Watch This: Battlestar Galactica

Watch This: Battlestar Galactica

We zeggen wel snel ‘dit is de beste science fiction serie ooit’, maar in het geval van Battlestar Galactica (de reboot, BSG) klopt het nog wel. Ja, The Expanse is ook heel goed en ja, we zijn enorme Star Trek fans. En dat er een nieuwe Stargate serie aan zou komen maakt ons ook blij. Maar BSG heeft iets bijzonders en ik ben er nog niet uit of dat Adama, Starbuck of Baltar is. Het verhaal over een ruimtevloot met de laatste overlevenden van een planeet is zeker spannend.

Nieuwe versie van oude serie

De oorspronkelijke tv serie is uit eind jaren 70, als reactie op het succes van Star Wars (en Star Trek). Ineens bleek science fiction dus wél een publiek te hebben. De special effects waren ook net ver genoeg om de kijkers van die tijd te overtuigen. Ik, als kind, was er redelijk van overtuigd dat in de robot-pakjes mannen zaten en dat ook de robot-hond gewoon een kind was wat rondkroop. Maar goed: ik zag bijvoorbeeld niet dat de ruimte-gevechten vaak uit herhalende beelden van dezelfde vliegtuigjes bestonden.

In begin 2000 hoorde ik de eerste geruchten over een nieuwe serie. Maar omdat in Nederland bar weinig science fiction werd uitgezonden, moest ik helaas wachten tot ongeveer 2007 voor we de dvd’s konden kijken. Vanaf de eerste aflevering van de mini-serie waren we allebei overtuigd: dit was iets bijzonders. De personages hadden een update gekregen en dat pastte beter bij het verhaal. Zo was de wijze, maar trage Adama uit de oude serie een oudere, bijna gepensioeneerde admiraal van de ruimtevloot. In tegenstelling tot de oude Adama kon hij helemaal niet met zijn zoon overweg, omdat die verantwoordelijk was voor een familiedrama. En Starbuck was … een dame! En een hele stoere, ook nog. Zij zou ouwe Starbuck waarschijnlijk een fikse schop onder de kont gegeven hebben.

Robot-mensen

Een van de grote wijzigingen, die bij sommige hardcore fans niet goed vielen, was dat de vijanden van de mensen die op de vlucht waren nu niet op robots leken. De Cylons waren nu niet te onderscheiden van mensen. Daardoor wist je nooit wie nu een mens en wie een robot was. Een beetje zoals ‘de mol’, denk ik, maar dan beter. In de oude serie waren het duidelijk de mensen die de rol van de goeden hadden en waren de Cylons de slechterikken. De enige mens die zich bij de Cylons had aangesloten was dan ook een totale baddie. De nieuwe serie was veel gebalanceerder en liet zien dat onder de mensen ook verschillende gradaties van goed en fout lagen. Soms met opzet, soms omdat mensen nou eenmaal fouten maken en zwak kunnen zijn.

Baltar is zo’n personage, waarvan je denkt dat hij er altijd op uit is om voor zijn eigen gewin te werken. Ongeacht wat dat anderen aandoet. En ik wil niet zeggen dat hij helemaal tot inkeer komt. Hij blijft trouw aan zijn karakter. Maar hij krijgt door het hele verhaal steeds meer diepte en ergens, ineens, voel je sympathie voor hem. Net zo goed maken andere personages hun eigen val, terwijl je denkt dat zij toch wel de helden zouden zijn. Mensen waarvan je verwacht dat ze alles eerlijk zouden doen, die ineens voor het grotere goed principes verloochenen.

SFX: toen mooi, nu gedateerd

Ruimteschepen, ‘dogfights in space’, robot-computeranimaties; het was destijds echt heel goed. Maar ik heb de serie dan ook nog gezien op een ouwerwetse beeldbuistv, met zo’n bobbel aan de achterkant. Op moderne flatscreen tvs met high def vallen de special effects een beetje tegen. Het nadeel is dat je daardoor een beetje uit het verhaal kan worden getrokken, omdat je ineens niet meer gelooft dat de robots ‘echt’ kunnen zijn. Maar gelukkig kun je Battlestar Galactica ook beter kijken voor het verhaal en de personages. De personages zijn overigens heel modern en divers, nu nog.

Dit is de enige serie die we ooit gebinged hebben, op een doordeweekse avond, ook nog. Er zitten te veel cliffhangers in! Zo keken we drie (3!!!) afleveringen achter elkaar op een woensdagavond – ik weet het nog! – omdat we het niet aankonden om te gaan slapen zonder te weten hoe het met Starbuck, Admiral Adama en Boomer zou aflopen. Deze herinneringen maken dat BSG een van onze favoriete series blijft. We hebben de hele serie twee keer gezien van begin tot eind. En ja, de laatste aflevering is misschien niet de afloop die je hoopt, maar alles komt wel compleet full circle. Het nieuws dat er een nieuwe reboot komt gaat al een tijdje rond, maar waarom zou je perfectie proberen te verbeteren? … We gaan wel kijken, hoor!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.