10 dingen die beter zijn voor het klimaat


Serious time! Ik keek net een documentaire over jongeren die zich ernstig zorgen maken over het klimaat en aangeven dat gearresteerd worden de enige opties is die zij zien. Zo wanhopig zijn ze en ze weten niet te bedenken wat ze anders kunnen doen. Nou. Ik wel. Minimaal 10 dingen. Hier komen ze. Veel produktiever dan de cel in gaan. Actie voor activisme.

Simpele dingen

  1. Niet meer vliegen. In de documentaire zag/hoorde ik dat activisten Engels spraken. Als er minder reisbewegingen zijn die dingen als fossiele brandstof gebruiken, of die op een andere manier grondstoffen verbruiken, dan is dat veel beter voor het milieu en dus ook voor het klimaat. Niet meer doen dus. En meer dan dat: overtuig anderen er van dat het niet nodig is. We hebben zat mensen die adverteren hoe leuk het juist wel is om te reizen. Waarom geen influencers die ‘beter’ omgaan met nieuwe ervaringen opdoen in een vakantie of tijdens een verantwoorde reis?
  2. Geen auto rijden. Kom op, dat is wel de allermakkelijkste in Nederland. Er zijn overal fietspaden en samen reizen in OV is beter dan allemaal in een aparte auto zitten.
  3. Minder energie gebruiken. Kijk je er van op? Wij betalen echt ontzettend weinig als ik de vergelijking zie op onze afrekening. Ondanks thuiswerken, ondanks dat we bijna altijd digitaal verbonden zijn. Ik snap dan ook echt niet hoe mensen zulke hoge rekeningen hebben. Laat je dan overal het licht branden? Draai je alleen halve wasjes? Gaat overal de droger voor aan? WTF doe je dan? *is boos*
  4. Trek een ducking trui aan als je het koud hebt in plaats van de verwarming twee graden hoger te zetten.
  5. Eet minder vlees. Eet je nu elke dag vlees, doe dan eens een dagje minder. Eet je drie dagen vlees? Eet dan ook eens een dagje minder.
  6. Doe eens een beter rekensommetje … Ik bedoel, hallo. In de documentaire zei iemand geen koelkast te willen (want gooit blijkbaar liever eten weg), maar zet wel 2 schermen neer voor zijn pc. Je hoeft echt niet roomser dan de paus te zijn, maar niemand heeft twee schermen nodig voor zijn pc, zeg ik als web designer/developer. Een koelkast, mits van een goede kwaliteit, beperkt het verspillen van voedsel én voorkomt onnodig ziek zijn (en dus beperkt het medicijngebruik en ziekenhuisbezoek).
  7. Je niet laten arresteren, waardoor er allerlei arrestatiebusjes langs moeten komen om je mee te nemen. … Okay, ik ben nu een beetje sikkeneurig, maar ik geloof echt niet dat de arrestaties, die bij de demonstranten het hoogtepunt zijn van hun jonge leven, er ook maar iemand van mening verandert over het klimaat. Simpelweg omdat de arrestaties alleen iets doen in je eigen echokamertje. Je mede-demonstranten en aktievoerders applaudiseren voor jou, maar ik als bijstaand publiek of thuis aan mijn burootje, krijg er echt niks van mee, hoor.
  8. Minder consumeren. Ja dat is een beetje een dooddoener, maar minder spullen kopen, minder vaak uit eten gaan, minder kinderen, minder huisdieren… Dat blijft een punt. Ik denk dat vaker iets tweedehands kopen, je overgebleven spullen naar de kringloop brengen en lak hebben aan de maatschappij die er op let of je twee dagen achter elkaar hetzelfde shirtje aan hebt, dat zou best helpen. Ik denk ook dat dit het makkelijkste is om te doen, eerlijk gezegd. En ik zag dat veel activisten dit puntje wel al door hebben. Maar dan ook niet naar de goedkope winkels gaan en dan met iets thuiskomen wat je na drie keer wassen kan weggooien. (Ook niet als je al minder wasjes draait!)
  9. Denk heel goed na over kinderen. Ik zou nooit zeggen dat mensen geen kinderen moeten/mogen krijgen/nemen. Maar als je na twee kinderen echt nog voor de derde gaat, voor de gezelligheid, dan zou ik aanraden daar nog eens goed over na te denken. Want zelf kan ik namelijk geen enkele reden bedenken waarom drie kinderen of meer nodig zijn.
  10. Geef je smartphone weg. Dat heeft meer voordelen dan alleen voor de wereld. Nieuws checken wordt lastiger, je wordt gedwongen mensen in het echt te zien om iets mee te delen, je wordt niet meer depressief vanwege social media apps. Er zijn hele generaties geweest die zonder smartphone een prima leven hebben gehad.

Maar goed. Misschien heb ik het wel helemaal fout. Tenslotte heb ik over het onderwerp klimaat toch weer een blogpost kunnen schrijven, omdat ik die documentaire zag. Dus indirect is mijn frustratie over activisme (of symbool-activisme?) toch erdoor beinvloedt. Kip en ei situatie?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *