7 Gewoontes die me blij maken

7 Gewoontes die me blij maken

Lijstjes doen het altijd goed. Voor mijn blog maak ik zelden lijstjes, want ik vind het ondingen. Maar ik heb wel toevallig zeven dingen die ik als gewoonte heb, waar ik blij van word. En misschien heeft iemand anders er iets aan als inspiratie. Dus welke 7 dingen doe zoveel mogelijk op een dag, waardoor ik me beter kan concentreren, me lekkerder voel en mijzelf goed kan vermaken? Nou. Dat ga ik dus in zeven alinea’s uitleggen.

Ochtendroutine

Mijn ochtendroutine draait voornamelijk om het uitlaten van de hond. Dat wandelen vind ik vooral erg fijn en rustig aan het begin van de dag en ik hoef me ook gelukkig niet meer te haasten om op tijd op mijn werk te zijn, als zzp-er. Maar wat ik wel probeer om elke dag te doen is na het uitlaten van de hond de trap op te lopen. We wonen op de 6de verdieping, dus ik kan aardig wat trappen oplopen. Dat is best pittig, maar ik merk dat nu ik dat bijna dagelijks doe, ik een stuk fitter ben. En soms smokkel ik: dan loop ik de helft en neem dan de lift.

Bij het ontbijt drink ik in ieder geval een kop koffie. De eerste koffie in de ochtend is zo lekker. Maar daarnaast drink ik standaard water, net als de rest van de dag: water, water, water. Water drinken heb ik wel moeten leren, want van huis uit was het niet een gewoonte. Ik dronk vooral thee, cola en melk – of chocomel. Thee drink ik nog steeds, maar cola en andere zaken eigenlijk alleen als we uit eten gaan. Water drinken vind ik nu normaal en vooral ook lekker.

Toen ik nog naar mijn werk ging, maakte ik graag uitgebreide lunches. Ik heb een hele voorraad bentoboxen en lunchdozen. Lunch is misschien wel mijn favoriete pauze van de dag en die vier ik graag met een bijzondere lunch. Ook nu we thuiswerken maak ik van de lunch iets bijzonders. En eigenlijk denk ik er over om dat ‘gewoon’ weer in een trommeltje te serveren. Het voelt als een kadootje aan mezelf om in de ochtend de bammetjes, en snackjes, en dingetjes, in zo’n box te doen en dan later open te maken. Altijd een goed moment.

Rust in je hoofd

Er zijn drie dingen die ik elke dag doe om meer rust in mijn leven te creeëren. Het eerste is dat mijn telefoon vrijwel geen notificaties geeft. De enige notificatie is van specifieke appjes en dan op de trilstand, niet op geluid. Er komt nooit geluid uit mijn telefoon. Zo kan ik mijn telefoon wegleggen en er niet door gestoord worden. Lekker rustig en geloof me: ik mis echt niks bijzonders.

Elke zondag plan ik mijn aankomende week. Wat moet ik doen, wat heeft prioriteit en hoe ga ik dat aanpakken in grote lijnen. Soms ben ik zo enthousiast dat ik al op vrijdagmiddag plan, maar zondag is mijn streven. Hierdoor blijven er geen zaken in mijn hoofd rondtollen. Het maakt mijn zondagnacht een stukje rustiger.

Happy planners

Over plannen gesproken: ook voor het TV kijken maken we een weekschema. Zo kijken we op maandag nu Better Call Saul, en is de zaterdag voor retro-science-fiction series. We zijn allebei niet zo van het bingen en elke dag iets anders kijken is gewoon fijn. Het maakt elke dag een beetje uniek. Het is heel fijn om te weten dat we op donderdagavond naar een documentaire kijken en dat de dinsdag voor The Expanse is. Als alle dagen een beetje hetzelfde zijn en je werkt ookm nog eens thuis, dan raakt mijn hele tijdsbesef in de war.

Laatste routine

En voor de avond hebben we ook een routine. Mijn gozer laat dan de hond uit en ik ruim nog op in huis. Een beetje. Maar dan kruip ik zo snel mogelijk in bed om nog een bladzijde of 4-5 uit mijn boek te lezen. Meer lukt niet altijd, maar het helpt me wel om mijn hersens even te resetten voor het slapengaan. Op mijn nachtkastje ligt dan ook standaard mijn boek. Boeken. Ik lees soms twee boeken naast elkaar. Toegegeven, na het lezen kijken we ook nog even tv, maar ik val vaak na 10 minuten al in slaap, dus ik tel het tv kijken niet echt mee.

En met deze gewoontes kom ik dus de week wel door. Ik wil ook niet beweren dat ik dit braaf elke dag allemaal doe. Er zijn ook wel weken dat het allemaal een beetje versloft. Maar als ik dan niet goed slaap, of me druk maak om kleine dingen, of onrustig ben, dan weet ik dat het tijd is om weer even wat routine in mijn leven te gooien. En soms is het juist prima om het even los te laten en stiekem een beetje vakantie te vieren.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.