Watch This: Voltron


Voltron: Legendary Defender is met afleveringen van ongeveer 20 minuten een fijne serie om tussendoor te kijken. Als je een beetje van tekenfilms houdt, natuurlijk. Voltron is een science fiction serie, toevallig in tekenfilm-vorm. Het is losjes gebaseerd op een oudere serie en wat aangepast an de tijd, maar centraal staat dat er een team is, met verschillende vliegende-ruimte-leeuw-robots, die als ze samen komen een grote robot worden. En het is leuker dat het klinkt. Echt.

Oorsprong: super robot anime

De oorsprong van de serie ligt in twee andere series: het Japanse Beast King GoLion en Voltron. De oudste serie was een zogenaamde ‘super robot anime’, een genre waarbij uit verschillende machines in tijden van nood een gigantische robot wordt gemaakt om de dreiging van die aflevering te verslaan. Voltron was een tekenfilmserie die scenes gebruikte om een Amerikaanse versie te maken. Hierbij werd niet gekeken naar de oorspronkelijke verhalen, maar werden de animaties gebruikt om een nieuw en aangepast verhaal te vertellen. Dit gebeurde wel vaker in de jaren 80, omdat Japanse anime niet geschikt werd geacht voor de westerse markt.

Voltron: Legendary Defender is wél een originele produktie, die voor Netflix werd gemaakt door onder andere Dreamworks. Het idee van de super robot is er wel in terug te vinden, maar er wordt niet echt diep ingegaan op de achtergrond, zoals die in de Japanse originele serie te vinden was. Hierdoor kon een compleet nieuw publiek aangetrokken worden, zonder dat de verhaallijn van de andere series te veel werd aangetast. Het verhaal is absoluut een modernere versie, waarbij de piloten niet allen wat internationaler zijn, maar ook diverser op andere fronten.

Verdwaald en terug naar huis willen

Vijf tieners, studenten aan een militaire academy van de aarde, vinden een blauwe robot-leeuw. Eén van hen blijkt deze robot te kunnen besturen en ze vliegen met z’n allen naar een ander deel van het heelal. Hun eerste missie is dan ook om vooral een weg terug naar huis te vinden. Klassiek gegeven: kijk maar naar The Wizard of Oz. Maar ze komen twee aliens tegen: Prinses Allura en Coran. Zij vragen hen om hulp, want hun volk wordt bedreigd door andere aliens, de Galra. En op een of andere manier vinden ze nog 4 robot-leeuwen en alleen die tieners van de Aarde kunnen de robots besturen. Natuurlijk.

Als ze er achter komen dat de leeuwen samen Voltron kunnen vormen, beseffen ze dat de Galra misschien uiteindelijk ook naar de aarde komen en de mensen hetzelfde risico lopen als het volk van Allura en Coran. En Voltron lijkt wel de beste manier om de Galra te stoppen. En zo vliegen ze van avontuur naar avontuur, terwijl ze proberen op elke planeet die ze tegenkomen meer medestanders tegen de vijand te vinden.

Humor is belangrijk

Ik ben niet zo iemand die altijd alles serieus wil benaderen. Humor in tv series vind ik dan ook belangrijk. En je kunt overal humor in stoppen, juist omdat er altijd wel iets absurds kan gebeuren. In Voltron: Legendary Defender zit genoeg humor om te denken dat het een comedy-serie is. Maar daarnaast is er voldoende aan drama om een verhaal ook echt ‘vol’ te laten voelen. Elk personage heeft zijn eigen achtergrond. Pidge zit nog vol verdriet over haar vader en broer; Shiro heeft zijn gevoelens weggestopt; Lance voelt zich altijd achtergesteld maar vindt zichzelf als hij leert te geven. En Keith zit vol woede, maar leert dat je als eenling niet ver komt.

Maar mijn favoriete aflevering is een tussendoortje over … dungeons & dragons. Het team heeft een beetje vrije tijd en Lance en Pidge, geloof ik, overtuigen de anderen om een roleplaying game te spelen. Er zitten veel verwijzingen in naar andere fantasy-fandoms, zoals Lord of the Rings. Maar ook naar andere games en naar de oorspronkelijke serie. Er gebeurt in deze aflevering weinig op het gebied van hun strijd tegen hun vijand, maar in het spel zie je wel terug wat iedereen drijft. Shiro heeft bijvoorbeeld moeite met het fantasy-element. Pidge gooit zich er volledig in en probeert ook steeds naar de oplossingen te zoeken. Gewoon een hele leuke aflevering. Het is ook gewoon een hele leuke serie. Ook als je niet van science fiction en dungeons & dragons houdt.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *