Zomerse TV series voor in de vakantie


Zomervakantie! Nog steeds brengt dat woord een gevoel van vrijheid en plezier bij mij, ook al heb ik al (tientallen …) jaren geen lange zomervakantie meer. Sterker nog, ik vermijd liever vrije dagen in die periode. Maar als ik nu zomervakantie zou hebben, als kind of tiener, dan zou ik me zeker een paar uurtjes per dag lekker voor de tv parkeren. Want zo’n tiener was ik wel. Ineens overdag tv kunnen kijken. En nu met de streaming services is dat nog makkelijker! Hoe zou mijn dag er dan uitzien?

Opstaan? Ik dacht het niet

De kans is groot dat ik om 9 uur wel wakker zou zijn, als ik 15 was. Maar denk je dan echt dat ik opsta in de vakantie? Neuh. Ik zou lekker in bed blijven: ouders de deur uit, kat op bed, tv aan. Dan was ik wel afhankelijk van wat er op tv was. Maar nu zou ik gewoon een aflevering kijken van Unbreakable Kimmy Schmidt. Een komische serie in de ochtend is fijn wakker worden. Kimmy beleeft een beetje absurde dingen, waardoor je het idee hebt dat je eigen leven best wel meevalt.

Als ik terug zou gaan in de tijd, dan zou ik een aflevering of twee van M*A*S*H kijken: dat werd toen in de ochtend uitgezonden. Ook een komische serie, maar dan over een groep artsen in oorlogstijd in de Koreaanse oorlog. Er zitten daardoor ook wat nare momenten in, want hoe hard je ook probeert: oorlog is nooit om te lachen. Het is wel absurd, gekmakend en niet normaal. Helaas nog steeds een releante serie. Weet je, deze serie werd uitgezonden ten tijde van de Vietnam oorlog, maar speelde dus een ‘oorlog eerder’. Toch was alles natuurlijk van toepassing op die tijd. En nu.

Is het al lunchtijd?

Natuurlijk kom ik uiteindelijk wel uit bed en dan is het vast al veel te snel tijd om te lunchen. Als ik lekker 6 weken vakantie had, dan zou ik kiezen om Mad Men rond de lunch te kijken. Aan de oppervlakte is het een soap verhaal, met allerlei relaties, affaires en gedoe. Maar dat zit dan wel weer zo goed in elkaar en is zo goed geschreven dat het steeds weer verrast. Prachtige kostuums ook, omdat de serie via de jaren 50 en 60 loopt.

En als ik dan iets luchtigers zou willen kijken, dan Kim’s Convenience. Een familie runt een buurtwinkeltje en het is echt zo’n gezellige serie! Geen gewichtige onderwerpen, maar wel heel warm en dichtbij. Je zou gewoon wensen dat je zo’n familie had. De afleveringen zijn simpel, kort en ‘sweet’. En in elke aflevering is iets herkenbaars. Het na-pubergedrag van de dochter, het ge-moeder van de moeder of de dad-jokes van de vader.

De namiddag is om bij te komen

Van zo’n vakantiedag kun je aardig moe worden. De namiddag is er dan om even een stapje terug te doen en op de bank te gaan zitten. Perfect om een film te kijken. Of! Een stevige aflevering van Breaking Bad. De serie gaat ook nog eens over een schooldocent, die alles niet helemaal op de rails heeft. Hij gaat dan met een ex-scholier een drugslab opzetten, wat misschien niet het slimste idee van de wereld is. Dit inspireert misschien om toch vooral op school je best te doen, omdat de dropout en zijn leraar echt niet de leukste dingen overkomen. En toch, toch is dit een goeie serie, die veel komischer is dan je in eerste instantie denkt.

Als ik wat luchtigers zou zoeken, en iets meer in de richting van fantasy en science fiction, dan zou ik zeker The Umbrella Academy kijken. Okay, ik zeg wel ‘luchtiger’, maar ook in deze serie gaan er zoveel dingen mis dat we zelfs tegen het einde van de wereld aankijken. En dat geeft de hoofdpersonen wel wat te doen. Zij zijn namelijk in het bezit van bovennatuurlijke krachten en zijn opgeleid om die voor de goede zaak in te zetten. Als tiener had ik er vast in herkent dat het mede-buitenbeentjes zijn (zoals echt alle tieners … het is gewoon zo: je denkt dat er een groep is die ‘past’ en dat er een groep is die ‘niet past’ als buitenbeentje, maar geloof me: elke tiener voelt zich alleen en onbegrepen.).

Liever films?

Maar misschien zijn zomerse films een betere manier om de vakantiedagen door te komen. Dan heb je ook nog wat tijd om leuke en sociale dingen te ondernemen. Of een zomerbaantje aan te pakken. Wat je ook doet deze zomer, geniet er van en besef dat deze dagen nooit, nooit meer terugkomen. Dus maak ze memorable op de beste manier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *