Duurzamer koken

Duurzamer koken

Mijn oma kookte op gas, mijn moeder kookte elektrisch en ik stapte zo snel mogelijk over op inductie. (Daardoor ging mijn moeder ook over op een inductiekookplaat, maar goed.) En eigenlijk kan iedereen overstappen op inductie. Wat is er nou zo fijn aan gas? Of wat is nou het belangrijkste voordeel van koken op inductie? En zijn er andere opties om te koken op alles behalve een gasfornuis? Ja.

Duurzaam koken

Gas is niet duurzaam, want het is een fossiele brandstof. En fossiele brandstoffen hebben een aantal nadelen. Ten eerste is het niet oneindig: er komt een moment dat er gewoon geen gas meer is. Ten tweede is de winning van gas de oorzaak van bijvoorbeeld het zakken van de bodem in Groningen. En ten derde: het wordt duurder, juist omdat er steeds minder gas te winnen valt. Gelukkig zijn er al jaren andere opties om te koken. En dan niet alleen op een kampvuurtje met gesprokkeld hout.

Natuurlijk zitten er nog wat nadelen aan koken op elektra. Elektriciteitscentrales worden ook nog aangedreven door fossiele brandstoffen. Maar nu zonne-energie en windenergie steeds normaler worden, wordt ook elektra steeds beter voor het milieu. Koken op inductie is dan het goedkoopst en verbruikt het minste energie. Inductie werkt op magneten, waarbij de warmte direct de pan ingaat en er geen open vuur is of ongebruikte warmte. Is het moeilijk? Nee. De pan wordt heet, net zoals bij een gasvuurtje. Inductie kan wel veel sneller hitte leveren. Een ei koken gaat voor mij sneller op inductie dan op gas. (Maar het is zo lang geleden dat ik een ei op gas gekookt heb…)

Koken op inductie

Het is wel belangrijk dat je de juiste pannen hebt. Tegenwoordig zijn nieuwe pannen daar absoluut geschikt voor. Maar gek genoeg zijn ook de oude pannen van mijn moeder te gebruiken op de inductieplaat. Het is veel makkelijker om de warmte onder controle te houden: de temperatuur wijzigt onmiddellijk als je de kookplaat hoger of lager zet. Je moet wel de pan op de plaat houden. Maar wil je een krokant korstje, dan is het schudden van de pan noodzakelijk. Eigenlijk kan dat ook op inductie, maar dan schuif ik de pan (voorzichtig) over de plaat. De spatel is makkelijker. Ik zorg dan dat de inhoud van de pan met een wokspatel goed in beweging gehouden wordt.

Inductie is ook veiliger, omdat je geen open vuur hebt. Als de kat over de plaat loopt (en dat mag ze niet) dan zorgt het kinderslot ervoor dat zij niet per ongeluk de plaat aanzet. Maar zelfs al zou ze dat doen: als er geen contact is met een pan, dan is er ook geen hittebron. Afhankelijk van wat je kookt, gaat het ook sneller. En als je op een lagere temparuur werkt, is het nog steeds goedkoper. Je moet wel een extra groep in de elektriciteitskast hebben, maar als dat allemaal veilig geregeld is, zal je kookkunst geen extra grote elektriciteitsrekening opleveren.

Andere opties

Naast de kookplaat, gebruiken wij nu ook steeds vaker de magnetron. En ja, ik weet dat ik eerst niks van de magnetron moest hebben. Maar nu we een bescheiden oventje hebben, merk ik dat bevroren groente ontdooien heel practisch is. Maar ook snel broccoli stomen in de magnetron is supersnel en eigenlijk lekkerder dan stukkoken in de pan. Hoewel een magnetron wel heel wat elektriciteit kan verbruiken, staat het apparaat maar anderhalve minuut aan. Vergeleken met 10 minuten koken is dat dus een tijdwinst van – telt op vingers – 8 en een halve minuut! Je moet alleen letten op de andere onderdelen van je maaltijd, die misschien een langere bereidingsduur hebben.

Ook de elektrische oven gebruiken we veel. Aan de ene kant voor complete maaltijden zoals hartige taarten en traybakes, maar ook voor het bereiden van bijvoorbeeld zalm. En pizza. En flammkuchen. Met de oven en de magnetron als aanvulling, is het heel makkelijk om zonder gas te koken. Als je dan nog verder gaat met verduurzaming, dan kun je uiteindelijk heel makkelijk compleet van je gasaansluiting af. Dat is uiteindelijk het doel, natuurlijk.


2 reacties op “Duurzamer koken”

  1. Waar ik nu woon kan ik helaas niet zelf de keuze maken hierin. Maar ik kook maar een enkele keer per week een grote maaltijd en vries dan alles in. Dat warm ik dan vaak op in de magnetron. De airfryer gebruik ik ook regelmatig overigens. Dus op zich gebruik ik wat koken betreft niet heel veel gas.

  2. Wij koken nu een paar jaar op inductie, en dat bevalt echt uitstekend, ik zou niet meer anders willen. Maar toen wij van elektrisch naar inductie gingen hebben we geen extra groep aan hoeven leggen (maar daar heb ik verder absoluut geen verstand van hoor, dus meer weet ik daar ook niet van).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.