Ochtend TV: tekenfilms


Weekend-tekenfilms! Het is jeugdsentiment om in het weekend tekenfilms in de ochtend te kijken. In de jaren 80 begon dat een beetje, met de satelietzenders. Daarvoor hadden kinderen de woensdagmiddag met dingen als De Berenboot en de Kinderbios. Maar ineens werden we op zaterdag getrakteerd op de Fun Factory! En later DJ Kat in de middag; het was fijn tv kijken! Hoe zou ik zo’n weekend-ochtend kunnen maken van het aanbod uit de streaming services die we hebben?

Om 8 uur voor de tv met ontbijt

Het begint al vroeg! En om niets te missen (want je kon vroeger natuurlijk niks even pauzeren op tv) zitten we met ons ontbijtje voor de tv. De eerste tekenfilm zou iets moeten zijn wat luchtig is en geschikt voor de allerjongsten. De stevigere tekenfilms kwamen wat later, als de pubers een beetje uitgeslapen waren. Dus laten we beginnen met zoiets als Ducktales (Disney+). Alleen al vanwege het vrolijke introliedje. Gevolgd door Spongebob Squarepants (Netflix/Prime Video), maar dan wel verplicht in het Nederland. Want de Nederlandse stemmen passen veel beter bij de serie dan de oorspronkelijke stemmen. Simuleer tussen de twee afleveringen een reclameblik, dan heb je tijd om je bordje naar de keuken te brengen en een vers kopje koffie te maken. Is er nog 20 minuten over? Dan toch een aflevering van de mierzoete Troetelbeertjes (Prime Video)!

9 uur: actie!

Nu met het tweede kopje koffie gaan we over op actie. Vanaf de bank, dat dan wel. Het mag nu ook wel voor een iets oudere doelgroep zijn. Dus laten we met She-Ra and the Princesses of Power (Netflix) beginnen. Niet al te eng, maar wel spannend. Het gaat vooral over vriendschap en familie, tegen een achtergrond van een strijd tegen een foute overheerser. En laten we dat dan opvolgen door X-Men (Disney+), de Marvel tekenfilmserie uit de jaren 90. Dat was voor de grote hype rond de superhelden en de serie neemt zichzelf ook niet zo heel erg serieus. Voor mij is het niet echt jeugdsentiment, omdat ik toen al de tienerjaren voorbij was. Maar het is nog steeds een van mijn favoriete tekenfilmseries. Wel weer een reclameblok benutten voor een plaspauze. En vul de laatste minuutjes dan met een aflevering van Star Trek: the Animated Series (Netflix). Met de stemmen van de acteurs uit de originele serie.

10 uur: anime dan maar

Zijn we het nog niet zat, en hebben we geen boodschappen te doen, dan kunnen we er vast nog een uurtje aan vastplakken. Om rustig over te schakelen naar anime, zou ik dan eerst naar Voltron: Legendary Defender (Netflix) willen kijken. Ik vind het net niet anime, maar wel een mooie tussenvorm, deze Netflix-remake van de oorspronkelijk Amerikaanse remake van een Japanse superrobot-anime. Volg je het nog? Dan kunnen we overschakelen naar iets zoals The Disastrous Life of Saiki K. (Netflix). Een overstap van ruimtereizen naar een ‘normale’ middelbare school serie. Maar Saiki heeft ook bijzondere krachten, die hij het liefst verbergt zodat hij een gewoon leven kan leiden als puber. Het is veel leuker dan het klinkt, geloof me. Als het dan zo naar 11 uur loopt, en we nog zin hebben, dan kunnen we het laatste gaatje vullen met Castlevania (Netflix). De tekenfilmserie is gebaseerd op de computerspellen over een vampierenjager die achter Dracula aangaat. Deze serie is dan ook best griezelig, met monsters die zo uit je nachtmerrie gestapt zijn. Of ben ik de enige …?

11 uur: nou gaan we toch …

Ik zei toch ‘een ochtend’?? We hebben nu toch al tot 11 uur tv liggen kijken, dus dat uurtje tot aan de lunch kan er nog wel bij! Bob’s Burgers (Disney+) dan maar, een humoristische serie over een familie-hamburger-restaurant. Gevolgd door Futurama (Disney+), waarbij we een pizzabezorger volgen die ingevroren wordt en ontwaakt in de toekomst (Welcome to the world of tomorrow!). En als we dan helemaal gaar zijn: Disenchantment (Netflix), over een prinses in een sprookjesland, maar dan eentje die natuurlijk compleet niet-prinsesse-achtig is. En dan lunch!

Ah, de ochtend is over

Ja, maar heb je Aggretsuko (Netflix) al gezien? Over een pandabeertje dat op een kantoor werkt en probeert van haar saaie leventje nog iets te maken door karaoke-metal te zingen? Of Silver Surfer (Disney+)? Gargoyles (Disney+)? Kunnen we nog een kopje koffie nemen? Hey? Waar ga je heen?


2 reacties op “Ochtend TV: tekenfilms”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *