Watch This: Unbreakable Kimmy Schmidt


Een tv serie over een ontvoerd meisje die als vrouw vrij komt en het is nog een komedie ook? Hoe dan? Unbreakable Kimmy Schmidt is een optimistische komedie serie over resilience, denk ik. Kimmy heeft 15 jaar in een bunker moeten overleven, omdat ze ontvoerd was door een fanatiekeling. Samen met drie andere vrouwen wordt ze uiteindelijk bevrijd en probeert ze haar leven weer op te pakken. Maar ze wil er alles uit halen en ze verhuist van haar kleine stad naar New York.

Humor: over de top en subtiel

In alles is Kimmy naief. Als meisje uit een kleine stad in een drukke stad als New York, maar ook omdat ze 15 jaar achterloopt bij de rest van de wereld. Ze is in de jaren 90 blijven hangen in haar pubertijd. Dat is de basis voor de humor in de serie. Het is tegelijk compleet over de top en ergens heel subtiel. Kimmy reageert als een puber theatraal en dramatisch op allerlei dingen. Maar tegelijk zitten er grappen in waar je bijna overheen kijkt.

Kimmy woont samen met Titus Andromedon, een aanstormend theatertalent. Als je met aanstormend bedoelt: lui, ongeinteresseerd en vol onzekerheden met een naieve kant. Hun huisbaas is Lilian (lichtelijk mijn favoriete personage). Lilian is een vrijgevochten vrouw die hart heeft voor haar buurt. Ze is geslepen, op het criminele af, maar geeft heel veel om haar huurders. Om het compleet te maken is er Jacqueline Voorhees, een trofee-vrouw die getrouwd is met een rijke man. Ook zij is ergens naief en zit vast in haar eigen wereldje. Al deze personages botsen met elkaar, maar op humoristische wijze.

Lachen of niet

In Unbreakable Kimmy Schmidt zit slapstick, flauwe humor, maar er zijn ook interessante komische personages. Het is leuk voor zowel oppervlakkig kijken als nog eens kijken om de gemiste grappen te vinden. Het is niet voor iedereen leuk. Misschien is het meer vrouwenhumor, of humor voor wie zelf een beetje anders is. Het heeft een hoog ‘love it or hate it’ gehalte: je snapt de humor en je vindt het leuk, of je vindt het echt helemaal niet grappig. Je weet het snel genoeg.

Omdat de afleveringen zo specifiek op de actualiteit geschreven zijn, loopt de serie wel de kans om snel gedateerd te raken. Er is nu nog wel een generatie die weet wie de Backstreet Boys of Beyonce zijn, maar grappen over beroemdheden worden met het jaar minder relevant. Gelukkig is er genoeg wat wel leuk blijft, juist omdat slapstick en puberhumor wel herkenbaar blijft.

Kimmy en de sterren

Naast Kimmy zijn er een aantal leuke gastrollen in de serie: Jon Hamm (van Mad Men), Tina Fey, Fred Armisen, Daveed Diggs (van Snowpiercer), Lisa Kudrow, Zachary Quinto, Maya Rudolph. En ook Jeff Goldblum en Laura Dern. Zelfs Patrick Stewart doet een voice over. Jon Hamm was ooit de drama-leraar op de toneelschool van Ellie Kemper (Kimmy). In de laatste aflevering speelt Daniel Radcliffe zelfs een rol.

Van de vaste cast is Lilian mijn favoriet, want ze is zo lekker tegendraads. Dat ze boven Kimmy en Titus woont met blijkbaar een groot aantal katten, maakt dat ze zeker in aanmerking komt voor de term crazy catlady. Daar kan ik me wel mee identificeren, ook al heb ik maar een kat en woon ik in niet in een omgekeerde boot … eh, apartement wat doodnormaal is en helemaal geen boot is. Unbreakable Kimmy Schmidt heeft voor iedereen wel een leuk personage, maar het is vooral het samenspel van de hele cast die het erg leuk maakt.


Eén reactie op “Watch This: Unbreakable Kimmy Schmidt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *