Chihuahua time #1 | Reizen met Chi


Vroeger schreef ik best veel over onze chihuahua. Hij wordt ondertussen ook alweer 7 jaar! Wat we vanaf het begin gedaan hebben is veel met onze chihuahua reizen. Het was belangrijk om hem als pup zo goed mogelijk te socialiseren en hem aan veel verschillende dingen en situaties te laten wennen. Daar hebben we nu, 7 jaar later dus, veel plezier van. Laat me je meenemen op reis met onze kleine Chi!

Ons ukkie

In de eerste paar maanden hadden we een heel programma om Chi te laten wennen aan van alles. Eerst in en om het huis en dan steeds een beetje verder weg. Voor de korte stukjes was het prima dat Chi vooral liep, ook al was hij nog klein en mocht hij nog niet erg veel lopen. Kleine pootjes, he. Maar daarna was het de bedoeling om ook met het openbaar vervoer te reizen. Daarvoor hadden we een rugzak voor Chi gekocht. Dat is ideaal, we gebruiken de rugzak nog steeds.

Zo namen we hem voor het eerst mee naar Amsterdam in de tram en de bus. Hij zat veilig in zijn rugzak met de klep dicht. Hij kan dan goed naar buiten kijken door het gaas, maar is soms nog een beetje verbogen voor mensen om hem heen. We hebben het wel meegemaakt dat mensen een beetje raar opkijken omdat onze rugzak ineens begint te blaffen. Denk daarbij aan een cartoon-achtige rugzak die ineens wild heen en weer gaat. Dat deed hij als pup regelmatig als hij een andere hond zag. Maar nu blijft hij meestal heel rustig zitten.

Chihuahua met de trein

Op korte afstanden zijn we ook al snel met de trein gegaan. Hij was nog maar 4 maanden toen we de trein naar Maastricht namen. Het was een warme zomerdag en we zouden twee nachtjes blijven slapen. Heel dapper stapte hij met ons mee door de stad en had hij het prima naar zijn zin. Maar het was wel erg vermoeiend voor hem, hoor. Uiteindelijk hebben we hem toch maar gedragen. Vanwege de warmte en omdat hij bijna wandelend in slaap viel.

Op de foto hierboven zie je Chi in de internationale trein naar Duitsland zitten. Dat was zijn allereerste uitstap buiten Nederland. Het was vijf uur in de trein maar hij hield het prima vol. Hij ging uiteindelijk ook maar weer gewoon in zijn rugzak liggen en sliep het grootste gedeelte van de rit. Het fijne is dat hij zich zo veilig voelt in zijn rugzak, dat we hem ook op een terrasje gewoon in de zak kunnen laten zitten. Hij kijkt naar mensen en honden die voorbij komen, maar blijft heel rustig. Meestal. Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als een hond langskomt die … langs loopt.

Reizen met een chihuahua gaat prima

Uiteindelijk was ik heel blij dat Chi zo makkelijk mee kan reizen. Ik heb een poosje een baan gehad waarbij de hond één of twee keer per week mee kon naar mijn werk. Ook weer met de rugzak. Op kantoor zat hij daar dan in, bij mijn buro. Ik heb nooit last gehad dat hij rond rende of vervelend was. Hij moest natuurlijk wel met de lunchpauze even naar buiten, maar dat was alleen maar goed.

Mijn grote ambitie is om met Chi en mijn gozer (die mag ook mee) naar Italië te reizen per trein. Dat mag dan best een paar dagen duren. We kunnen overnachten in Duitsland bijvoorbeeld, om de reis in tweeën te hakken. De volledige reis kan zo’n 16 uur duren en dat is wel te lang voor een hond, als je geen echte onderbrekingen hebt. Het enige nadeel van de hond meenemen is dat je je programma ook moet aanpassen. Honden kunnen niet mee musea in, of naar het zwembad. Maar als er parken of wandelroutes zijn, is het voor de chihuahua ook leuk. Het is voor Chi ook fijn om bij ons te zijn als we vrij zijn. Jammer dat de kat niet mee kan. Ach. Die zou er ook niks aan vinden.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.