We bouwen een Lego Kasteel


Lego bouwen is een fijne hobby die wij als nerdy volwassenen weer ontdekt hebben. Na de Lego setjes voor pasen zijn we nu begonnen aan een nieuw project: een Lego kasteel bouwen! Als kind in de jaren 70 droomde ik van een volledige Lego kasteel, maar afgezien van een paar setjes met wat kleinere kasteel-achtige bouwsels heb ik dat nooit gekregen. Dus nu … Hahaa! Beter laat dan nooit!

Een Lego set kiezen

We hebben veel onderzoek gedaan naar wat voor set we wilden bouwen. Voordat we allebei kozen voor het kasteel, dachten we ook aan een piratenschip of een Star Wars ding. Het piratenschip is ontzettend leuk, maar omdat het niet meer gemaakt wordt, konden we het alleen kopen tegen een belachelijk hoog bedrag. Het schip wat nu nog beschikbaar is via Lego vinden we niet leuk genoeg. En ik ben niet echt gek van Star Wars, dus ik gaf daar ook al snel een veto tegen.

We hebben nog wel getwijfeld over de Seinfeld of Friends tv sets. Ookal vind ik de tv serie van Seinfeld echt 3x niks, de Lego set is wel erg leuk. Friends heeft zelfs twee sets beschikbaar. Uiteindelijk heeft mijn gozer wel het Lego mini-figje van Chandler gekocht en toen hebben we het kasteel gekocht. Het is een 3-in-1 set, wat betekend dat je de steentjes kunt hergebruiken om 3 verschillende bouwsels te maken. Er zitten leuke verrassingen in het kasteel. Dat zou het spelen met het kasteel erg leuk maken. Helaas heb ik wel de ideeën, maar echt spelen zoals kinderen dat nog kunnen, dat kan ik niet meer. Gek is dat eigenlijk.

Instructies bij het bouwen

Het is een grote doos en natuurlijk zitten er veel zakjes, met veel steentjes, in. Daarom is het wel fijn dat er een instructieboek bij zit. Ik kan me niet herinneren als kind ooit naar een instructieboek gekeken te hebben, maar deze Lego kasteelset is best ingewikkeld. We volgden dus de instructies precies op. Het leuke is dat je soms niet weet waarom je een bepaald onderdeel bouwt en waar het naar leidt. Zo zijn er bijvoorbeeld scharnierpunten. Ik wist wel dat die in elkaar zouden haken, maar pas als alledrie de onderdelen aan elkaar gelinkt zijn, kun je beseffen hoe knap dit setje in elkaar steekt.

In het kasteel zitten een aantal bewegende onderdelen, zoals een watermolen. Maar ook een werkende ophaalbrug met een slot er op. Dat zijn leuke onderdelen om te bouwen en lijken zo simpel in elkaar te steken. Toch denk ik dat het zonder instructieboekje een stuk frustrerender was geweest. Overigens was het geen probleem om dit met z’n tweetjes in elkaar te zetten. Ik kan me voorstellen dat het een ideale set is voor een ouder en een kind om samen te doen.

Het resultaat: Lego kasteel

Bij elkaar denk ik dat je in een uur of twee, drie klaar kunt zijn met het kasteel bouwen. Wij gebruikten onze lunchpauzes en daardoor kwam het op een aantal dagen. Maar toen het eenmaal af was, moesten we gaan bedenken wat we er mee willen doen. Het idee was om een geschikte familie te vinden in onze kennissenkring. Maar dan staat dat kasteel van de dromen van mijn kindertijd voor me. En het is zo mooi. En functioneel. En we hebben er zoveel tijd aan besteed. En Chandler zit in de troonkamer.

Natuurlijk kunnen we het niet houden. We hebben geen extra kamer voor Lego bouwsels. Realistisch gezien staat het bij ons uiteindelijk alleen maar stof te verzamelen. En het is lastig af te stoffen zonder iets af te breken. Het gaat dus zeker wel naar een jong kind dat er leuk mee kan gaan spelen. Maar tot die tijd staat het even bij ons op de kast. Om van te genieten. Plus: we hebben de andere bouwsels nog niet gemaakt: het kan afgebroken worden en opgebouwd worden tot een molen en een trebuchet. Volgend project!


2 reacties op “We bouwen een Lego Kasteel”

  1. Lego is helaas zo duur 🙁 maar ik heb er vroeger echt heel veel mee gespeeld, samen met mn broer of broertje. Hele dorpen gebouwd op de eettafel met wegplaten. En mijn lieve moeder die dat tot wel 3 weken lang liet staan tot ze zei jongens, mag het opgeruimd worden, want jullie spelen er niet meer mee 🙂 omdat we dan weer in de playmobil of barbies verzonken zaten. Als ik meer budget had gehad, had ik nu wel lego gekocht, maar de prijsverhouding voor de tijd dat je zo’n set in elkaar gebouwd hebt, tja die is mij op het moment echt te duur. En daarna idd de vraag waar zet je het neer en staat het dan idd alleen maar te verstoffen. Maar wel heel leuk te lezen je verhaal. Kan mij het genieten van het bouwen wel voorstellen. En misschien dat ik mij toch nog eens laat verleiden tot een Friends set 🙂 Oh en leve mijn nichtjes, want toen de oudste 6 werd dit jaar, hebben we haar een boshuis set cadeau gedaan van lego friends en mochten we meebouwen 🙂 nou ja bijna dan, zij deed het bouwen en ik hielp mee met de handleiding en de juiste blokjes op de juiste plaats te zetten. Maar het was toch bijna net zo leuk als zelf bouwen 🙂

  2. De prijs-bouwplezier verhouding is met de 3-in-1 een stuk beter. Ja, erg duur, dat wel, maar er zit een herbouwwaarde in. Omdat je er dus meerdere bouwsels mee kunt maken die alledrie net zo interessant zijn. Maar … dan nog zitten we met het probleem dat we er geen ruimte voor hebben om alles te showen. We zijn er wel een paar uur zoet mee geweest, verdeeld over een paar dagen. Dus als we het uit elkaar halen en één van de ander opties bouwen, dan deel je de prijs door drie en wordt het ineens een stuk aantrekkelijker.
    Misschien dat je budget, of je tijdsbudget, het nu nog niet toelaat, maar ik denk dat het altijd leuk is om weer eens met Lego te bouwen. Helemaal als je nichtjes, neefjes en kinderen hebt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *