Fantasy films om samen te kijken


Wij, mijn gozer en ik, zijn science fiction fans. Maar een goeie fantasy film kunnen we ook waarderen. Heel lang is fantasy een ondergeschoven genre geweest, maar er is nu gelukkig en hele generatie die fantasy ontdekt heeft. En dan gaat het verder dan Lord of the Rings en Narnia. Ook al wacht ik zelf op verfilmingen ven boekenseries zoals Elric of Melniboné, ik ben blij dat er nu een grote keuze is uit leuke films in het fantasygenre.

Klassieke fantasyfilms

The Princess Bride, 1987. Natuurlijk zet ik mijn favoriete film (één van mijn …) als eerste neer. Een fantasyfilm met degen-gevechten, dubieuze monsters en een klein sprankeltje van mogelijke magie. Deze film, gebaseerd op een boek, is een leuke introductie van het genre. Een jonge boerenknecht is verliefd op een mooi meisje (natuurlijk), maar raakt vermist. Vervolgens moet het meisje trouwen met een prins waar ze niet van houdt. Maar haar true love komt haar redden. En dit verhaal wordt dan voorgelezen door een opa aan zijn kleinzoon. Een mooie raamvertelling, dus. En geen draken of magische gevechten, maar tóch fantasy.

The Lord of the Rings (trilogy), 2001-2003. The Lord of the Rings is natuurlijk een klassiek fantasy-boek, met elven, dwergen en pratende bomen. Ik ga dan ook niet uitsplitsen welke film uit de trilogie dan het beste is: je maakt er gewoon een weekendje filmkijken van. Samen kijken we nog wel eens de extended edition. Het verhaal van de hobbits die samen met een tovenaar, een woudloper en wat vechtersbazen het kwaad proberen te stoppen in Midden-Aarde is het sjabloon geworden voor andere fantasyverhalen. Dit is een duister verhaal, als je er goed naar kijkt en ik ben zelf altijd een beetje huiverig om dit met al te jonge kinderen te kijken. Fantasy is zeker niet altijd geschikt voor jonge kijkers.

Sprookjesachtige films

Labyrinth, 1986. Labyrinth vertegenwoordigt het sprookjesachtige in fantasyfilms, voor mij. Een meisje raakt haar jonge baby-broertje kwijt omdat de koning van de Goblins hem heeft ontvoert. Zij moet allerlei obstakels overwinnen om door een gevaarlijk doolhof te komen zodat ze haar broertje kan redden. Met David Bowie als dansende goblin king en de poppen van Jim Henson is dit een heerlijke wegdroomfilm, maar let wel op het duistere randje. Want er zitten allemaal clues in de film die je meer vertellen over waarom het meisje zo boos is en waarom de goblin king haar dwars zit. Het is een film waarin je heel goed puberproblemen in herkent, de machteloosheid van een jong meisje dat opgroeit en de volwassen wereld moet ingaan.

Stardust, 2007. Gebaseerd op een boek van mijn favoriete auteur (een van …) worden we ook hier in een sprookjeswereld binnengehaald. Een jongeman belooft het meisje waar hij verlefd op is dat hij haar een gevallen ster zal brengen om te bewijzen hoeveel hij van haar houdt. Weet hij veel dat een gevallen ster op aarde verandert in een mooie dame. Als dan ook nog eens een groepje heksen met de kracht van die ster hun macht wil aanvullen, en er ook nog ergens vliegende piraten voorbij komen, wordt zijn zoektocht wel een stuk gevaarlijker. Deze film vind ik vooral erg leuk om de rollen die door Robert De Niro en Michelle Pfeiffer gespeeld worden. Natuurlijk is Claire Danes (de gevallen ster) ook erg goed, maar er is iets bijzonders aan Pfeiffer als heks.

Darker Fantasy …

Pan’s Labyrinth (El laberinto del fauno), 2006. Fantasy is een prima manier om via een omweg duistere zaken te bespreken. Pan’s Labyrinth gaat hierbij door een donker bos. In 1944 was er een Spaanse burgeroorlog. In deze film wordt een jong meisje met haar zwangere moeder naar een afgelegen landgoed overgebracht. Haar stiefvader is een officier in het leger en vecht aan de foute kant. Het meisje wordt ‘s nachts bezocht door een elfje, dat haar vertelt dat ze een prinses is. Als het meisje drie taken volbrengt, zal ze aan haar echte vader worden voorgesteld. Dit is géén kinderfilm. De taken zijn eng en de monsters zijn eng, maar dat is oorlog ook.

The Fall, 2006. Terug naar een raamvertelling: een stuntman valt in 1920 van zijn paard en komt in een ziekenhuis terecht. Hij vertelt een verhaal aan een jong meisje om de tijd te verdrijven. Maar de grens tussen fantasie en werkelijkheid vervaagt een beetje. The Princess Bride was blijkbaar een inspiratiebron voor deze film, maar The Fall is een stuk donkerder. De stuntman gebruikt zijn vriendschap met het jonge meisje om aan pijnstillers te komen die hij niet krijgt van het ziekenhuis. Brengt hij haar hiermee in gevaar en ziet hij dat niet? Wat wil hij precies bereiken? De sprookjes-elementen komen prachtig terug in de verhalen die hij vertelt. Die scenes zijn kleurrijk en over-de-top vergeleken met de grauwe scenes in het ziekenhuis. Een mooie film, maar absoluut geen kinderfilm.


4 reacties op “Fantasy films om samen te kijken”

    • Ahh, maar sprookjes zijn de basis voor veel fantasy! En The Princess Bride bijvoorbeeld is net zo goed een romantische komedie als een fantasyfilm!

    • Er is ook heel veel te kiezen, met alle verschillende genres fantasy! Ik kan ook wel eens een lijstje maken met alleen maar romantische fantasy, fantasy met elfjes of duistere of magisch-realistische fantasy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *