This Woman: That Girl ontleed


Natuurlijk loop ik ruim een jaar achter, als het niet meer is. That Girl is een Tik Tok fenomeen, maar is natuurlijk ook te vinden op andere social media. ‘That Girl’ is een meisje of jonge vrouw die ‘haar beste leven leeft’, om 5 uur in de ochtend opstaat om te mediteren en een smoothie (groen) te drinken en alles pico bello voor elkaar heeft. En ook nog tijd heeft om dat allemaal vast te leggen en te delen met haar Tik Tok volgers. Het lijkt een modern fenomeen, maar ik denk dat er altijd types zijn geweest die hun leven anders voordoen dan dat het werkelijk is. Technologie heeft het alleen eenvuodiger gemaakt om een groter publiek te bereiken.

Goed voorbeeld doet volgen

That Girl speelt in op een aloud gegeven: dat mensen-kinderen leren door te observeren. Zoals kleine eendjes, die na de geboorte zo zijn ingeprent en het eerste wezen volgen wat ze zien. Met een beetje geluk is dat moedereend, die ze leert eten te vinden, te zwemmen, te vliegen en alles wat een eend moet weten. Maar als dat gele rubberlaarzen zijn, dan wordt het leerproces wel moeilijker. (Daar is een film over, als je het leuk vind: Fly Away Home.) That Girl is een aantrekkelijk rolmodel, die alles voor elkaar lijkt te hebben, dus waarom zou je zelf niet eens proberen haar routine eigen te maken?

Voor de meeste mensen is een That Girl echter een paar gele rubberlaarzen. Aantrekkelijk en vrolijk, maar uiteindelijk niet praktisch voor de meeste mensen. Zelfs als ze werkelijk alles in haar leven zo op orde heeft en dat is een andere discussie. Maar als iemand je vrolijk verteld dat het helpt om een uur eerder op te staan, dat je dan energie hebt over de hele dag en dat je je er beter bij voelt, kan het soms een goed idee lijken om dat zelf ook eens te proberen. En natuurlijk zijn we altijd nieuwsgierig naar nieuwe recepten en dingen om te eten. Waarom zou je wel een nieuw recept uit een kookboek proberen en niet van iemand die je op social media volgt?

Is het erg?

Nee. Nieuwe dingen proberen en uit je eigen ritme stappen – je comfort zone – is eigenlijk altijd wel een goed idee. Je leert er altijd iets van. Of het nu dat nieuwe recept is wat je erg bevalt of het feit dat je inderdaad rustiger aan je dag begint als je niet haastig door je routine sjeest. Misschien dat er dan ineens wel tijd is om zelf een lunchbox te maken voor tijdens werk. Of blijkt er wel tijd over te zijn om een wandeling met de hond te maken, waardoor je ineens beseft dat je best en pupje in huis kunt nemen. Je kunt dus echt wel iets leren door een dagje of een week andere dingen te doen.

Men zegt wel eens dat je vooral eerst naar jezelf moet kijken. Dit is nou typisch zo’n geval waarin dat goed advies is. Jouw leven is jouw leven, en hoe jij dat leeft moet bij jou passen. dat wil niet zeggen dat je je niet mag laten inspireren door anderen. Het is best prima om af en toe je eigen routines eens op te breken en iets anders te proberen. Maar het is nooit een garantie dat wat voor een ander werkt en prettig is, ook voor jou ideaal is. Waarschijnlijk moet je dingen dan aanpassen zodat je er ook echt iets uithaalt. Misschien is opstaan om 5 uur wat te vroeg, maar misschien is kwart over zes precies goed voor je.

(Kwart over zes is een goede tijd voor mij. Ik kan me dan ook nog wel eens omdraaien en nog 90 minuten doorslapen. Of ik sta op, als ik daar zin in heb. 😉 )

Leven naar wat je zegt

Dan de andere discussie: moet een That Girl ook leven zoals ze zegt dat ze leeft? Nee. Het kan een ambitie zijn die ze heeft, maar alleen voor de camera toont. Ik sluit niet uit dat iemand ook echt zo leeft en daar echt gelukkig mee is. Het is wel belangrijk dat je eigen manier van leven geen waardeoordeel is over het leven van een ander. Als ik zelf niet van groene smoothies hou, ga ik niet zeggen dat niemand een groene smoothie moet maken. Ik mis niks en misschien is een smoothie van groente wel de beste manier voor iemand anders om genoeg groente binnen te krijgen. Zelf drink ik heel graag water, maar als ik af en toe een colaatje drink is dat ook geen probleem.

Het is wel een probleem als jouw manier van leven zo ‘on brand’ is dat je er niet meer van af komt. Dat mensen vegans die wel eens een eitje eten ineens hypocriet noemen, of dat iemand die intuïtief eet maar wel ‘erg vaak’ vet en zoet eet en daar dan opmerkingen over krijgt. Wij als publiek hebben er blijkbaar te vaak plezier in om iemand neer te halen. Voor beide kanten is het belangrijk om te beseffen dat we allemaal wel eens iets doen wat niet past bij wat we zeggen. In plaats van een manier van leven te zien als een gebod, kunnen we het beter zien als een ideaal of een suggestie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *