio plaatsvindt, word je dan niet net zo’n monster als tegen wie je vecht? Of is de reden waar je voor vecht of je tegen verzet gerechtigd?

Hoop

I Think It’s Gonna Rain Today – Nina Simone, 1969. Tijd voor hoop. Nina Simone’s versie van een Randy Newman liedje, over dat de vriendelijkheid het toch wel wint. En dat je die vriendelijkheid en behulpzaamheid dus ook naar een ander moet tonen.

Bright before me the signs implore me
To help the needy and show them the way
Human kindness is overflowing
And I think it’s going to rain today

Home Again – Michael Kiwanuka, 2012. “One day I hope to make you smile again”. Het komt ook weer goed.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.