Watch This: The Americans

Watch This: The Americans

De tv serie The Americans hebben we al een poos geleden gezien. Toch wil ik je deze serie aanraden omdat het gewoon een spannende serie is, die vaak goed in elkaar zit. Het verhaal speelt zich af in de jaren 80 en dat is ook leuk. Veel van de props in de serie herken ik: ‘Oh, zo’n lamp had mijn moeder ook!’. Nu ik zag dat de serie op een van de streaming diensten nog te zien is, dacht ik: kom, laat ik er een Watch This aan besteden.

Een normaal gezin

Philip en Elizabeth zijn de ouders van twee kinderen. Ze hebben samen een reisburo en leven een doorsnee leventje in de Verenigde Staten. Maar ’s nachts versturen ze versleutelde berichten, zetten ze een pruik op en spioneren er op los voor hun vaderland, de Soviet Unie. Want Philip en Elizabeth zijn opgeleid om als ‘illegalen’ in de VS kennis te vergaren om hun superieuren op de hoogte te houden van allerlei activiteiten van de overheid in de VS.

Oh, mijn tante had zo’n tafel! Die stoelen passen er niet bij!

Ondertussen weten hun kinderen niet beter dan dat ze een normaal Amerikaans gezin zijn. Als ze nieuwe buren krijgen, bouwen ze een band op met de buren en hun zoon. Zelfs al weten Philip en Elizabeth dat hun nieuwe buurman bij de CIA werkt! En dan heb ik nog niet eens iets gespoilerd! Dus er is nog veel meer geheimzinnigs aan de hand. En elk seizoen speelt er iets nieuws. Hoe houden ze hun dubbelleven geheim, ook voor hun kinderen? Zal de CIA agent ineens wel iets doorhebben of blijven ze hem voor de gek houden? En zijn ze nu wel of niet een echt stel?

Fictie of realiteit

In de koude oorlog, in de jaren 80, waren er inderdaad dit soort geheim agenten die helemaal opgingen in de westerse samenleving. Toch is dit een fictief verhaal, want heel veel in de serie is gewoon bedacht om een spannend geheel te serveren. Maar dat maakt niet uit, want het blijft redelijk geloofwaardig. Hoewel je misschien vaker met de spionnen meeleeft, zijn er niet speciaal slechterikken in de serie, waar alle schuld naar toe geschoven kan worden. Aan beide kanten werden dingen gedaan die gewoon niet door de beugel konden.

Vermommingen in overvloed

Wat mij het meest boeide, was dat daardoor alle personages vrij menselijk werden verbeeld. Geen duivelse hoorntjes, maar balans. Wel in het teken dat het niet normaal is dat je bij elkaar stiekem spioneert, maar dat dat voortkwam uit wantrouwen en misinformatie. Dat we daar nu nog, als wereld-samenleving, last van hebben, maakt dat de serie nog steeds relevant is, denk ik.

Spannende plottwists

Naast de geschiedenislessen (want dat klopt allemaal) is het verhaal gewoon ook spannend. Er zitten plotstwists in, het wordt lastig voor de personages en er zijn afleveringen waarbij je op het puntje van je stoel zit. Als net een CIA agent de hoek omloopt, terwijl een spion de achterdeur uitglipt. Of als een auto bij een achtervolging toch de weg kwijtraakt. Of als een van de ouders snel een excuus moet verzinnen om hun identiteit voor hun kinderen verborgen te houden. Spannend, maar niet op een manier dat je er echt van schrikt of angstig van wordt.

Maar daarnaast is het ook gewoon een verhaal over een echtpaar, dat misschien niet op de normale manier bij elkaar is gekomen, en hun kinderen die ook maar gewoon doorpuberen. En een verhaal over vriendschap, die ontstaat als je niet alles van elkaar weet. Of over het voldoen aan verwachtingen waar je zelf misschien niets mee hebt. En zelfs over identiteit en wat dat dan is. Genoeg kanten aan het verhaal waar je in geinteresseerd zou kunnen zijn. Dus geef het eens een kans. Mijn gozer werd gegrepen door het verhaal in de tweede helft van het eerste seizoen, dus als je dan nog niet overtuigd ben, is het niet jouw ding.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.