Mijn Favoriete Star Trek serie

Mijn Favoriete Star Trek serie

Sinds de originele Star Trek serie uit 1966 zijn er wel 10 nieuwe series die zich in hetzelfde universum afspelen. Ja: 10. Ik heb ze nog niet allemaal gezien. En dan heb ik het nog niet eens over de films (vooral omdat het bij mij nogal gevoelog ligt dat de laatste films … niet mijn ding waren). Maar welke serie is nou het beste, het leukst, de ultieme serie? Ik kan je alleen meegeven welke serie ik het leukst vind en waarom.

Star trek series van 1966 tot 2022

Laat me eers even op een rijtje zetten welke series er zijn om van te genieten. De eerste serie (TOS) is met Captain Kirk, Spock en de doctor ‘Bones’ McCoy. Nadat deze serie gecanceled werd volgde er in 1972 een animatie serie. In 1987 werd dat gevolgd door een modernere serie met een nieuwe crew: The Next Generation, met Picard en Data de android. Omdat deze serie populair bleek, 7 seizoenen lang, kwam er in 1993 al een nieuwe serie die gelijkliep met TNG: Deep Space Nine. Toen TNG over was, volgde Voyager met de eerste vrouw als kapitein in een serie in 1995. Toen was het even rustig rond Star Trek, maar in 2001 kwam Enterprise, een serie over de tijd vóór Kirk en Spock. Het was anders, en veel Star Trek fans vonden het maar niks dat we terug in de tijd gingen naar 2151. Na vijf seizoenen werd de serie gecanceled.

Toen begon het re-booten van de films van de oorspronkelijke crew. Die films waar ik moeite mee heb. Maar dat leidde uiteindelijk wel tot meer interesse in Star Trek series en daarom kregen we eindelijk een nieuwe serie in 2017: Star Trek Discovery. Door streaming (op Netflix in Nederland) werd, denk ik, ook een nieuwe fangroep aangeboord. Discovery ging er prat op dat de hoofdpersoon niet de kapitein was, maar vergat even dat de andere series ook niet alleen over de kapitein gaan. Ach. Daarna volgde Lower Decks (animatie-serie) en Picard in 2020. Nu wachten we op Strange New Worlds en Prodigy (animatie-serie voor kinderen), die dit jaar hun debuut maken.

Voor iedereen wat

Met zoveel series is er altijd wel een serie voor iedereen. Misschien zelfs als je niet van science fiction houdt! De originele serie (the original series – TOS) is bijvoorbeeld al leuk omdat het de tijdsgeest van de jaren 60 reflecteerd. Wel met een modern aandoende rand. Want als er iets is in de series, dan is het wel dat er steeds een stap verder wordt gegaan dan gewoon is. Sommige concepten uit TOS zijn inderdaad hopeloos ouderwets: Kirk verleidt elke vrouwelijke alien, zonder daardoor in de problemen te komen. Maar stiekem worden bepaalde zaken wel belicht, zoals racisme en vrouwenrechten. En kijk je naar een nieuwere serie zoals Discovery, dan zie je dat er voor het eerst een non-binair personage is. Min of meer, want ik denk nog altijd dat in de andere series dat ook mogelijk was; het werd alleen niet benoemd.

Voor mij is de rode draad door de series het optimisme over de toekomst. Het wordt niet saai en veilig, maar ondanks dat de mensheid fouten (blijft) maken, komen we er wel. De beste verhalen, voor mij, zijn de verhalen die een hedendaags probleem nemen en er een alternatieve twist aan geven. Eén van de Star Trek series die dat voor mij het beste doet is Deep Space Nine. Dit keer geen ruimteschip die door de sterren reist, maar een station bij een planeet die ooit bezet was door een andere (buitenaards) macht. Ik denk dat juist het permanente karakter van het ruimtestation verhalen mogelijk maakt waar het ook om consequenties gaat. Want de Enterprise kan zomaar wegvliegen en een beschaving laten zitten met de gebakken peren. Maar DS9 kan dat niet.

Deep Space Nine is mijn favoriete serie

Het was ook makkelijk voor mij om me voor te stellen hoe het zou zijn voor de bevolking van de planeet Bajor, die jaren bezet waren door de cardassians. Het verzet tegen de bezetter speelde een grote rol, waarbij een voormalige verzetstrijder, Major Kira, zich vaak moest verbijten om met cardassians samen te kunnen werken. Hoewel de bajorans zichzelf als vredelievend zagen, als religieus volk vertrouwend op hun Profeten (buitenaardse wezens die in een wormhole woonden), was hun verzet hard en gewelddadig. En waren alle cardassians slecht, of alle bajorans goed? Door daar naar te kijken, zie je de nuance die je misschien niet verwacht.

Maar er werd meer besproken. Zoals een van de beste afleveringen Far Beyond te Stars, waarin we alle personages in een andere rol zagen in de jaren 50. Hierin worden de vooroordelen van die tijd aan de kaak gesteld. Maar net zo goed ben ik fan van de aflevering Our Man Bashir, waarin Doctor Bashir in zijn vrije tijd graag Secret Agent/Spy speelt in het holo-suite. Hij wordt een keer betrapt door de cardassian Garak, die misschien – wie weet het zeker – spion was. Samen besluiten ze het spel te verkennen, maar dan gaat er iets mis en moeten ze samenwerken om echt levens te redden.

Maar goed. Hoewel ik DS9 als mijn favoriete Star Trek serie zie, kan ik van elke serie genieten. Zelfs als het gatenkaas is van verhaal en plot (Picard …) of eigenlijk net geen echte Star Trek (Enterprise …), of in een serie waar alle jonge mensen volkomen opgaan in hun emoties en niemand het heeft over chain of command (Discovery – toch een sterke serie). Ik kijk uit naar Strange New Worlds, waarbij we full circle komen en eindelijk de avonturen van Captain Pike en zijn Number One mogen zien. Kom maar op!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.